Ο Μασκ κηρύσσει τον πόλεμο στο ChatGPT

Σάβ, 27/01/2024 - 07:10

Ηεταιρεία xAI του Ελον Μασκ βρίσκεται σε συζητήσεις για προσέλκυση επενδύσεων έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ανταγωνιστικές της ικανότητες απέναντι στην OpenAI, η οποία δημιούργησε το ChatGPT και υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης του δισεκατομμυριούχου έχει πραγματοποιήσει επαφές με πλούσιους ιδιώτες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό την άντληση κεφαλαίων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, στις συζητήσεις αυτές έχουν συμπεριληφθεί υποψήφιοι επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ, περιοχή που το Πεκίνο ενισχύει με ταχείς ρυθμούς την επιρροή του τα τελευταία χρόνια.

Η ενδεχόμενη άντληση κεφαλαίων από το Χονγκ Κονγκ για μια αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Η Ουάσιγκτον έχει επιδιώξει να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών με σκοπό να παρεμποδίσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών από την Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε πέρυσι ορισμένες αμερικανικές επενδύσεις στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.

Τρία άτομα με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι ο Μασκ ήλπιζε να συγκεντρώσει έως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια για την xAI. Ενα άτομο ανέφερε ότι ο Ελον Μασκ στόχευε σε κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ άλλοι είπαν ότι είχαν προσεγγιστεί επενδυτές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley φέρεται να έχει αναλάβει τον συντονισμό για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. 

Η xAI του Μασκ παρουσίασε το πρώτο της προϊόν τον Δεκέμβριο, ένα chatbot με την ονομασία Grok, το οποίο εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας αναρτήσεις του X. Τον ίδιο μήνα, φέρεται να κατέθεσε έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, από τα οποία προέκυπτε ότι επεδίωκε να αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων από επενδυτές. Ωστόσο, πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η εταιρεία είχε συγκεντρώσει μόλις 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μασκ, από την πλευρά του, διέψευσε το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «ψεύτικη είδηση». 

Πάντως, η κλίμακα της επιχειρούμενης άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων αντανακλά το τεράστιο κόστος που απαιτείται για την ανάπτυξη της λεγόμενης «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης», δηλαδή μοντέλα που παράγουν κείμενο, εικόνες και κώδικα μέσα σε δευτερόλεπτα. Ενδεικτικά, η OpenAI έχει συγκεντρώσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τη Microsoft. Αλλες νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα, όπως η Anthropic και η Cohere, έχουν επίσης συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Google και η Amazon. 

Ο Μασκ υπήρξε ιδρυτικός επενδυτής της OpenAI, αλλά αποχώρησε το 2018 λόγω διαφωνιών με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σαμ Αλτμαν. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης (την xAΙ), μέσα στο 2023, καταγγέλλοντας ότι ανταγωνιστές στον κλάδο όπως η OpenAI, η Microsoft και η Google λογοκρίνουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους και δεν επικεντρώνονται αρκετά στα μέτρα ασφαλείας.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα