Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Συγκίνησε η υμνολογία των Παθών τους Οινουσσιώτες

Τρί, 16/04/2019 - 17:40
agios_nikolaos_oinoysses.

Συγκίνηση και κατάνυξη δώρισε στους κατοίκους η εξαιρετική συναυλία, που πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 15 Απριλίου ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» στον περίλαμπρο Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Οινουσσών.

Με πρόσκληση και πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» διοργανώθηκε η παρουσίαση των περίτεχνων μουσικολογικά και ανεπανάληπτων ποιητικά Ύμνων της Εκκλησίας μας από τα λατρευτικά κείμενα της Μεγ. Εβδομάδος. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και τίμησε με την παρουσία και ευλογία του ο Ποιμενάρχης κ. Μάρκος.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΟ κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ στην προσφώνησή του κάλεσε όλους να εισέλθουν στον Νυμφώνα για να συμμετάσχουν «εις εστίασιν πνευματικήν» όπου «ήχος καθαρός εορταζόντων».  Επισήμανε δε ότι η ποίηση της υμνογραφίας μας επί 15 αιώνες διατηρεί μια αστείρευτη νεότητα και κατανύσσει τις ψυχές, θερμαίνει τις καρδιές και προετοιμάζει τους χριστιανούς για το Πάσχα.

Οι έμπειροι Πρωτοψάλτες, υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του άρχοντος Χοράρχη τους κ. Δημητρίου Ζαννίκου, απέδωσαν με ιδιαίτερο σεβασμό και προσήλωση στα αρχαία μουσικά κείμενα τους κατανυκτικούς ύμνους αρχίζοντας από το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» και φτάνοντας μέχρι τα εγκώμια και τον επιτάφιο θρήνο.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους πιστούς και χρησιμοποιώντας την παραβολή των δέκα παρθένων, τόνισε ότι η προετοιμασία των χριστιανών δεν προϋποθέτει μόνο την επάρκεια σε έλαιο για τις λαμπάδες προς υποδοχή του Νυμφίου. «Σημαντικότερη αξία για να βιώσουμε την Ανάσταση έχει η επιδίωξη του ελέους του Θεού, το οποίο θα έρθει αν συγχωρήσουμε τον πλησίον, ακόμη κι αν μας έχει αδικήσει. Η μακροθυμία του Εσταυρωμένου είναι το κλειδί για να φτάσουμε στην Ανάσταση», τόνισε ο Επίσκοπος, υπογραμμίζοντας ότι ο Χριστός πάνω στο Σταυρό προσευχόταν στον ουράνιο Πατέρα του για να συγχωρήσει τους σταυρωτές Του.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχές προς τους σπουδαστές και τους ναυτιλλομένους και με το απολυτίκιο του Αγ. Νικολάου, ενώ με προτροπή του Σεβασμιωτάτου οι ψάλτες ερμήνευσαν σε τεριρέμ το «Μακεδονία ξακουστή» προκαλώντας συγκίνηση στους κατοίκους της ακριτικής Αιγνούσας.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΟ δώρισε στον Σύλλογο Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός» την εικόνα της Παναγίας Οινουσσιώτισσας ευχαριστώντας για την αγάπη τους προς το νησί μας και τη συμμετοχή τους στον Εσπερινό του Απ. Παύλου και στην παρούσα συναυλία, ενώ ο εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Καραβάς έδωσε τις χίλιες του ευχές στα μέλη του Συλλόγου για την μουσική προσφορά τους προς την Αιγνούσα.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 19:50

Στην πλατεία του Κάστρου, ανάμεσα στην αρχή των οδών Μπεν Ζαχαρίου και Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει ένα ιδιαίτερο κτίσμα, το οποίο στις μέρες μας είναι γνωστό με την ονομασία «Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων».

