Χίος, Τρίτη 21 Μαΐου

Το ταρακούνημα του Θωμά για τα μνημεία του νησιού μας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 26/04/2015 - 08:00

Πόσοι απο μας γνωρίζουν οτι η εκκλησία της Παναγίας Τουρλωτής, είναι απο τις αρχαιότερες της Χίου; Πόσοι χιώτες αντιλαμβάνονται οτι κάθε 500 μέτρα έχουμε και ένα ιστορικό μνημείο; Ενα ταξιδι στα θρησκευτικά μνημεία της Χίου , έκαναν όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του διπλωματούχου  ξεναγού Θωμά Καραμουσλή το απόγευμα του Σαββάτου στο Ομήρειο. Ο ίδιος, με γλαφυρό τρόπο , παρουσίασε στο κοινό μοναδικά μνημεία, κυρίως θρησκευτικά, που υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί μας, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πικρία του για την τύχη, ορισμένων απο αυτά, όπως για παράδειγμα η Μονή Μουνδών.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/05/2019 - 06:37

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το απόγευμα στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου, μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κα Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό με τίτλο «Καππαδοκία: Χώρος Ιερός, οι Περιστεριώνες».

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον καππαδοκικό χώρο, με εκτενείς αναφορές στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα ιδιαίτερα κτίσματα της, τα οποία και έχουν στοιχεία αρχιτεκτονικής «αφαίρεσης».

Προβλήθηκαν διαφάνειες, οι οποίες αφ’ ενός μας μετέφεραν στις κοιλάδες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Καππαδοκίας, αφ’ ετέρου εξήγησαν την αλληλουχία χλωρίδας – πανίδας - τοπίου. Το περιστέρι, ιερό σύμβολο Ισλάμ και Χριστιανισμού, ένα ζώο ιερό για την περιοχή είναι ευθυνόμενο για τους περίφημους περιστεριώνες της Καππαδοκίας. Περίτεχνα τα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τους περιστεριώνες της περιοχής, σαν κιλίμια, που συναντά κανείς ως πόρτες στις εισόδους των σπιτιών και που θυμίζουν αρκετά τα μοτίβα των ξυστών στο Πυργί της Χίου.

Με λόγο μεστό, σύντομα και περιεκτικά, η ομιλήτρια καθήλωσε ένα υπέροχο κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός της σχέσης των μοτίβων αυτών με αυτά της Χίου.

Στο εξαιρετικό ακροατήριο ήταν ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κοραής κ. Κώστας Μερούσης, η Πρόεδρος της χορωδίας Χίου, Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο Φάρος Βαρβασίου είναι επίσημο Μέλος της ΠΕΚΣ (Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων) από το 2010, καθώς στην πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας όλης της καθ’ ημάς Ανατολής.