Στην οδό Ικαρίας και Σάμου στις Φυλακές

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 01/07/2023 - 08:20

Φυσικά και τιμήσαμε με οδούς τα γειτονικά μας νησιά, δίνοντας το όνομα τους σε μια σειρά δρόμους στην ουσία κάθετους από την Αεροπόρου Χαλκιά και την Κωνσταντίνου Μίχαλου που έχουμε επισκεφθεί.

Για να μπούμε στην οδό Ικαρίας ανεβαίνουμε από την Αεροπόρου Χαλκιά και στρίβουμε βόρεια, εκεί που η πινακίδα ενημερώνει ότι κοντά μας βρίσκεται το Σωφρονιστικό κατάστημα των Φυλακών.

Ο δρόμος είναι κατηφορικός και στην ουσία η κατασκευή των σπιτιών δείχνει ότι βρισκόμαστε στις εργατικές κατοικίες «Μπουρνιά» που απλώθηκαν σε όλη την περιοχή.

Σκαλοπάτια οδηγούν κατηφορικά στα σπίτια, που σκιάζονται από πικροδάφνες, μέχρι συκιές και κισσούς. Από το δεξί μας χέρι μια πάροδος οδηγεί στο πίσω μέρος των κατοικιών της Αερ. Χαλκιά, ενώ μια πινακίδα εμφανώς ταλαιπωρημένη δέχεται και την δική μας φροντίδα.

Ο δρόμος είναι φαρδύς και στο σημείο που συναντά την οδό Ερμουπόλεως πολλές φορές σημειώνονται τροχαία ατυχήματα, το πρώτο που επισημαίνει η κάτοικος Ελευθερία Κυριακοπούλου, που ζητάει παράλληλα και τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης.

Στο σημείο αυτό η οδός Ικαρίας τερματίζει τον… σύντομο βίο της, δίνοντας σκυτάλη στο άλλο νησί του ιδίου Νομού, αφού υπό την σκιά δύο ελιών, που οι ρίζες τους έχουν «σηκώσει» τα πεζοδρόμια συνεχίζεται ως Σάμου.

Με το ίδιο χαρακτηριστικό φάρδος και με μια πινακίδα που ενημερώνει για την ύπαρξη Σχολικού χώρου, η οδός συνεχίζεται σε δύο επίπεδα αφού από την μια πλευρά βρίσκονται οι πισινές αυλές των οικιών της οδού Λέσβου.

Η κάτοικος Ευαγγελία Κλήμη «εκμεταλλεύεται» την παρουσία μας επισημαίνοντας την ανάγκη καθαρισμού του δρόμου από τα αγριόχορτα, κάτι που πάντως κάνει ο σύζυγος της, που  φροντίζει και ένα ωραίο μποστάνι στην αυλή της.

Η οδός συνεχίζεται με ένα κτίσμα με επένδυση Θυμιανούσικης πέτρας, που φιλοξενεί και το 10ο Νηπιαγωγείο, για το οποίο πάντως έχουν κτιστεί νέα κτίρια.

Αριστερά μας η οδός Σάμου συνεχίζεται με οικίες και τις αυλές εκείνων της Λέσβου σε άλλο επίπεδο, στο νούμερο 12 μια μικρή πάροδος οδηγεί σε οικόπεδα ενώ εδώ βρίσκονται και τα γραφεία του Πολιτικού Μηχανικού Άγγελου Μελέκου.

Απέναντι ακριβώς μια τσιμεντένια σκάλα σκεπασμένη με κισσούς οδηγεί στην οδό Λέσβου, ενώ απέναντι ένας… γύπας παρακολουθεί άγρυπνα μια σκιερή γωνία, με μεγάλα δέντρα, που κάτω τους δυστυχώς αντί για ένα σκιερό πάρκο φιλοξενεί, αγριόχορτα και… σκουπίδια.

Η οδός Σάμου συνεχίζεται σε Ι.Χ. υπό σκιάν, οικίες με λιονταράκια ή κολωνάκια στην είσοδο τους και εν μέσω ενός σπιτιού με διακόσμηση στα μπαλκόνια του και ένα χωράφι ενδιάμεσα σε οικοδομές, ολοκληρώνεται με την υποδοχή ενός μαύρου τετράποδου φύλακα στην σκιά μιας λεμονιάς στην οδό Κ. Μίχαλου όπου ξεχωρίζει ήδη ο μαντρότοιχος των Φυλακών, γιατί εδώ ακριβώς καταλήγει η οδός Σάμου, που από την Αεροπόρου Χαλκιά αρχίσαμε την περιήγηση μας και στην οδό Κ. Μίχαλου στον εξωτερικό τοίχο των φυλακών «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_ikarias_kai_samoy_stis_fylakes

Σχετικά Άρθρα