Χίος, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Βιβλιοδετικές πρωτοτυπίες στη φετινή έκθεση του Ομηρείου

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 18/05/2019 - 15:44
Δημιουργίες του εργαστηρίου βιλιοδεσίας του Ομηρείου

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ, στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης των πολιτιστικών εργαστηρίων του Ομηρείου 2018-2019, εκθέτει μέχρι και την 1η Ιουνίου 2019 διαφορετικά είδη βιβλιοδεσιών και βιβλιοδετικών κατασκευών.

Για πρώτη φορά μάλιστα συνεργάστηκαν οι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας, υπό την καθοδήγηση του Βιβλιοδέτη Τέχνης Κώστα Στείρου, με τους μαθητές από το Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής, υπό την καθοδήγηση του Κώστα Ροζακή και έφτιαξαν 2 βιβλία Υπογραφών - Επισκεπτών.

Επίσης, για πρώτη φορά οι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας συλλογικά βιβλιοδέτησαν, με πρωτότυπη ιαπωνική ραφή και υλικά αγορασμένα από τους ίδιους, 20 συλλεκτικά σημειωματάρια, τα οποία φέρουν χειρόγραφη αρίθμηση.

Τα διακοσμητικά χαρτιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι δωρεά του Δ. Τσοκάκη προς το Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας. Μερικά εξ αυτών, θα προσφρθούν στα εγκαίνια της Έκθεσης, το Σάββατο 18/5/19 στις 7 το απόγευμα.

Για τις δύο αυτές δράσεις - πρωτοβουλίες του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας έχει δημιουργηθεί και ολιγόλεπτο βίντεο.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα μοιραστούν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, 40 ευρηματικοί σελιδοδείκτες προσφορά του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας προς το φιλότεχνο κοινό.

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, Κώστας Στείρος, ευχαριστεί τον έφορό του Νικολή Φράσκο, το Δ.Σ. του Ομηρείου, την εθελοντική προσφορά: της Βάσως Φανού -που ανέλαβε τη φωτογράφηση- το φωτογραφείο Γιώργου Κακίτση -για το βίντεο- και φυσικά τους μαθητές του.

Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας Ομηρείου

Σχετικά Άρθρα

Στις 22 Νοεμβρίου στο Μουσικό Σχολείο Χίου
Τετ, 20/11/2019 - 16:03

Στα σχολεία της Χίου και της Λέσβου, στους τόπους εκείνους που ορίζουν τα σύνορα του ευρωπαϊκού κόσμου με την απέναντι Ανατολή, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να υποδεχτούν νέους και ταλαντούχους μουσικούς διεθνούς φήμης και εκείνοι με τη σειρά τους θα εκμυστηρευτούν με νότες τη δική τους ιστορία. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» που διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στις 22 και στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με σκοπό τα παιδιά και οι έφηβοι να γνωρίσουν την κλασική μουσική και να δραστηριοποιηθούν με έναν νέο, συναρπαστικό τρόπο. Στη συνάντηση αυτή, οι μουσικοί, όχι μόνο θα ερμηνεύσουν ζωντανά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά θα έχουν τον ρόλο του καθοδηγητή που θα προτρέπει τους μικρούς ακροατές να πάρουν τη σκυτάλη της φαντασίας και να αφυπνήσουν τη δημιουργική τους ενέργεια, προσεγγίζοτας την ιστορία και τα βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής. Επίσης, μέσα απο διαδραστικά εργαστήρια με εικαστικό και μουσικοκινητικό χαρακτήρα, τα παιδιά θα συμμετέχουν με σκοπό να απελευθερώσουν τους τρόπους έκφρασης και εξέλιξής τους, δίνοντας τους μορφή τέχνης.

Με κινητήριο δύναμη τις νότες και τα μουσικά κλειδιά, στις 22 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα θα λάβει χώρα για πρώτη φορά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, στο νησί της Χίου. Στο Μουσικό Λύκειο Χίου θα υπάρξει επίσης ανοιχτό μάθημα πιάνου από την Δανάη Ντέρκεν , με τα Νυχτερινά (Nocturnes) του Φρεντερίκ Σοπέν. Ενώ στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου το πρόγραμμα θα λάβει χώρα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί της Λέσβου, με τη συμμετοχή διαφόρων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Στο δε Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό μάθημα πιάνου απο την Κυβέλη και Δανάη Ντέρκεν.

Το «Μουσικό Κλειδί» έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει τις καλλιτεχνικές κλίσεις των μικρών μας φίλων και να τους βοηθήσει να συνδεθούν με την ευαιθησία τους αλλά και να λάβουν τα ερεθίσματα που θα αποτελέσουν σπίθες για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης ενώ παράλληλα θα μάθουν τη σημασία της δημιουργικής συνεργασίας. Το «Μουσικό Κλειδί» είναι ο συντονισμός των ενεργειών τους, οι πρωτοβουλίες, η πρωτοτυπία των ιδεών και η εφευρετικότητα.