Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

Το διάστημα και τα οφέλη του από την Χριστίνα Γιαννόπαπα

ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 22/08/2019 - 12:52
Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πόσοι γνωρίζουμε ότι στις μέρες μας είμαστε τόσο πολύ εξαρτώμενοι από το διάστημα που αν για μία μέρα σταματούσαν τα όσα σχετίζονται με αυτό δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάληψη από τράπεζα, να προσγειωθούν αεροπλάνα ή να δούμε αγώνες σε απ’ ευθείας μετάδοση στους τηλεοπτικούς ή διαδικτυακούς δέκτες μας;

Κι όμως σε αυτά και πολλά ακόμη οφέλη του διαστήματος -όπως το πολύ απλό του ηλιακού θερμοσίφωνα- που χρησιμοποιούμε καθημερινά αναφέρθηκε σε μία ενδιαφέρουσα και εκλαϊκευμένη ομιλία της το απόγευμα της Τετάρτης 21 Αυγούστου, η συμπατριώτισσά μας δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, στο αίθριο του Μουσείου Μαστίχας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Αστρονομίας που διοργανώνει ο τοπικός Σύλλογος Αστρονομίας, με αφορμή και τα 50 χρόνια που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.

Η κα Γιαννόπαπα, μόνιμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που υποστηρίζεται από 22 χώρες της γηραιάς Ηπείρου, αναφέρθηκε εκτενώς στο τι κάνει η ESA, που σίγουρα είναι πολύ λιγότερο γνωστή από την αντίστοιχη αμερικανική, τη NASA, μίλησε για την 4η εποχή του διαστήματος που διανύουμε, η οποία προχώρησε τις διακρατικές συνεργασίες και στην είσοδο ιδιωτών στον διαστημικό τομέα και στην έρευνα και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, και αφού απαρίθμησε ένα σωρό τομείς (υγείας, αγροτικής παραγωγής, ασφάλειας, ενέργειας κ.ά.) όπου το διάστημα έχει έντονη, ίσως και καθοριστική παρουσία στη γη, μίλησε για το πώς οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν την περαιτέρω έρευνα και αξιοποίησή του.

«Για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται στο διάστημα γυρίζουν 6 ευρώ οφέλη στη γη», είπε χαρακτηριστικά, εν τούτοις η κουλτούρα των Αμερικάνων παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των Ευρωπαίων, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα ποσά που διατίθενται για την εξερεύνηση του διαστήματος. Πάνω από 35 εκ. δολάρια οι Αμερικάνοι το χρόνο, κοντά στα 10 η Ευρώπη!

Το διάστημα είναι παντού, υποστήριξε η εκ Λαγκάδας ορμώμενη επιστήμονας, παροτρύνοντας ειδικά τους νέους να μην απαξιώνουν τη γνώση στο σχολείο, να γίνουν οπαδοί της έρευνας, και να ακολουθήσουν αν τους αρέσει την πορεία προς το διάστημα και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.

Περισσότερα απόψε (22/8/19) 8 και 12 το βράδυ στην "Αλήθεια TV", αλλά και απ’ ευθείας στο «Ράδιο Αλήθεια» το απόγευμα, 18.20, στην εκπομπή «Ψηφιακό Αιγαίο», που μεταδίδεται σε επανάληψη και στις 11.05 το πρωί του Σαββάτου (24/8).

Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Ομιλία Χριστίνας Γιαννόπαπα στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Σχετικά Άρθρα

44% η μείωση των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 2010-2019
Σάβ, 08/08/2020 - 08:40

Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας εξελίσσεται ως ο πλέον καθοριστικός για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, όπως αναδείχθηκε και σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσαν η INTERAMERICAN και η Anytime με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας (ΕΜΠ) για τη βιώσιμη Μετακίνηση. Ήδη, η εταιρεία συνδέει τις ψηφιακές εφαρμογές με τη σύγχρονη προϊοντική προσέγγιση της ασφάλισης, αποβλέποντας στη μικρότερη χρήση των αυτοκινήτων (pay as you drive), αλλά κυρίως στον έλεγχο της συμπεριφοράς κατά την οδήγηση και την υποστήριξη της συνετής οδήγησης.

Ο Γιώργος Γιαννής, συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, ως επικεφαλής της ομάδας του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας που συνεργάζεται με την INTERAMERICAN, τονίζει: «Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών, καθώς και η πρόοδος στην επιστήμη των δεδομένων και στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην προληπτική αντιμετώπιση του μείζονος παγκόσμιου κοινωνικού προβλήματος των οδικών ατυχημάτων».

