"Φτου και βγαίνω" στην Πλατεία Φρουρίου

Κυρ, 25/07/2021 - 08:13

ftoy_vgaino_stin_plateia_froyrioy

Μέχρι στιγμής… μπαινοβγαίνομε σε οδούς, ώρα να πάμε και σε μια Πλατεία και δη ιστορική, αυτή του Κάστρου.

Εμείς νομίζουμε βέβαια ότι μπαίνει κανείς από την κεντρική είσοδο, την Πύλη Ματζόρε, και όντως αυτό συμβαίνει, αλλά η παλαιότερη είσοδος είναι αυτή της Πόρτα Μαρίνε από την θάλασσα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κάστρο είναι αμυντικό σύστημα, που την, ας πούμε σημερινή μορφή του, την διαμορφώνουν οι Λατίνοι κατακτητές και είναι από την… μάνα του ενάλιο.

Μετά την είσοδο, που τελευταία όπως και πολλά άλλα συντήρησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία και περνώντας από το Παλατάκι Ιουστινιάνι και την «Σκοτεινή φυλακή» που ως μνημεία από μόνα τους είναι ξεχωριστές… εκπομπές, φτάνομε στην σημερινή Πλατεία, που έχει ένα σταθερό σημείο μέσα στο χρόνο, ήταν πάντα τέτοια.

Συγκέντρωνε δηλαδή ότι μια είσοδος και μια Πλατεία, τις εμπορικές δραστηριότητες της εποχής της, συν το νερό, που ήταν πάντα το πρώτο στοιχείο ζωής.

Εδώ στη μέση ακριβώς στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχε μια κρήνη, που ξεδίψασε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι όταν πιά δεν την χρειάζονταν απλά την… κατεδάφισαν.

Μη νομίζετε και το ίδιο το Κάστρο, ως τέτοιο φτηνά την γλύτωσε αλλά αυτό είναι άλλη μια… εκπομπή.

Μένοντας σταθεροί όμως στην Πλατεία, να πούμε ότι σταθερή αξία ήταν και το ψωμί. Εδώ στην είσοδο ο Καστρούσης πρώην Αντιδήμαρχος Πέτρος Ντομάτας θυμάται 6 φούρνους.

Κρομμύδας, Βακάλογλου, Λελές, Στουπάς, Μαϊστράλης, Ζυμαράκης, ο κόσμος μύριζε ψωμί και ζωή, που συνεχίστηκε με άλλες εμπορικές δραστηριότητες, μέχρι και συνεργεία αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια, μέχρι που ο Κώστας Μωράκης πρωτοπορεί δίνοντας με την «Ηλιάστρα» του στην περιοχή στίγμα εστίασης, κάτι που διατηρεί μέχρι σήμερα.

 

Άλλη σταθερή αξία είναι το Ξυλουργείο του Ρέ, που παραμένει ως μόνιμη δραστηριότητα, ενώ δεσπόζουν ακόμα το πρώην Ξενοδοχείο «Απόλλων» και το Οθωμανικό νεκροταφείο, που κρατάει πάντα στα χώματα της Χίου, οι Οθωμανοί δεν πραγματοποιούν εκταφές, τον Οθωμανό Ναύαρχο Καρά Αλή, την Ναυαρχίδα του οποίου κράτησε επίσης εδώ για πάντα στο βυθό του Λιμανιού, ο Ψαριανός πυρπολητής Κωσταντής Κανάρης.

Το «Απόλλων» ευτυχώς δεν κατέρρευσε, το συντήρησε ο Δήμος, χρησιμοποιήθηκε ως γραφεία Συλλόγων αλλά από τον Μάϊο, με βάση την υπογραφείσα συμφωνία, πρέπει να επιστρέψει στους αρχικούς ιδιοκτήτες, με άγνωστη αξιοποίηση.

Η σημερινή εμπορική δραστηριότητα της πλατείας κινείται γύρω από την εστίαση, με την Ντόρα Κρομμύδα και τον Γιώργη Λημνιούδη πλήρως απογοητευμένους από την κατάσταση, αλλά με κύριο φταίχτη και τον κορωνοϊό.

Η Πλατεία τελειώνει στην έξοδο προς το Λιμάνι, εκεί ακριβώς που παλαιότερα ήταν η Πόρτα Μαρίνα.

Έτσι από μια πόρτα, την Ματζόρε μπήκαμε και παρακάμπτοντας μια ιστορική όντως πλατεία, από την άλλη πόρτα της… Μαρίνας «Φτού και βγήκαμε» μόνο,που πλέον εδώ λείπει και η…. Μαρίνα και η …πόρτα.

Ρεπορτάζ Γιάννης Τζούμας, κάμερα - φωτο Κώστας Αναγνώστου, μοντάζ Νέλο Μέσι

 

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο