Στην ανηφόρα της Ιουστινιάνη

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 15/01/2022 - 08:08

Η Ιουστινιάνη είναι μεγάλη, είναι ανηφορική και έχει ηρωϊκό όνομα, αν και σ’ αυτό δεν γίνονται διευκρινήσεις.

Ίσως επειδή οι Ιουστινιάνη ήταν πολλοί, με διασημότερο πάντως τον Στρατιωτικό Ιωάννη 1418-1453, γεννημένο στη Γένοβα και μεγαλωμένο στη Χίο, που έπεσε μαχόμενος στην Άλωση της Πόλης.

Η οδός ξεκινάει από την Πλατεία, που σχηματίζει η ανηφόρα στην Τουρλωτή και καταλήγει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου των Καθολικών.

Η πινακίδα είναι τοποθετημένη πολλάκις, αν και σε αρκετά σημεία κοντεύει να σβήσει, όπως η πρώτη που αντικρύζουμε στο ξεκίνημα της.

Μια άλλη πινακίδα μας προειδοποιεί να μην αναπτύσσουμε ταχύτητα προς το Κέντρο της πόλης, ενώ μια διώροφη οικία και άλλη μια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, δίνουν αμέσως την εικόνα της πυκνής δόμησης, σε ένα σημείο από το οποίο φαίνεται στο βάθος η θάλασσα.

Βρίσκουμε σπίτια με κάκτους και βουκαμβίλιες, ενώ παρατηρούμε την νέα ασφαλτόστρωση, μετά διαγραμμίσεων. Τα σπίτια στις γωνίες των μικρών παρόδων πρασινίζουν από τα γιασεμιά, ενώ τριώροφα σπίτια σκιάζουν λεμονιές και δεν λείπουν και επαγγελματικοί χώροι.

Στη μέση ακριβώς παρατηρεί κανείς ότι φαίνεται το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου, και ένα κυκλικό μπαλκόνι με ξύλινη επένδυση, απέναντι από μιά παλιά οικία.

Κατεβαίνοντας από αριστερά, βλέπει κανείς ότι όλα τα σπίτια έχουν έξω ωραίους κήπους με εσπεριδοειδή, όπου σε ένα από αυτά υπάρχει και μια γλυπτή είσοδος από μπετόν, στην οποία ακοίμητος φρουρός στέκεται ο… Σήφης, που ονομάστηκε έτσι επειδή βρέθηκε αδέσποτος στην Κρήτη.

Πριν την πρώτη στροφή της κατηφόρας, μια πορτοκαλιά λειτουργεί ως φυσικός κλιματισμός για ένα σπίτι, ενώ ο δρόμος… σκιάζεται στην ουσία από ένα Φοίνικα και μια Αροκάρια.

Ωραία σπίτια, περιποιημένες αυλές, σημαίες στα μπαλκόνια, η Ιουστινιάνη είναι μια οδός που την… αδικεί η ανηφοριά της, αν και εμείς την διαβήκαμε κατεβαίνοντας.

Στη δεύτερη στροφή βλέπουμε άλλα δύο παλιά σπίτια, φαίνεται τώρα καθαρότερα ο Άγιος Ιάκωβος, ενώ ένα μικρό περιβόλι χωρίζει την πισινή μεριά του από την οδό, που συνεχίζεται με οικίες από μπετόν διαφόρων σχημάτων, μέχρι την προτελευταία στροφή της, που αντικρύζει κανείς μια ωραία μονοκατοικία και το Καμπαναριό της Καθολικής Εκκλησίας, το μοναδικό ίσως στην πόλη, που στάθηκε όρθιο στον μεγάλο «χαλασμό» τον σεισμό του 1881.

Η οδός ολοκληρώνεται με την τελευταία στροφή της, που συναντά την Αλλατίου, ενώ μια πινακίδα μας πληροφορεί ότι βρισκόμαστε μπροστά στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου, την Μητρόπολη των συμπατριωτών μας, και κυρίως των πολλών αλλοδαπών, που πιστεύουν στο δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας, την οποία θα επισκεφτούμε στην επόμενη περιήγηση μας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κωστής Αναγνώστου

Επεξεργασία Εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_stin_odo_ioystiniani

Σχετικά Άρθρα