 

Η ψηφιακή τεχνολογία για την ασφάλεια στη μετακίνηση

 

Οι διαθέσιμες τεχνολογίες αφορούν στη μείωση και πρόληψη των σφαλμάτων που δυνητικά θα προκαλούσαν ένα οδικό ατύχημα. Οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες είναι σχετικές με έξυπνα συστήματα μεταφορών (Intelligent Transport Systems - ITS), ορισμένες από τις οποίες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννής, τα έξυπνα συστήματα μεταφορών διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

- Σε τεχνολογίες ασφάλειας εντός του οχήματος, όπως π.χ. είναι τα συστήματα ανίχνευσης αλκοόλ, συστήματα ανίχνευσης υπνηλίας, συστήματα καταγραφής δεδομένων συμβάντων, συστήματα παρακολούθησης της χρήσης ζώνης ασφαλείας κ.ά.

- Σε συστήματα ασφάλειας βάσει της υποδομής: διαχείρισης ταχυτήτων, δυναμικής διαχείρισης κυκλοφορίας και προειδοποιήσεων τοπικού κινδύνου, αυτοματοποιημένης επιβολής κανόνων κυκλοφορίας κ.ά.

- Σε συνεργατικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο την υποδομή όσο και το όχημα με κατάλληλους συνδέσμους επικοινωνίας μεταξύ τους: π.χ. έξυπνη προσαρμογή ταχύτητας (ISA), e-call, συστήματα πλευρικού ελέγχου κ.ά.

Επιπλέον, η συνεχώς αυξανόμενη χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων, αισθητήρων και συνδεδεμένων αντικειμένων προσφέρουν όλο και περισσότερα δεδομένα μεταφορών που είναι χρήσιμα για τη διεξαγωγή προηγμένων αναλύσεων οδικής ασφάλειας. Με ανάλογες αναλύσεις, υποστηρίζονται ο προσδιορισμός βασικών παραγόντων κινδύνου, η αντιμετώπιση της επικίνδυνης συμπεριφοράς και των σφαλμάτων των χρηστών της οδού, καθώς και κρίσιμες παράμετροι σχετικές με την κυκλοφορία, τις υποδομές και τα οχήματα.

Εκ μέρους της INTERAMERICAN ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας, εστιάζοντας εδώ και 15 χρόνια στην αποτελεσματικά προληπτική διαχείριση του κινδύνου στην οδική κυκλοφορία ως ζητήματος εταιρικής ευθύνης, υπογραμμίζει ότι οι πρακτικές ασφάλισης είναι αναπόσπαστες από αυτές της οδικής ασφάλειας. Όπως επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας, «η ψηφιοποίηση και η χρήση νέων τεχνολογιών είναι αξιοποιήσιμη τόσο για να βελτιώνεται η συνείδηση και κουλτούρα ασφαλούς οδήγησης όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και επιλογών για την οδική ασφάλεια, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα δε στον ασφαλιστικό κλάδο», συμπληρώνοντας πως η INTERAMERICAN και η Anytime κινούνται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση. «Ο παράγων χρήστης -αναφορικά με την αντίληψη και τη γνώση- είναι η πιο δυναμική μεταβλητή για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ως κοινός παρονομαστής άλλωστε, σε σχέση με τους παράγοντες των τεχνικών υποδομών και των εξελίξεων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Επομένως, ο “διάλογος” του χρήστη με την εφαρμοσμένη ψηφιακή τεχνολογία για πιο ασφαλή μετακίνηση μπορεί να αλλάξει δραστικά τα πράγματα» παρατηρεί ο κ. Ρούντος.

 

Οι δείκτες των συνεπειών από τα τροχαία ατυχήματα

 

Κατά τη δεκαετία 2010-2019, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην οδική ασφάλεια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων σε οδικά ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της τάξεως του 44%. Παρά την εντυπωσιακή μείωση, κατά το 2019 ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε σχέση με το 2018, ενώ στην Ε.Ε. σημειώθηκε μείωση περίπου 3%, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (65 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού), σε σημαντική απόσταση από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (51 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Τα θύματα των οδικών ατυχημάτων μειώθηκαν σημαντικά κατά το πρώτο τετράμηνο φέτος, λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μείωση θανάτων στους δρόμους κατά 18% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ για τον μήνα Απρίλιο η μεταβολή μείωσης ήταν 58% σε σχέση με πέρυσι, δεδομένης της φετινής διαφοροποίησης στη μετακίνηση για το Πάσχα.