Χίος, Τρίτη 28 Ιανουαρίου

Η ρομποτική ουρά που βοηθάει την ισορροπία στους ανθρώπους

Πέμ, 15/08/2019 - 19:03

Εκατομμύρια χρόνια αφότου οι πρόγονοι του ανθρώπου εξελίχτηκαν ώστε να χάσουν την ουρά τους, αυτή επιστρέφει με μορφή ρομπότ. Ιάπωνες ερευνητές -μετά τα μηχανικά χέρια και πόδια- δημιούργησαν την πρώτη ρομποτική ουρά που βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρούν την ισορροπία τους και να μένουν όρθιοι αποφεύγοντας τις πτώσεις - ένα πρόβλημα συχνό και δυνητικά επικίνδυνο στην τρίτη ηλικία.

Η γκρίζα ουρά που λέγεται Arque και προσαρμόζεται στη μέση, έχει μήκος ένα μέτρο περίπου και μιμείται την ουρά ζώων όπως η τσίτα, που τη χρησιμοποιούν για να διατηρούν την ισορροπία τους, όταν τρέχουν γρήγορα ή σκαρφαλώνουν. Η ουρά χρησιμοποιεί τέσσερις τεχνητούς μυς και συμπιεσμένο αέρα, που της επιτρέπουν να κινείται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, προτού βγει στην αγορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο προβλέπουν ότι, πέρα από τους ηλικιωμένους, η ρομποτική ουρά μπορεί να βρει και βιομηχανικές εφαρμογές, π.χ. για εργάτες αποθηκών που πρέπει να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα.

«Η ουρά κρατά την ισορροπία κινούμενη σαν εκκρεμές. Όταν ο άνθρωπος γέρνει το σώμα προς τη μια μεριά, η ουρά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο ερευνητής Γιουνίτσι Ναμπεσίμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Νομίζω ότι θα ήταν ωραίο να ενσωματώναμε την προσθετική ουρά στην καθημερινή ζωή, όταν κάποιος χρειάζεται λίγη παραπάνω βοήθεια για να ισορροπήσει», πρόσθεσε.

Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να κυκλοφορούν στο δρόμο με μια τεχνητή ουρά…

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 26/01/2020 - 21:40

Ο τομέας των Big Data εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να γνωρίζει άνθηση και τη νέα χρονιά. Η Global Data δίνει μία οπτική γωνιά για το πώς θα διαμορφωθεί το πεδίο αυτό της Πληροφορικής μέσα στους επόμενους μήνες.

Ένα πεδίο το οποίο αναμένεται να αποτελέσει κοινό τόπο για όλους τους φορείς που διαχειρίζονται ή ασχολούνται με τα Big Data είναι εκείνο της κεντρικής διαχείρισης, αφού η τάση που διαμορφώνεται είναι να εγκαταλείπονται τα διαφορετικά κέντρα διαχείρισης και να αντικαθίστανται από ένα σημείο όπου θα συγκεντρώνεται η επισκόπηση όλων των λειτουργιών.

Μία άλλη τάση που διαμορφώνεται είναι εκείνη του εκδημοκρατισμού των δεδομένων, καθώς όλες οι σύγχρονες υποδομές επιτρέπουν την κυκλοφορία των δεδομένων σε μεγαλύτερο εύρος αποδεκτών. Εκτός από τον εκδημοκρατισμό τους, τα δεδομένα πλέον συνοδεύονται από τα κατάλληλα εργαλεία, τα οποία πολλές φορές συνδυάζονται με Τεχνητή Νοημοσύνη που δίνει λύσεις σε διάφορες διεργασίες, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην καλύτερη και ταχύτερη ενσωμάτωση των Big Data παντού.

Κρίσιμος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, καθώς εκτιμάται ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτατη ανάλυση. Το ίδιο το σύνολο των δεδομένων πλέον είναι συμβατό με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να δημιουργούνται μοντέλα διαχείρισης δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Data Kit του υπερυπολογιστή Watson της IBM, το οποίο περιλαμβάνει 700.000 μενού από 21.000 διαφορετικές αμερικανικές πόλεις, μαζί με στοιχεία αναζήτησης ανά κουζίνα, συστατικά κ.λπ. Ένα τέτοιο πακέτο δεδομένων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ένα ταξιδιωτικό app, προκειμένου να μπορεί ένας επισκέπτης μίας πόλης να ενημερώνεται αυτόματα για τα μέρη στα οποία μπορεί να βρει τροφή χωρίς γλουτένη, με όρους γεωγραφικής εγγύτητας.

Μία τάση, τέλος, που αναδύεται στον κόσμο των Big Data είναι το επονομαζόμενο Data as a Service, ή εν συντομία DaaS. Πρόκειται για μία cloud υπηρεσία που προσφέρει on demand πρόσβαση σε δεδομένα, επιτρέποντας την κυκλοφορία της πληροφορίας μέσα από συγκεκριμένα κανάλια που βοηθούν τα δεδομένα να αποκτήσουν νόημα μέσα από την κατάλληλη ομαδοποίηση τους σε κάθε ροή.

Ναυτεμπορική