Στην οδό Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, την... αρχαιότερη της πόλης

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου και βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 14/05/2022 - 09:26

Βρισκόμαστε ίσως στην αρχαιότερη οδό της πόλης, που βρίσκεται διπλά στην πλατεία του Κάστρου και θα την επισκεφτούμε, λόγω και της ιδιαίτερης αξίας της με την βοήθεια των γνώσεων της Προϊσταμένης της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Όλγας Βάσση.

Η οδός Αγίου Γεωργίου είναι η μοναδική ίσως της πόλης, που ξεκινάει έχοντας από την μία πλευρά της ένα… Μουσουλμανικό Νεκροταφείο, αν και ο διασημότερος τάφος του είναι… κενός, αφού ο Καρά Αλής, διαμελίστηκε στην πυρπόληση της Ναυαρχίδας του, από τον Κωσταντή Κανάρη το 1822.

Η οδός συνεχίζεται με το Ξυλουργείο και την Έκθεση επίπλων Ρε, που βρίσκονται στο ίδιο σημείο πολλές δεκαετίες και στη σκιά εμβληματικών κιοσέδων, που πάντως είναι νεότεροι από το οδόστρωμα.

Αριστερά της οδού Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το υπό συντήρηση μνημείο Χαμιδιέ Τζαμί, που κτίστηκε το 1892.

Η οδός συνεχίζεται με εναλλαγή συντηρημένων σπιτιών και άλλων εμφανώς ετοιμόρροπων.

Στην μέση περίπου της οδού βρίσκεται το ιστορικό πλέον Οπωροπωλείο του Δημήτρη Συρβισαριώτη, απόγονο προσφύγων από το Συρβισάρι της Μικράς Ασίας.

Στην στροφή της προς την Φτωχειά Προκυμαία η οδός συνεχίζεται προς την ταβέρνα «Βραδύπους» όπου και συναντάται με την άλλη οδό Άννας Κομνηνής, που ο Δήμος Χίου την έκανε… Αυτοκράτειρα (!) κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από την Αρχαιολόγο Όλγα Βάσση.

Η οδός Αγίου Γεωργίου συνεχίζεται μπροστά από τον ιστορικό πλέον Φούρνο, σήμερα του Ζαχαρία Μαϊστράλη, που δεν έχει μόνο ζωή στην περιοχή αλλά και μνήμες.

Αλήθεια, πως θα μπορούσε να ήταν αυτή η οδός αν δεν εισέρχονταν στο Κάστρο οχήματα; Εδώ έχει ενδιαφέρον η άποψη της Όλγας Βάσση.

Η οδός καταλήγει μπροστά στην Εκκλησία, που της έδωσε το όνομα της.

Βλέποντας ευτυχώς συντηρημένα σπίτια στο τέλος της, εδώ ολοκληρώνεται η οδός Αγίου Γεωργίου, η αρχαιότερη ίσως οδός της πόλης, που αρχίζει από την πλατεία του Κάστρου και καταλήγει μπροστά στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_agioy_georgioy_froyrioy

Σχετικά Άρθρα