Υψηλές παρουσίες στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Κώστα Περρίκο

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 02/02/2018 - 06:43
Αίθουσα παλαιάς Βουλής

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και του ανθρώπου συμβόλου της Εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζου, της Στρατιωτικής ηγεσίας, πολλών διπλωματών και εκλεκτού ακροατηρίου, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής το βιβλίο για τον Καλλιμασιώτη ήξρωα Αεροπόρο Κωνσταντίνο Περρίκο, που κυκλοφόρησε απ' τις εκδόσεις "Μένανδρος" με τίτλο  «Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος-Η Βιογραφία ενός Ήρωα» και συγγραφείς τους Παντελή Βατάκη, Κώστα Λαγό και Βασίλη Φίλια.

Μεταξύ άλλων χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Ομηρείου Ηλίας Σμυρνιούδης και ο Μιχάλης Καριάμης, που ανέφερε στους παρευρισκόμενους τα εξής: 

 

"Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε της Εκκλησίας της Ελλάδας

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Των ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Του Διπλωματικού σώματος. Της Πολωνικής Πρεσβείας. Κ. Λαυρέντη Δελασσούδα και Σεβαστοί Πανεπιστημιακού Δάσκαλοι. κ. Μαίρη Π’’Κωνσταντίνου κ. Πρόεδρε του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Π.Κ.Χ κ. Πρόεδρε του ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ                                                                                                              

Κύριε Μανώλη Γλέζο και Κυρία Μουστακλή, η τόσο τιμητική παρουσία σας στην εκδήλωση μαζί με το άκουσμα του ονόματος του αείμνηστου Χιώτη Ηλία Καναβούτση, αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τον Μεγάλο Οραματιστή μας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Σεβαστό μου ακροατήριο 

 

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο, για το οποίο τόσο κόπιασαν ο Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Παντελής Βαττάκης. Ο ιστορικός κ. Κων. Λαγός και ο π. Πρύτανης Βασ. Φίλιας.  Ένας ογκώδης τόμος τεκμηριωμένος με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία και σπάνιες φωτογραφίες. Δυστυχώς για εμένα, ο χρόνος ήταν ελάχιστος και πιθανά οι ικανότητες μου ισχνές στο να σας παραθέσω στοιχεία, σχόλια ή σκέψεις  σχετικά σε  αυτό το επίτευγμα.  Ήταν κάτι που έλειπε και πράγματι πρόκειται περί επιτεύγματος. Απλά σας προκαλώ και σας παρακαλώ να αποκτήσετε το βιβλίο και από μόνοι σας όχι απλά να διαβάσετε αυτή την προσπάθεια αλλά να γίνετε κοινωνοί των ιδεών του Πανέλληνα Ήρωα – Οραματιστή του Σταυραετού της Χίου αείμνηστου Κώστα Δ. Περρίκου.

 

Πιστεύω ότι θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα σπάσει την παγερή αδιαφορία αυτών που δεν θέλουν να αναδείξουν την προσωπικότητα του Καλλιμασιώτη Αρχάγγελου . Όχι γιατί δεν θέλουν ένα ακόμη ήρωα, αλλά ενοχλούν τα οράματά και οι ιδέες  για χάρη των οποίων πρόσφερε τη ζωή του.                    

Αλήθεια. ποιος σημερινός πολιτικός επιθυμεί την ανάδειξη των ηγετών  μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, αντί των δοτών της οικογενειοκρατείας που προωθούνται;    Να και η κατάντια μας. 

Σεβαστό μου ακροατήριο,                                                                                                         

η παρουσία μου στην εκδήλωση συμβολίζει την συμμετοχή της  άτυπης ομάδας «ΦΙΛΟΙ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ». Από της ιδρύσεως μας αγωνιζόμαστε να αναδείξουμε τον «Οραματιστή Περρίκο» και τις ιδέες του για το σήμερα. Οράματα και ιδέες  για μια βιώσιμη κοινωνία, με τις ίδιες ευκαιρίες ανάδειξης για όλους. Με τα ίδια δικαιώματα στην παιδεία στην εργασία, μέσα  σε καθεστώς ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης                     

 

Οράματα για λευτεριά. Απαραίτητη προϋπόθεση της αρμονικής συμβίωσης των πολιτών την Λαϊκή κυριαρχία για απρόσκοπτη ανέλιξη των Άξιων.                                                              

Οράματα για κοινωνική δικαιοσύνη.                                                                                             Δικαιώματα στην παιδεία και στην εργασία.                                            