Το Κάστρο της Χίου όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως ο πλεόν ενδεδειγμένος, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τείχη, χώρος για να κατοικήσουν. Έτσι, πριν την απελευθέρωση του 1912, το κτίριο άνηκε σε μουσουλμάνους, ήταν τριώροφη κατοικία συνολικής έκτασης 147 τ.μ και αποτελείτο από δέκα δωμάτια και τρία μαγειρεία. Μέχρι και το 1927, όπου η Εθνική Τράπεζα (ήταν η διαχειρίστρια για τα κτήματα στην Ελλάδα που ανήκαν σε μουσουλμάνους και τα οποία ανταλλάχθησαν με αυτά χριστιανών {Ελλήνων} στη Μικρά Ασία) το έβγαλε σε πλειστηριασμό μαζί με άλλα ακίνητα του Κάστρου, στο κτίριο εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Το 1927 πραγματοποιείται η πρώτη αγοραπωλησία και το κτίριο περνάει στα χέρια Έλληνα αγοραστή. Η αρχική χρήση του ήταν ως κατοικία των ιδιοκτητών, αλλά και ως ξενοδοχείου από την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1928. Σε αυτό δόθηκε η ονομασία «Απόλλων». Το 2007 το κτίριο είχε ήδη περάσει στα χέρια του δήμου Χίου, φορέας ο οποίος ανέλαβε την αναπαλαίωση και την επανάχρηση του κτιρίου.

Τα περισσότερα κτίσματα στο Κάστρο, όπως και στην πόλη της Χίου, καταστράφηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1881. Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη λοιπόν για αποκατάσταση του κτιρίου το 2007, το κτίσμα είναι διώροφο στην πλευρά προς την πλατεία και τριώροφο προς το εσωτερικό του. Παλαιότερο σημείο του αποδείχθηκε πως είναι το θολωτό ισόγειο ορθογωνικό κτίσμα (σήμερα φιλοξενεί το σύλλογο του «Αγίου Γεωργίου»), το οποίο χρονολογείται πολύ πριν το σεισμό του 1881. Δεύτερο παλαιότερο τμήμα του «Απόλλων» θεωρείται το γωνιακό κτίσμα στην πλατεία με την οδό Μπεν Ζαχαρίου, το οποίο έχει τοξωτά πλαίσια και του οποίου η δημιουργία χρονολογείται περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σήμερα το κτίριο έχει δοθεί για χρήση από το Δήμο Χίου σε διάφορους συλλόγους, ανάμεσα τους και ο δικός μας σύλλογος. Ο μοναδικός χώρος ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος, είναι η αίθουσα/γωνιακό δωμάτιο στη συμβολή της πλατείας του Κάστρου με την οδό Μπεν Ζαχαρίου (η οποία βέβαια για κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εστίασης). Η πρότασή μας είναι ότι ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος λόγω θέσης για να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Χίου ως σημείο πληροφοριών (information point) για τους επισκέπτες του Κάστρου και πιθανής φιλοξενίας δημοτικών ή άλλων εκδηλώσεων αναφορικά με αυτό. Από τη μία, η θέση του είναι ιδανική γιατί βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ο επισκέπτης μπορεί να το εντοπίσει και απο τις δύο κύριες εισόδους του Κάστρου, δηλαδή την κεντρική πύλη που οδηγεί στην πλατεία και την είσοδο από το λιμάνι.

Από την άλλη, θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτό των αστικών αναπλάσεων και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να μπορέσει κάποιος να ξεναγηθεί σωστά στο Κάστρο (να θυμήσουμε ότι τέτοιο ρόλο είχε αναλάβει συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν στο Κάστρο, υποκαθιστώντας έτσι την ανύπακρτη φροντίδα που οι δημοτικές υπηρεσίες θα έπρεπε να παρέχουν για ένα τέτοιο μνημείο, όπως το Κάστρο), όπως παραδείγματος χάριν, με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και χάρτη. Ένα σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να προσφέρει και ψηφιακή προβολή της ιστορίας του Κάστρου της Χίου (στα πρότυπα της αντίστοιχης που υπάρχει στο Μουσείο Μαστίχας και προβάλει την ιστορία της Χίου μέσω της συμβολής της μαστίχας σε αυτήν) και των σημαντικότερων μνημείων του σε διάφορες γλώσσες. Στο προτεινόμενο σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να τοποθετηθεί και μόνιμος ηλεκτρονικός διαδραστικός χάρτης του Κάστρου όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε πατώντας πάνω σε καίρια σημεία του, να ενημερωθεί για την ιστορία, το σκοπό και τη σημασία τους.

Συντάχθηκε από την Μ. Ματθαίου και Λ. Γλύπτης, μέλη Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Το Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων πριν την αποκατάσταση του από το δήμο Χίου – Φωτογραφία αναρτημένη στις Παλαιές Φωτογραφίες Χίου