Στην οδό Φαρκαίνης και την Παναγία την Φάρκαινα

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 11/02/2023 - 08:48

Σπάνιο το φαινόμενο της χιονόπτωσης στην Χίο, όχι σπάνιο το να υπάρχει μια οδός χωρίς να υπάρχει η πινακίδα ονοματοθεσίας της!

Μια τέτοια χιονισμένη κρύα μέρα διαλέξαμε να επισκεφτούμε την οδό, που από την Αεροπόρου Κωνσταντίνου Ροδοκανάκη, στίβει προς τα μέσα στην Παναγία Φάρκαινα.

Ψάξαμε για πινακίδα, δεν βρήκαμε, άλλα όλοι οι γείτονες μας βεβαίωσαν ότι η οδός τους έχει το όνομα της Εκκλησίας που σηματοδοτεί την περιοχή.

Από την μια πλευρά της ξεκινάει με ένα κτίριο που φιλοξενεί ένα Μικροβιολογικό εργαστήριο και ένα εκπαιδευτήριο Ρομποτικής ενώ από την άλλη βρίσκεται ο Πολυχώρος της Φάρκαινας σε ένα δημοτικό οικόπεδο που δώρισε στον Δήμο Χίου ο Λεόντιος Φάρκας. Αυτός έκτισε και την Εκκλησία στο βάθος, που φέρει κατ’ ουσίαν το επώνυμο του. Η Εκκλησία του Φάρκα, δηλαδή η Φάρκαινα.

Η οδός συνεχίζεται με ένα ελεύθερο χώρο, που παλιά φιλοξενούσε ένα γηπεδάκι 5χ5 και ένα διώροφο κτίριο, που στο ισόγειο του φιλοξενείται ένα Ιατρείο για παιδιά.

Απέναντι ακριβώς και μπροστά στην Εκκλησία υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης.

Η ίδια η Εκκλησία τώρα, πέρα από την Ιερότητα του χώρου, συνιστά μνημείο για την περιοχή αφού κτίστηκε το 1810 από τον Λεόντιο Φάρκα.

Ο πατ. Στέφανος Λάρδας, Ιερέας της Εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αφού η μνήμη της τιμάται εδώ ανεξάρτητα αν ο λαός είχε άλλη γνώμη, ονομάζοντας την Παναγία Φάρκαινα.

Ο πατέρας Στέφανος μας δίνει αναλυτικά στοιχεία γι’ αυτήν, τονίζοντας ότι παλιά η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη αλλά με συνοχή στην ουσία χωριού.

Εκτός του εσωτερικού της… ισορροπημένης και μικρής στην ουσία Εκκλησία, εντυπωσιάζει ο αύλειος χώρος της με πιθάρια, παγκάκια, πρασινάδες, τρείς τάφους μόνο, το κελί και το εντυπωσιακό Καμπαναριό της, το οποίο όμως ο πρόσφατος σεισμός της Σάμου, έπληξε μάλλον ανεπανόρθωτα.

Από αυτό τον αύλειο χώρο επιστρέφομε στην ουσία στην έξοδο προς την οδό Φαρκαίνης στην οποία από την οδό Αεροπόρου Κωνσταντίνου Ροδοκανάκη μπήκαμε και αφού επισκεφθήκαμε την Εκκλησία της Φάρκαινας στο φαρδύτερο σημείο της οδού Φαρκαίνης «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_farkainis_kai_tin_panagia_tin_farkaina

Σχετικά Άρθρα