Αλήθεια, πόσο επίκαιρη σήμερα η οικονομική, λευτεριά μας. Σήμερα που ζούμε σε οικονομική κατοχή, τα ξεκάθαρα οράματα του είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα, για να δώσουμε ανάσες ζωής στη δοκιμαζόμενη. πατρίδας μας. Θα μπορούσα να σας μιλώ ημέρες και μήνες για τα οράματα και τις προσδοκίες του. Προσπαθήσαμε σαν ομάδα ταπεινών ανθρώπων να κάνουμε πολλά μα καταφέραμε λίγα. Δεν θα πω για την αποκατάσταση της προτομής που βανδαλίστηκε το 2009 ή την Μεγαλειώδη εκδήλωση του ίδιου χρόνου όταν καταφέραμε να κουβαλήσουμε όλους τους Χιώτες στην Αθήνα. Κάναμε λίγα γιατί σκοντάψαμε πάνω στην κρατική αδιαφορία. Ακόμα και σήμερα δεν καταφέραμε να ανακηρυχθεί «Άξιος της Πατρίδας» και «Εθνικός Ήρωας» και όχι με δική μας ευθύνη. Παρ όλες τις αποφάσεις του Δήμου Χίου δεν τα καταφέραμε ώστε να στηθεί ο ανδριάντας της κ. Μαίρης Π’’κωνσταντίνου στο Μυροβόλο νησί μας.  Τώρα θα μου πεις , εδώ στην Αθήνα με Χιώτη Δήμαρχο δεν καταφέραμε να αντικαταστήσουμε την πλακέτα που έκλεψαν από την βάση του μνημείου.

                                                                                                        

Αλήθεια πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Κ. Περρίκος ήταν ο εμπνευστής και οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης και εκφραστής αυτής της ιδέας ο Χιώτης συγγραφέας Γ. Θεοτοκάς. Να λοιπόν τι χαμένη γνώση θα προσφέρει το νέο βιβλίο. Μέσα από τις σελίδες του θα φωτίσει τον σκοτεινό ορίζοντα της άγνοιας και θα διαμορφώσει Εθνική Συνείδηση !.

Σεβαστό μου ακροατήριο.

Δεν έχει  ανάγκη τιμής ο Περρίκος. Ανάγκη παραδειγματισμού της διαχρονικής σημασίας των οράματά του έχουμε για το καλό της πατρίδας μας. Η Υποθήκη του μας θέλει ενωμένους μπροστά στον κίνδυνο και στην απαξίωση που ζούμε σαν Έθνος.                                                                                                                   

Αλήθεια βλέπετε οι πολιτικοί ταγοί μας, αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, να  κάνουν κάποια προσπάθεια Εθνικού Μετώπου συνεννόησης για να μας βγάλουν μέσα από τις επικίνδυνες συμπληγάδες  που από δική τους παιδαριώδη  ανευθυνότητα μας έριξαν.                                                                                           

Αλήθεια μήπως οι σημερινοί ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης γνωρίζουν τα πιστεύω του για το σημερινό έκτρωμα τους. Ελεύθερη Ελλάδα οραματιζόταν μέσα σε μία Δημοκρατική  Ενωμένη Ευρώπη, με ανθρώπους και κράτη ελεύθερους.«Δουλέψτε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ευημερήσουν οι άνθρωποι, να ενωθούν τα κράτη της Ευρώπης, να ειρηνεύσει και να ευτυχήσει ο κόσμος», «δουλέψτε για να καταργηθούν οι τεχνητοί φραγμοί που παρεμποδίζουν και ματαιώνουν την πρόοδο των αξιών, δουλέψτε για την επικράτηση της δημοκρατίας».                                                                           

Αυτά τα πιστεύω του σαν τον Θεάνθρωπο Χριστό μας τα πλήρωσε με τη ζωή του. Αλλά δυστυχώς.       

 

Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν, θα αναφερθώ με ιδιαίτερο σεβασμό στον αγώνα προβολής του Οραματιστή – Ήρωα  από τονκαπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη την κ.Ευτυχία Βλυσίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον αρωγό της άτυπης ομάδας μας ο οποίος δεν επιθυμεί να ακουστεί το όνομα του  Και φυσικά στον Σμήναρχο Παντελή Βατάκη για την μονογραφία του στο περιοδικό «ΙΚΑΡΟΣ», η οποία υπήρξε προπομπός του ανά χείρας σας βιβλίου 

Δεν θα σας κουράσω άλλο. … Σκύβω με σεβασμό την κεφαλή στον αλύγιστο σταυραετό που στήθηκε μπροστά σε ένα απόσπασμα και δεν λύγισε. Κοίταξε στα μάτια τους εκτελεστές και έμεινε για πάντα στην ιστορία. Με πρότυπο τον Χριστό ο ιδεολόγος οραματιστής μας.

Σας κούρασα …Συγχωρέστε με.

Οι μέρες βρίσκουν το καράβι «ΕΛΛΑΔΑ» σε αντιμονή. Κουράγιο για να φτάσομε στο λιμάνι της ποθητής Ανάστασης. Ως τότε όμως μην λυγίσετε …Αδέρφια μου… Ψηλά την Κεφαλή μην τους κάνετε το χατίρι να σκύψετε Έλληνες Είμαστε. Όπως πάντα εμείς στο τέλος θα είμαστε Νικητές

 

Ταπεινά σας ευχαριστώ

 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν

 

Εκπρόσωπος της Άτυπης Ομάδας «ΦΙΛΟΙ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ»

Αίθουσα παλαιάς Βουλής
Αίθουσα παλαιάς Βουλής
Αίθουσα παλαιάς Βουλής

Σχετικά Άρθρα