Χίος, Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Το διάστημα και τα οφέλη του από την Χριστίνα Γιαννόπαπα

ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 22/08/2019 - 12:52
Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πόσοι γνωρίζουμε ότι στις μέρες μας είμαστε τόσο πολύ εξαρτώμενοι από το διάστημα που αν για μία μέρα σταματούσαν τα όσα σχετίζονται με αυτό δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάληψη από τράπεζα, να προσγειωθούν αεροπλάνα ή να δούμε αγώνες σε απ’ ευθείας μετάδοση στους τηλεοπτικούς ή διαδικτυακούς δέκτες μας;

Κι όμως σε αυτά και πολλά ακόμη οφέλη του διαστήματος -όπως το πολύ απλό του ηλιακού θερμοσίφωνα- που χρησιμοποιούμε καθημερινά αναφέρθηκε σε μία ενδιαφέρουσα και εκλαϊκευμένη ομιλία της το απόγευμα της Τετάρτης 21 Αυγούστου, η συμπατριώτισσά μας δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, στο αίθριο του Μουσείου Μαστίχας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Αστρονομίας που διοργανώνει ο τοπικός Σύλλογος Αστρονομίας, με αφορμή και τα 50 χρόνια που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.

Η κα Γιαννόπαπα, μόνιμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που υποστηρίζεται από 22 χώρες της γηραιάς Ηπείρου, αναφέρθηκε εκτενώς στο τι κάνει η ESA, που σίγουρα είναι πολύ λιγότερο γνωστή από την αντίστοιχη αμερικανική, τη NASA, μίλησε για την 4η εποχή του διαστήματος που διανύουμε, η οποία προχώρησε τις διακρατικές συνεργασίες και στην είσοδο ιδιωτών στον διαστημικό τομέα και στην έρευνα και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, και αφού απαρίθμησε ένα σωρό τομείς (υγείας, αγροτικής παραγωγής, ασφάλειας, ενέργειας κ.ά.) όπου το διάστημα έχει έντονη, ίσως και καθοριστική παρουσία στη γη, μίλησε για το πώς οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν την περαιτέρω έρευνα και αξιοποίησή του.

«Για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται στο διάστημα γυρίζουν 6 ευρώ οφέλη στη γη», είπε χαρακτηριστικά, εν τούτοις η κουλτούρα των Αμερικάνων παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των Ευρωπαίων, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα ποσά που διατίθενται για την εξερεύνηση του διαστήματος. Πάνω από 35 εκ. δολάρια οι Αμερικάνοι το χρόνο, κοντά στα 10 η Ευρώπη!

Το διάστημα είναι παντού, υποστήριξε η εκ Λαγκάδας ορμώμενη επιστήμονας, παροτρύνοντας ειδικά τους νέους να μην απαξιώνουν τη γνώση στο σχολείο, να γίνουν οπαδοί της έρευνας, και να ακολουθήσουν αν τους αρέσει την πορεία προς το διάστημα και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.

Περισσότερα απόψε (22/8/19) 8 και 12 το βράδυ στην "Αλήθεια TV", αλλά και απ’ ευθείας στο «Ράδιο Αλήθεια» το απόγευμα, 18.20, στην εκπομπή «Ψηφιακό Αιγαίο», που μεταδίδεται σε επανάληψη και στις 11.05 το πρωί του Σαββάτου (24/8).

Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 14/10/2019 - 07:07

Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θυμίζει η ιστορία ενός επιστήμονα που πάσχει από μια σπάνια, ανίατη, εκφυλιστιική νόσο και μεταμορφώνεται σταδιακά σ’ έναν πλήρες cyborg- το πρώτο στον κόσμο- για να μην πεθάνει.

Ο αμερικανο-βρετανός επιστήμονας Δρ Πίτερ Σκοτ Μόργκαν διαγνώστηκε προ διετίας με τη νόσο του κινητικού νευρώνα κι οι γιατροί του έδωσαν μόνον δύο χρόνια ζωής. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με πρωτοπόρους στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και να μεταμορφωθεί σε ένα cyborg -διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο γιατρός θα ελέγχει με τα μάτια άβαταρ που θα μιλά με τη δική του φωνή
Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο επιτρέπει στον 61χρονο γιατρό να κάθεται ή να σηκώνεται, ενώ οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να ελέγχει με τα μάτια του ένα άβαταρ που θα μιλά με τη δική του φωνή.

Η ίδια ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας είχαν συνεργαστεί και με τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, δημιούργησαν και ένα άλλο πρωτοποριακό αμαξίδιο για τον επιστήμονα -cyborg, που θα περιλαμβάνει ένα λάπτοπ, έναν ανιχνευτή κινήσεων των οφθαλμών κι άλλες λειτουργίες.

To πρωτοποριακό αμαξίδιο που θα επιτρέπει στον γιατρό -cyborg να κάνει πληθώρα κινήσεων / Φωτογραφία: Twitter
Παράλληλα ο δρ Μόργκαν έχει ήδη υποστεί αλλαγές στις σωματικές του λειτουργίες: Τρέφεται μέσω σωλήνα, ενώ στο κορμί του έχουν προσαρμοστεί ένας σάκος κολοστομίας κι ένας καθετήρας. Στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσής του, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο 61χρονος γιατρός υπεβλήθη σε λαρυγγεκτομή - για να μην κινδυνεύσει με ασφυξία από την εισρόφηση τροφών, υγρών και σάλιου στους πνεύμονες.

Έχασε όμως έτσι τις φωνητικές του χορδές και αναγκάστηκε να περάσει δεκάδες ώρες σε στούντιο ηχογραφώντας τη φωνή του, για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να συναρμολογήσει μια μηχανική προέλευσης ρομποτική φωνή. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο ανέφερε σε ανάρτησή του: «Αυτή είναι η τελευταία μου ανάρτηση ως Πίτερ 1.0. Αύριο θα ανταλλάξω τη φωνή με δεκαετίες πιθανώς ζωής καθώς ολοκληρώνουμε την τελική ιατρική διαδικασία για τη μεταμόρφωσή μου σε πλήρες cyborg το μήνα που μού είχαν πει ότι θα πέθαινε βάσει στατιστικών στοιχείων. Να, όμως, που δεν πεθαίνω, αλλά μεταμορφώνομαι. Ω, πόσο λατρεύω την επιστήμη!»

 

Πηγή: iefimerida.gr -