Χίος, Κυριακή 16 Ιουνίου

Βιβλιοδετικές πρωτοτυπίες στη φετινή έκθεση του Ομηρείου

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 18/05/2019 - 15:44
Δημιουργίες του εργαστηρίου βιλιοδεσίας του Ομηρείου

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ, στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης των πολιτιστικών εργαστηρίων του Ομηρείου 2018-2019, εκθέτει μέχρι και την 1η Ιουνίου 2019 διαφορετικά είδη βιβλιοδεσιών και βιβλιοδετικών κατασκευών.

Για πρώτη φορά μάλιστα συνεργάστηκαν οι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας, υπό την καθοδήγηση του Βιβλιοδέτη Τέχνης Κώστα Στείρου, με τους μαθητές από το Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής, υπό την καθοδήγηση του Κώστα Ροζακή και έφτιαξαν 2 βιβλία Υπογραφών - Επισκεπτών.

Επίσης, για πρώτη φορά οι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας συλλογικά βιβλιοδέτησαν, με πρωτότυπη ιαπωνική ραφή και υλικά αγορασμένα από τους ίδιους, 20 συλλεκτικά σημειωματάρια, τα οποία φέρουν χειρόγραφη αρίθμηση.

Τα διακοσμητικά χαρτιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι δωρεά του Δ. Τσοκάκη προς το Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας. Μερικά εξ αυτών, θα προσφρθούν στα εγκαίνια της Έκθεσης, το Σάββατο 18/5/19 στις 7 το απόγευμα.

Για τις δύο αυτές δράσεις - πρωτοβουλίες του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας έχει δημιουργηθεί και ολιγόλεπτο βίντεο.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα μοιραστούν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, 40 ευρηματικοί σελιδοδείκτες προσφορά του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας προς το φιλότεχνο κοινό.

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, Κώστας Στείρος, ευχαριστεί τον έφορό του Νικολή Φράσκο, το Δ.Σ. του Ομηρείου, την εθελοντική προσφορά: της Βάσως Φανού -που ανέλαβε τη φωτογράφηση- το φωτογραφείο Γιώργου Κακίτση -για το βίντεο- και φυσικά τους μαθητές του.

Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας Ομηρείου

Σχετικά Άρθρα

Θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας μαζί με ευχάριστα μουσικά και θεατρικά δρώμενα ...σαν μελτέμια φωτός στο Ιδρυμα Τσάκου
Σάβ, 15/06/2019 - 06:59

 Μια ημερίδα με πολύ φαντασία και αμεσότητα, πλούσιο επιστημονικό περιεχόμενο που αγγίζει πτυχές της καθημερινής μας ζωής, ενισχυμένη με διαδραστικά σημεία μουσικής και θεάτρου, με θέμα ''Υγεία και Πολιτισμός'', πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, από τις 6.00 μ.μ. και μετά, στο Ίδρυμα ''Μαρία Τσάκος'' στην ευρύχωρη, καλαίσθητη και φιλόξενη αυλή του. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ο Σύλλογος ΠανΦως Χίου.

Στο ξεκίνημα της ημερίδας, όπου παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, απηύθυναν χαιρετισμό εισάγοντας το κοινό (που γέμισε την αυλή) στα θέματα, ο Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ι. Μαρωνίτης και ο Πρόεδρος του ΠανΦως Δ. Κλούβας.

