Τα Καρδάμυλα στα γυρίσματα του χρόνου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 12/08/2023 - 06:15

Ατέλειωτες ώρες συναντήσεων με τους γέροντες του χωριού, συλλογή λαογραφικού υλικού, δουλειά μαμουνιού, έργο ζωής, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, τεράστια συμβολή στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Όλα αυτά και άλλα τόσα είναι η γραπτή κατάθεση του δασκάλου Αριστείδη Κελεπερτζή στην κοινωνία των Καρδαμύλων και γενικότερα στην ιστοριογραφία της Χίου, μέσα από ένα δίτομο έργο, θα ακολουθήσουν άλλοι τρείς (!) με τίτλο «Τα Καρδάμυλα στα γυρίσματα του χρόνου».

Τα βιβλία, των εκδόσεων Α-Π παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καρδαμύλων, μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο και αναλύθηκαν ό μεν πρώτος «Ασχολίες και επαγγέλματα των κατοίκων» από την Φιλόλογο Μαριέλλα Βαρώνη, υποψήφια Διδάκτορα Πρόεδρο της ΟΧΣΑ και του Γυναικείου Συνδέσμου Φίλοι του Χιώτικου χωριού, ο δε δεύτερος «Θαλάσσιοι δρόμοι και γενέθλια γή» από την Ευτυχία Βλυσίδου, Φιλόλογο, Διδάκτορα και Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Πολιτική Μηχανικός Μαρία Φύκαρη, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι Φιλόλογοι Ευτυχία Καραμούζου και Άννα Παππή, η δασκάλα Δώρα Τσιμούνη και η Λογοπεδικός Ειρήνη Καλεπερτζή. Τραγούδια απέδωσε η Ευαγγελία Τσικουδή.

Ο συγγραφέας, με 42 χρόνια στις αίθουσες διδασκαλίας και ερευνητική δουλειά για τα βιβλία αυτά και τα άλλα που θα ακολουθήσουν 33 χρόνων, ευχαρίστησε τον χορηγό της έκδοσης Ιωακείμ Μιχαήλ Καλλίκη του Παντελή και όλους όσοι του εμπιστεύτηκαν τις αναμνήσεις τους αλλά και προσωπικά τους έγγραφα, στα οποία στήριξε την ιστορική και λαογραφική έρευνα του.

Την παρουσίαση, που θα μεταδοθεί στην Αλήθεια ΤV  παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Σταύρος Μιχαηλίδης, ο υπ. Δήμαρχος Κ. Τριαντάφυλλος και όλοι οι πρώην Δήμαρχοι Καρδαμύλων

Στα αρνητικά της εκδήλωσης παρουσίασης, η καθυστερημένη για μισή ώρα έναρξη της και η διάρκεια της (δύο ώρες!)

 

ta_kardamyla_sta_gyrismata_toy_hronoy_me_dyo_protoys_tomoys

Σχετικά Άρθρα