Το διάστημα και τα οφέλη του από την Χριστίνα Γιαννόπαπα

ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 22/08/2019 - 12:52
Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πόσοι γνωρίζουμε ότι στις μέρες μας είμαστε τόσο πολύ εξαρτώμενοι από το διάστημα που αν για μία μέρα σταματούσαν τα όσα σχετίζονται με αυτό δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάληψη από τράπεζα, να προσγειωθούν αεροπλάνα ή να δούμε αγώνες σε απ’ ευθείας μετάδοση στους τηλεοπτικούς ή διαδικτυακούς δέκτες μας;

Κι όμως σε αυτά και πολλά ακόμη οφέλη του διαστήματος -όπως το πολύ απλό του ηλιακού θερμοσίφωνα- που χρησιμοποιούμε καθημερινά αναφέρθηκε σε μία ενδιαφέρουσα και εκλαϊκευμένη ομιλία της το απόγευμα της Τετάρτης 21 Αυγούστου, η συμπατριώτισσά μας δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, στο αίθριο του Μουσείου Μαστίχας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Αστρονομίας που διοργανώνει ο τοπικός Σύλλογος Αστρονομίας, με αφορμή και τα 50 χρόνια που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.

Η κα Γιαννόπαπα, μόνιμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που υποστηρίζεται από 22 χώρες της γηραιάς Ηπείρου, αναφέρθηκε εκτενώς στο τι κάνει η ESA, που σίγουρα είναι πολύ λιγότερο γνωστή από την αντίστοιχη αμερικανική, τη NASA, μίλησε για την 4η εποχή του διαστήματος που διανύουμε, η οποία προχώρησε τις διακρατικές συνεργασίες και στην είσοδο ιδιωτών στον διαστημικό τομέα και στην έρευνα και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, και αφού απαρίθμησε ένα σωρό τομείς (υγείας, αγροτικής παραγωγής, ασφάλειας, ενέργειας κ.ά.) όπου το διάστημα έχει έντονη, ίσως και καθοριστική παρουσία στη γη, μίλησε για το πώς οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν την περαιτέρω έρευνα και αξιοποίησή του.

«Για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται στο διάστημα γυρίζουν 6 ευρώ οφέλη στη γη», είπε χαρακτηριστικά, εν τούτοις η κουλτούρα των Αμερικάνων παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των Ευρωπαίων, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα ποσά που διατίθενται για την εξερεύνηση του διαστήματος. Πάνω από 35 εκ. δολάρια οι Αμερικάνοι το χρόνο, κοντά στα 10 η Ευρώπη!

Το διάστημα είναι παντού, υποστήριξε η εκ Λαγκάδας ορμώμενη επιστήμονας, παροτρύνοντας ειδικά τους νέους να μην απαξιώνουν τη γνώση στο σχολείο, να γίνουν οπαδοί της έρευνας, και να ακολουθήσουν αν τους αρέσει την πορεία προς το διάστημα και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.

Περισσότερα απόψε (22/8/19) 8 και 12 το βράδυ στην "Αλήθεια TV", αλλά και απ’ ευθείας στο «Ράδιο Αλήθεια» το απόγευμα, 18.20, στην εκπομπή «Ψηφιακό Αιγαίο», που μεταδίδεται σε επανάληψη και στις 11.05 το πρωί του Σαββάτου (24/8).

Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Σχετικά Άρθρα