Πραγματοποιήθηκαν 10 εισηγήσεις από καταξιωμένους (Χιώτες και εξ' Αθηνών) προσκεκκλημένους Επιστήμονες, σε πολύ ευχάριστο και ξεκούραστο κλίμα. Η ημερίδα πραγματεύθηκε θέματα όπως ''Φύσις, Νόσων Ιατρός'', ''Η επίδραση του υδατικού εκχυλίσματος του δυόσμου σε κύτταρα διαβητικών που έχουν μολυνθεί με τον ιό coxsackie τύπου Β'', ''Οι ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής κάνναβης'', ''Ο ρόλος της Προγεννητικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και εξέλιξη υγιών παιδιών, νέες τεχνικές Ψυχοεκπαίδευσης'', θέματα Ψυχικής Υγείας και προσωπικής ανάπτυξης, θέματα σχέσεων, μουσικοθεραπείας και δραματοθεραπείας(θεραπεία με την αφύπνιση και ενεργοποίηση της προσωπικότητας μέσα από τη συμμετοχή σε ομαδικά, διαδραστικά θεατρικά σκετσάκια που αναπτύσσονται) και πολλά άλλα (ποδολογία, αρωματοθεραπεία κ.ο.κ.).

Η Αφροδίτη Γιαννιτσάκη Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός και Ολιστική Θεραπεύτρια, έδωσε έμφαση στη φροντίδα που θα πρέπει να δίνεται τόσο στην υγιή σωματική ανάπτυξη του παιδιού, όσο και στην καλή ανάπτυξη της διανοητικής και ψυχικής λειτουργίας του, ακόμη και πριν τη γέννησή του (αυτό το είπε και ο Σωκράτης, αλλά και ο Πατέρας Πα'ί'σιος κάποτε που ρωτήθηκε σχετικά )πράγμα που σημαίνει ότι η γυναίκα που είναι έγκυος πρέπει να φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο την σωματική και ψυχική υγεία της με ισορροπημένο και ευχάριστο τρόπο ζωής.

Ο Δημήτρης Κλούβας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και προσωπικής ανάπτυξης, Σύμβουλος σχέσεων, Life Coach, Μουσικοθεραπευτής, Δραματοθεραπευτής, Συγγραφέας και Ολιστικός Θεραπευτής, τόνισε πόσο ωφέλιμο και σημαντικό είναι για τον καθένα μας, μέσα στην κάθε μέρα του, να εξασφαλίζει λίγο χρόνο για τον εαυτό του (έστω 10 λεπτά) για να κλείσει τα μάτια του, να χαλαρώσει, να σκεφτεί ή να μη σκεφτεί, να αναπνεύσει με ευχαρίστηση, να σκύψει μέσα του και να αντιληφθεί γύρω του...ακόμα και να προσευχηθεί.

 Ανάμεσα στις εισηγήσεις, σαν δροσερό μελτεμάκι, ένα Μουσικό Αφιέρωμα από την αρχιμουσικό Αγγέλλα Τσιμπιρλού και δύο υπέροχες μικρές πιανίστριες από τη Χορωδία του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, στόλισε την εκδήλωση...και τέλος, την εποικοδομητική και όμορφη βραδιά ολοκλήρωσε η Δραματοποίηση του αποσπάσματος ''Δάκρυ ψυχής'', από το βιβλίο του Δημήτρη Κλούβα ''Σύνδεση Ψυχών''(εκδόσεις Παν Φως), από τη Θεατρική Ομάδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18, με τη Μαριέττα Παππά τόσο πραγματική και τόσο αέρινη πάνω στη σκηνή, σ' ένα μονόλογο τόσο...μα τόσο πολύ δραστικό...να κοιτά όλους και τον καθένα απ' το κοινό χωριστά...βαθιά μεσ' τα μάτια...

Ακολούθησε μια πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική λαχειοφόρος κλήρωση και μοιράστηκαν δώρα, βιβλία, θεραπευτικά βότανα, φυσικά καλλυντικά, προ'ι'όντα θεραπευτικής κάναβης από το κατάστημα που άνοιξε πρόσφατα στη Χίο και δωρεάν συνεδρίες σε Ειδικούς Θεραπευτές.

 Το εργασίες της Ημερίδας ''Υγεία και Πολιτισμός'', ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 με μια αποχαιρετιστήρια συνάντηση με ανοιχτή πρόσκληση, στις 11.00 π.μ. στον όροφο της ''Πυξίδας'' στο Book-Cafe.

Δημήτρης Ζαφείρης