Στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ή την οδό των… Πασχαλιών

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην "Αλήθεια TV"
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 19/03/2022 - 08:08

Ο Μακάριος ήταν Ελληνοκύπριος επίσκοπος και πολιτικός, που διατέλεσε Αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου από το 1950 μέχρι το θάνατό του και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι το θάνατό του στις 3 Αυγούστου 1977.

Ο Δήμος Χίου τιμώντας τον, αφιέρωσε στο όνομα του την παράλληλη οδό των Κυπρίων ηρώων Καραολή και Δημητρίου, που είναι οδός με δύο κύρια χαρακτηριστικά, τα Σχολεία Βουνακίου 3ο και 8ο που έχουν είσοδο από την οδό και τις Πασχαλιές, που είναι φυτεμένες από την μία πλευρά του και ειδικά την περίοδο πριν το Πάσχα είναι ανθισμένες, δίνοντας στην ατμόσφαιρα και τον δρόμο το ροδαλό χρώμα και το λεπτό άρωμα τους.

Η οδός ξεκινάει από τα Φανάρια του... Βαξάλη και διασταυρώνεται με την Καραολή και Δημητρίου, στο γνωστό σημείο, που ένας κάδος φράζει την πινακίδα προς τον Βροντάδο, κάτι που επισημάνθηκε ξανά σε άλλη εκπομπή, χωρίς ουδείς εννοείται να φιλοτιμηθεί να τον κουνήσει από την θέση του.

Άλλωστε το ίδιο γίνεται και τις πινακίδες των οδών, που ακόμα και έτσι σκέτες, χωρίς καμιά εξήγηση για το τιμώμενο πρόσωπο, απλά δεν… φαίνονται.

Αντιθέτως φαίνεται ότι αν ακολουθήσουμε την οδό, θα πάμε λέει στο Ανοιχτό Θέατρο Λατομίου, ενώ εννοείται βεβαίως τέτοιο Θέατρο δεν υπάρχει. Λειτούργησε ένας τέτοιος χώρος πριν… 30 χρόνια, για μερικούς μήνες, αλλά τώρα αφού μπήκε η πινακίδα, εκεί θα μένει μέχρι να… μαραθεί.

Βλέπετε πινακίδες, όπως και στύλοι της ΔΕΗ ή στύλοι φαναριών… υπάρχουν και το πρώτο που κάνουν είναι να κρύβουν ένα ωραίο κόκκινο σπίτι, με το οποίο ξεκινά η οδός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αν εξαιρέσει κανείς τις δύο άχρωμες οικοδομές, με τις οποίες ξεκινάει η μια πλευρά της, γιατί στην γωνία υπάρχει μια… μάντρα και έξω και μέσα, ένας ελεύθερος χώρος, που την ώρα που όλα ασφυκτιούν, αυτός δεν χρησιμοποιείται για… τίποτα.

Αριστερά πωλείται μια μονοκατοικία, ενώ δίπλα μια αυλή φιλοξενεί ένα πιθάρι και κλαδεμένες τριανταφυλλιές, που συναγωνίζονται τις Πασχαλιές στο πεζοδρόμιο, που έγινε μεταγενέστερα από τα σπίτια, που με ωραίες σκάλες με γλάστρες, βγάζουν τα πλατύσκαλα τους σε ψηλότερο επίπεδο, τότε που οι χωμάτινοι δρόμοι επέβαλαν την ύπαρξη ξέστρων για την απαλλαγή από τις λάσπες.

Δεξιά μια μονοκατοικία με μια λεμονιά στην είσοδο, δείχνει στον απέναντι, μοναδικό ελεύθερο χώρο της οδού, την ημερομηνία κτίσεως του το 1958, ενώ στο νούμερο 4 οι κολώνες της αυλής είναι διακοσμημένες με τεράστιες γλάστρες, που συναγωνίζονται ανίσως βεβαίως μια Αροκάρια και μια λεμονιά στο απέναντι σπίτι, πριν η οδός διακοπεί από την μικρή… συνάδελφο της, αφιερωμένη στο όνομα της Μαίας Φ. Χρυσοβελόνη.

Εκεί ακριβώς, μια άσπρη οικία, που φιλοξενεί και το γραφείο της Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου Ευαγγελίας Π. Παπαδάκη, διεκδικεί επαξίως την πρώτη θέση του ωραιότερου κήπου, που αρχίζει από μια Αροκάρια και καταλήγει σε κίτρινα κρινάκια στα μπαλκόνια, ενώ απέναντι του ένα άλλο σπίτι σκιάζεται εντελώς από δυό υπερμεγέθεις πικροδάφνες.

Η οδός συνεχίζεται από μια τριώροφη οικία με εμφανές μπετόν και δυό μονοκατοικίες από την απέναντι πλευρά, που διακόπτονται από ένα φιλικό τετράποδο, το λες και… φύλακα και αυλές γεμάτες πιθάρια, που οδηγούν στο Βουνάκι Market του Γιάννη Κασάπα, που έχει λίγο απ’ όλα και που παλεύει, για ένα, το λες και μεροκάματο, που ας πούμε ότι βγαίνει επειδή δεν πληρώνει ενοίκιο.

Απέναντι ακριβώς είναι και η είσοδος των σχολείων, που δίνουν στην οδό όχι μόνο τον όγκο τους αλλά και το χαρούμενο τιτίβισμα από δεκάδες παιδιά στην μεγάλη αυλή τους.

Η οδός ολοκληρώνεται με εμπορική δραστηριότητα ενός πρατηρίου Βενζίνης, μιας επιχείρησης ελαστικών, ενός καταστήματος αισθητικής και ενός φαρμακείου, που εμείς το βρήκαμε κλειστό, αφού κάπου εδώ σε ένα τριώροφο σπίτι, που αντικρύζει μια νησίδα με… ψώρες, ολοκληρώνεται η οδός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στην οποία από του… Βαξάλη μπήκαμε και στην αρχή της οδού Ράμνης «Φτου και βγήκαμε».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογράφηση: Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_stin_odo_ahiepiskopoy_makarioy

Σχετικά Άρθρα