Χίος, Τετάρτη 24 Ιουλίου

Συγκίνησε η υμνολογία των Παθών τους Οινουσσιώτες

Τρί, 16/04/2019 - 17:40
agios_nikolaos_oinoysses.

Συγκίνηση και κατάνυξη δώρισε στους κατοίκους η εξαιρετική συναυλία, που πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 15 Απριλίου ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» στον περίλαμπρο Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Οινουσσών.

Με πρόσκληση και πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» διοργανώθηκε η παρουσίαση των περίτεχνων μουσικολογικά και ανεπανάληπτων ποιητικά Ύμνων της Εκκλησίας μας από τα λατρευτικά κείμενα της Μεγ. Εβδομάδος. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και τίμησε με την παρουσία και ευλογία του ο Ποιμενάρχης κ. Μάρκος.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΟ κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ στην προσφώνησή του κάλεσε όλους να εισέλθουν στον Νυμφώνα για να συμμετάσχουν «εις εστίασιν πνευματικήν» όπου «ήχος καθαρός εορταζόντων».  Επισήμανε δε ότι η ποίηση της υμνογραφίας μας επί 15 αιώνες διατηρεί μια αστείρευτη νεότητα και κατανύσσει τις ψυχές, θερμαίνει τις καρδιές και προετοιμάζει τους χριστιανούς για το Πάσχα.

Οι έμπειροι Πρωτοψάλτες, υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του άρχοντος Χοράρχη τους κ. Δημητρίου Ζαννίκου, απέδωσαν με ιδιαίτερο σεβασμό και προσήλωση στα αρχαία μουσικά κείμενα τους κατανυκτικούς ύμνους αρχίζοντας από το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» και φτάνοντας μέχρι τα εγκώμια και τον επιτάφιο θρήνο.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους πιστούς και χρησιμοποιώντας την παραβολή των δέκα παρθένων, τόνισε ότι η προετοιμασία των χριστιανών δεν προϋποθέτει μόνο την επάρκεια σε έλαιο για τις λαμπάδες προς υποδοχή του Νυμφίου. «Σημαντικότερη αξία για να βιώσουμε την Ανάσταση έχει η επιδίωξη του ελέους του Θεού, το οποίο θα έρθει αν συγχωρήσουμε τον πλησίον, ακόμη κι αν μας έχει αδικήσει. Η μακροθυμία του Εσταυρωμένου είναι το κλειδί για να φτάσουμε στην Ανάσταση», τόνισε ο Επίσκοπος, υπογραμμίζοντας ότι ο Χριστός πάνω στο Σταυρό προσευχόταν στον ουράνιο Πατέρα του για να συγχωρήσει τους σταυρωτές Του.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχές προς τους σπουδαστές και τους ναυτιλλομένους και με το απολυτίκιο του Αγ. Νικολάου, ενώ με προτροπή του Σεβασμιωτάτου οι ψάλτες ερμήνευσαν σε τεριρέμ το «Μακεδονία ξακουστή» προκαλώντας συγκίνηση στους κατοίκους της ακριτικής Αιγνούσας.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΟ δώρισε στον Σύλλογο Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός» την εικόνα της Παναγίας Οινουσσιώτισσας ευχαριστώντας για την αγάπη τους προς το νησί μας και τη συμμετοχή τους στον Εσπερινό του Απ. Παύλου και στην παρούσα συναυλία, ενώ ο εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Καραβάς έδωσε τις χίλιες του ευχές στα μέλη του Συλλόγου για την μουσική προσφορά τους προς την Αιγνούσα.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 23/07/2019 - 20:52

Με ένα τίτλο που επιδέχεται πολλών ερμηνειών ο Νικόλας Χατζής παρουσιά- ζει την τελευταία του δουλειά στο εργαστήρι του στον Κάμπο της Χίου από τις 24 Ιούλη μέχρι τις 30 Αυγούστου. Αυτή τη φορά η επαφή με το έργο είναι αδιαμεσολάβητη καθώς η επιλογή του χώρου αυτό ακριβώς υπογραμμίζει: ο δημιουργός, το έργο και ο αποδέκτης είναι τα ελάχιστα απαραίτητα στοιχεία αλλά και πλήρως επαρκή, οτιδήποτε άλλο είναι δευτερεύον.

Η επιλογή αυτή φαίνεται να απορρέει από (ή να υποστηρίζει άμεσα) τον τίτλο της έκθεσης: Το ιατρικό απόρρητο περιλαμβάνει αποκλειστικά προσωπικά δε- δομένα που δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα δημόσιας έκθεσης. Άρα αυτή η έκθεση είναι αυστηρά ιδιωτική και αφορά αποκλειστικά και μόνο το κοινό. Μέσα σ΄αυτό όμως κρύβονται τα μοντέλα, ο καλλιτέχνης και οι αιτίες που δεν είναι άλλωστε ούτε λίγες ούτε όμοιες μεταξύ τους, όπως φαίνεται και από τους πιθανούς τίτλους που διερευνήθηκαν:

«Μορφές εσωτερικές, Με φώς διάβασα - με σκοτάδι ιστορώ, Προσωπικά δεδο- μένα, Layers, X, Σκοτεινό φως, Χ-γραφιες, Παλίμψηστο/α, Μια δύσκολη εποχή, Ακτίνες σκοτεινού φωτός, Στο εργαστήρι, Φόβοι που πέρασαν και έδωσαν τη θέση τους σε άλλους, Παράξενα μοντέλα, Καλωσορίσατε, Άλλος τρόπος, Εσω- τερικά σκίτσα, Σκοτεινός θάλαμος, Χωρίς φως δεν γίνεται αλλά κι αν δεν γίνεται τι έγινε.»

 

Τελικά είμαστε διαπερατοί, και στο φώς και στους άλλους. Η χρήση ακτινογρα- φιών ως βασικού καμβά των έργων αυτού του κύκλου δουλειάς αυτό φανε- ρώνει. Το ζήτημα όμως είναι τι αληθινά βλέπουμε στον άλλο ή τον εαυτό μας. Πόσο, δηλαδή, απόρρητοι είμαστε.

H έκθεση των έργων του Νικόλα Χατζή θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήρι του καλλιτέχνη, στον Κάμπο, οδός Ανδρέα Λαιμού 29, πίσω από το αεροδρόμιο.

Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Ιουλίου, 8:30 μ.μ.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-13:30 & 19:00-23:00