Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Νέο διαστημικό ρεκόρ: Το X-37B επέστρεψε στη Γη μετά από 780 ημέρες σε τροχιά

Τετ, 30/10/2019 - 20:31

Το διαστημοπλάνο X-37B Orbital Test Vehicle της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ολοκλήρωσε επιτυχώς την πέμπτη αποστολή του σε τροχιά, προσγειωνόμενο στο διαστημικό κέντρο Κένεντι στις 27 Οκτωβρίου (Κυριακή).

Το μη επανδρωμένο σκάφος πραγματοποιούσε πειράματα σε τροχιά για 780 ημέρες, σπάζοντας το ίδιο του το ρεκόρ, καθώς παρέμεινε στο διάστημα για πάνω από δύο χρόνια. Πλέον οι ημέρες παραμονής στο διάστημα για το πρόγραμμα συνολικά ανέρχονται στις 2.865.

«Το Χ-37Β συνεχίζει να επιδεικνύει τη σημασία ενός επαναχρησιμοποιούμενου αεροπλάνου» είπε η Μπάρμπαρα Μπάρετ, υπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ. «Κάθε αποστολή προωθεί τις διαστημικές δυνατότητες του έθνους μας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, το επαναχρησιμοποιούμενο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, με δυνατότητα επιστροφής (όπως παλαιότερα το διαστημικό λεωφορείο) παρέχει τις επιδόσεις και την ευελιξία για τη «βελτίωση τεχνολογιών με τρόπο που θα επιτρέπει σε επιστήμονες και μηχανικούς να ανακτούν πειράματα που γίνονται σε διαστημικό περιβάλλον σε μεγάλο βάθος χρόνου».

Το πρόγραμμα του X-37B διαχειρίζεται το Air Force Rapid Capabilities Office, και, πάντα σύμφωνα με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, έχει ως σκοπό τη δοκιμή τεχνολογιών και concepts για επαναχρησιμοποιούμενα διαστημόπλοια. Όπως τόνισε ο Ράντι Γουόλντεν, διευθυντής του Air Force Rapid Capabilities Office, πρόκειται για το μόνο επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο που υπάρχει στον κόσμο αυτή τη στιγμή: «Με την επιτυχημένη του προσγείωση ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη πτήση του ως τώρα και ολοκλήρωσε επιτυχώς όλους τους στόχους του» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στην αποστολή έγιναν πειράματα του Air Force Research Laboratory, μεταξύ άλλων, ενώ επίσης μεταφέρθηκαν στο διάστημα και μικροί δορυφόροι.

Η τέταρτη αποστολή του X-37B είχε παραμείνει σε τροχιά για 718 ημέρες. Σημειώνεται πως το εν λόγω διαστημοπλάνο είχε σχεδιαστεί για παραμονή σε τροχιά για περίπου 270 ημέρες.

Η πέμπτη αποστολή είχε εκτοξευτεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία ετοιμάζεται για μια έκτη, το 2020. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τρί, 10/12/2019 - 09:53

Κι ένας Χιώτης βρίσκεται ανάμεσα στους διακριθέντες της ελληνικής συμμετοχής στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ουγγαρίας, με θέμα την ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Η χώρα μας κατέκτησε τέσσερα μετάλλια -τρία αργυρά, ένα χάλκινο- και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση), ανάμεσα στα οποία το χάλκινο στην απαιτητική κατηγορία Regular, στα δημοτικά με την ομάδα Jobi Team και προπονητή τον Χιώτη στην καταγωγή, εκπαιδευτικό,  Κώστα Τσατσαρώνη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες διακρίσεις είναι οι εξής:

 Στην κατηγορία Open, δύο ασημένια μετάλλια στο δημοτικό με την ομάδα Infinite Code και προπονήτρια την Πωλίνα Πλουμιδάκη από τα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Εκάλης, καθώς και στο Γυμνάσιο με την ομάδα SmartBirds και προπονητή τον Πάνο Βέρρα από την Πάτρα (Πειραματικό Γυμνάσιο Λάγγουρα και 2ο Γυμνάσιο Πατρών). Επίσης, στο Λύκειο, η ομάδα Minders με προπονητή τον Τίμο Τρυφωνίδη από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση Αττικής κατετάγησαν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως.

Η κατηγορία Open έχει εκθεσιακό χαρακτήρα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση με βάση ένα δοσμένο θέμα, που φέτος ήταν Smart Cities.

Στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ WRO Football, η καλαματιανή ομάδα BitBot με μαθητές Λυκείου και προπονητή τον Λεωνίδα Φίλο, κατέλαβε τη 2η θέση στον τελικό, χάνοντας από την ομάδα του Μακάο, κερδίζοντας όμως το ασημένιο μετάλλιο.

Επίσης, 7η στα Λύκεια κατετάγη η ομάδα Teamwork Optimum από το Γενικό Λύκειο Καστριτσίου με προπονητή τον Ανέστη Βοβό.

Στη δημοφιλή αυτή κατηγορία την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια και άλλες τρεις ομάδες: Teamwork Happiness στο Δημοτικό (63η θέση παγκοσμίως), Youngbloods και Teamwork Dream στο Γυμνάσιο (61η και 78η θέση αντίστοιχα).

Τις επιτυχίες ολοκλήρωσε η φοιτητική ομάδα ESDA Lab από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η οπoία κατετάγη 9η στην κατηγορία της.

Πηγή:ΕΡΤ

(φωτογραφία από το SLpress.gr)