Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Το διάστημα και τα οφέλη του από την Χριστίνα Γιαννόπαπα

ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 22/08/2019 - 12:52
Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πόσοι γνωρίζουμε ότι στις μέρες μας είμαστε τόσο πολύ εξαρτώμενοι από το διάστημα που αν για μία μέρα σταματούσαν τα όσα σχετίζονται με αυτό δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάληψη από τράπεζα, να προσγειωθούν αεροπλάνα ή να δούμε αγώνες σε απ’ ευθείας μετάδοση στους τηλεοπτικούς ή διαδικτυακούς δέκτες μας;

Κι όμως σε αυτά και πολλά ακόμη οφέλη του διαστήματος -όπως το πολύ απλό του ηλιακού θερμοσίφωνα- που χρησιμοποιούμε καθημερινά αναφέρθηκε σε μία ενδιαφέρουσα και εκλαϊκευμένη ομιλία της το απόγευμα της Τετάρτης 21 Αυγούστου, η συμπατριώτισσά μας δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, στο αίθριο του Μουσείου Μαστίχας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Αστρονομίας που διοργανώνει ο τοπικός Σύλλογος Αστρονομίας, με αφορμή και τα 50 χρόνια που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.

Η κα Γιαννόπαπα, μόνιμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που υποστηρίζεται από 22 χώρες της γηραιάς Ηπείρου, αναφέρθηκε εκτενώς στο τι κάνει η ESA, που σίγουρα είναι πολύ λιγότερο γνωστή από την αντίστοιχη αμερικανική, τη NASA, μίλησε για την 4η εποχή του διαστήματος που διανύουμε, η οποία προχώρησε τις διακρατικές συνεργασίες και στην είσοδο ιδιωτών στον διαστημικό τομέα και στην έρευνα και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, και αφού απαρίθμησε ένα σωρό τομείς (υγείας, αγροτικής παραγωγής, ασφάλειας, ενέργειας κ.ά.) όπου το διάστημα έχει έντονη, ίσως και καθοριστική παρουσία στη γη, μίλησε για το πώς οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν την περαιτέρω έρευνα και αξιοποίησή του.

«Για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται στο διάστημα γυρίζουν 6 ευρώ οφέλη στη γη», είπε χαρακτηριστικά, εν τούτοις η κουλτούρα των Αμερικάνων παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των Ευρωπαίων, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα ποσά που διατίθενται για την εξερεύνηση του διαστήματος. Πάνω από 35 εκ. δολάρια οι Αμερικάνοι το χρόνο, κοντά στα 10 η Ευρώπη!

Το διάστημα είναι παντού, υποστήριξε η εκ Λαγκάδας ορμώμενη επιστήμονας, παροτρύνοντας ειδικά τους νέους να μην απαξιώνουν τη γνώση στο σχολείο, να γίνουν οπαδοί της έρευνας, και να ακολουθήσουν αν τους αρέσει την πορεία προς το διάστημα και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.

Περισσότερα απόψε (22/8/19) 8 και 12 το βράδυ στην "Αλήθεια TV", αλλά και απ’ ευθείας στο «Ράδιο Αλήθεια» το απόγευμα, 18.20, στην εκπομπή «Ψηφιακό Αιγαίο», που μεταδίδεται σε επανάληψη και στις 11.05 το πρωί του Σαββάτου (24/8).

Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 04/12/2019 - 21:48

Είναι αρκετά εκνευριστικό όταν ξεμένουμε από μπαταρία στο κινητό μας. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να φορτίσουμε το κινητό μας έξω με ένα τυχαίο καλώδιο που βρήκαμε σε ένα αεροδρόμιο ή μια οποιαδήποτε θύρα USB μέσα σε ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει να το σκεφτούμε διπλά πριν το κάνουμε. 

Καθώς πλησιάζει η πολυάσχολη περίοδος των διακοπών, το Γραφείο Εισαγγελέα του Λος Άντζελες προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για την απάτη με την φόρτιση μέσω καλωδίου USB.

Ειδικότερα, τον βαθμό επικινδυνότητας της χρήσης ενός τυχαίου φορτιστή εξηγεί ο Luke Sisak, ο οποίος εργάζεται ως αναπληρωτής εισαγγελέας στο Λος Άντζελες, αναφέροντας ότι «μια δωρεάν φόρτιση του κινητού μας θα μπορούσε να καταλήξει στο άδειασμα του τραπεζικού μας λογαριασμού». 

Όπως εξηγεί αυτή η διαδικασία ονομάζεται «juice jacking» και ουσιαστικά αναφέρεται στο γεγονός πως ανυποψίαστοι χρήστες συνδέουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε θύρες ή καλώδια USB, τα οποία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.  

Με αυτόν τον τρόπο το λογισμικό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους χάκερ, οι οποίοι εξάγουν τα δεδομένα των χρηστών της εκάστοτε ηλεκτρονικής συσκευής και συνήθως επιλέγουν να τα κλειδώσουν, καθιστώντας τα πρακτικώς άχρηστα. Ωστόσο, πέρα από τα καλώδια, εξίσου επικίνδυνη είναι και η χρήση θυρών. Κι αυτό γιατί οι χάκερ μπορούν πολύ εύκολα να προσθέσουν δικό τους κακόβουλο λογισμικό στις θύρες USB.    

Επομένως, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας είναι να έχουμε πάντα μαζί μας δικό μας φορητό φορτιστή ή καλώδιο USB και κυρίως να αποφεύγουμε τις φορτίσεις σε μέρη, όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μεταφοράς και τα αεροδρόμια, καθώς εκεί εγκυμονεί ο κίνδυνος για τέτοιου είδους απάτες. 

Πηγή: The New York Times