Το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Χίου «με άλλο μάτι»

ΑΠΟΨΕ 8 & 12 μ.μ., ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ TV»
Δευ, 12/12/2022 - 13:33
Η Ευγενία Κώττη παρουσιάζει τη 40χρονη πορεία του θεατρικού τμήματος του Συλλόγου Γυναικών Χίου

40 χρόνια Παιδικό Θέατρο στη Χίο! Συνώνυμο με τη θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Χίου! Σε αυτή την πολύχρονη, πλούσια σε ποιοτικές παιδικές παραστάσεις που περίμεναν όλη τη χρονιά, παιδιά και γονείς, είναι αφιερωμένη η εκπομπή "η επικαιρότητα με άλλο μάτι", σήμερα Δευτέρα 12/12/22 (8 & 12 μ.μ. και σε επανάληψη την Τρίτη στις 4 μ.μ.). Για τη δημιουργία της θεατρικής ομάδας, μετά από αυτήν του ίδιου του Συλλόγου Γυναικών Χίου, το 1981, που είχε ως στόχο να αγκαλιάσει κάθε αγώνα των Γυναικών για τα δικαιώματά τους, για μια καλύτερη κοινωνία, μιλάει στην Ευγενία Κώττη η υπεύθυνη της ομάδας, Στέλλα Αμπαζή.

Το πρώτο βήμα, παράλληλα με τις κοινωνικές και πολιτικές διεκδικήσεις που είχε ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, που ιδρύθηκε από πρωτοπόρες γυναίκες, ήταν οι παραστάσεις κουκλοθεάτρου, που από τα πρώτα χρόνια προσέφεραν ψυχαγωγία στα παιδιά της Χίου. Ακολούθησε η δημιουργία της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Γυναικών Χίου που επί 4 δεκαετίες ανεβάζει ποιοτικές παιδικές παραστάσεις για τα παιδιά της Χίου! Η θεματολογία, των πάντοτε προσεκτικά επιλεγμένων έργων που παρουσίαζαν στα παιδιά, ακολουθούσε την εποχή.

Ξεκίνησαν με θέματα περιβάλλοντος, Ειρήνης και συν τω χρόνω, μέσα από πολύχρωμα σκηνικά, κοστούμια, μουσική χορό, τραγούδι, κατάφεραν να καθηλώσουν ένα κοινό που ηλικιακά κυμαινόταν από βρέφη μέχρι παιδιά Δημοτικού και τους γονείς τους. Κάθε χρόνο με ένα διαφορετικό έργο, που είχε να προσφέρει γέλιο, αλλά και πολλά μηνύματα για τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά που παρακολούθησαν τις πρώτες παραστάσεις του Συλλόγου Γυναικών Χίου, γονείς πια, συνεχίζουν να τις αναζητούν, να τις περιμένουν για να απολαύσουν τα παιδιά τους μια ποιοτική παιδική θεατρική παράσταση.

Γι’ αυτή τη συναρπαστική και για τους ερασιτέχνες ηθοποιούς γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας, που αφιέρωναν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους, που γίνονταν "παιδιά" για να καταφέρουν να τα πλησιάσουν, να μιλήσουν στην ψυχή τους, κατέθεσε την εμπειρία της και η κυρία Νότα Μπάκνη, ερασιτέχνιδα ηθοποιός, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου επίσης. Αλλά και η σκηνοθέτιδα της πρόσφατης, επιτυχημένης παράστασης "Μία φορά κι ένα βαζάκι" Λένια Ξενάκη.

Ως παιδί και η ίδια, θεατής στις παραστάσεις του Συλλόγου, προσπαθεί μαζί με όλα τα μέλη, να ακολουθήσουν τη σημερινή εποχή, να καταφέρουν να προσελκύσουν στην αίθουσα του Ομηρείου τα παιδιά, να τα φέρουν σε επαφή με εκλεκτά κείμενα της παιδικής λογοτεχνίας, κόντρα στην έλξη που τους ασκεί η τεχνολογία που κυριολεκτικά κυριαρχεί στη ζωή τους. Όπως φαίνεται το κατάφεραν αφού η τελευταία τους παραγωγή, όπου το βαζάκι είχε μέσα και νοσταλγικές μνήμες, γεύσεις, ακόμη και "αλικόντισι", που θυμούνται οι μεγαλύτεροι και αγνοούσαν τα παιδιά...

Φυσικά αναδείχθηκε από τη συζήτηση ο παιδαγωγικός, όχι μόνο ψυχαγωγικός, ρόλος του παιδικού θεάτρου, ειδικά στην τόσο δύσκολη εποχή μας. Η επόμενη παραγωγή που ετοιμάζει η θεατρική ομάδα του συλλόγου Γυναικών Χίου, είναι τα "ουφάκια" που με τον παιχνιδιάρικο τίτλο παραπέμπει σε UFOs, αλλά όπως είπε η σκηνοθέτιδα είναι όλα τα "ουφ" που βαραίνουν τα παιδιά σήμερα, κάθε πηγή άγχους, όχι μόνο για τα μαθήματα του σχολείου, αλλά για τη ζωή, το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Μέσα από ελκυστικά κείμενα θα προσπαθήσουν να προσφέρουν στα παιδιά της Χίου γέλιο, χαρά, αλλά και πολλές αφορμές για προβληματισμό.

Όπως και στους γονείς τους. Ένα αφιέρωμα σε όλες τις γυναίκες που παράλληλα με όλους τους ρόλους και το ότι ήταν στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών- πολιτικών αγώνων και διεκδικήσεων, έδωσαν το χρόνο και όλη τους την αγάπη στα παιδιά 4 δεκαετίες με ξεχωριστές, αλησμόνητες, παιδικές παραστάσεις. Η δεύτερη ερασιτεχνική θεατρική ομάδα στο Αιγαίο που ανεβάζει αποκλειστικά παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

Σχετικά Άρθρα