Η νεροποντή έπληξε την μαστίχα

Τετ, 29/08/2018 - 20:37

terastia_i_zimia_sti_mastihokalliergeia

Στις 8.30 π.μ. στο Πυργί συγκλήθηκε σύσκεψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συνεταιρισμών των Νοτιοχώρων, μετά την πρώτη πρωϊνή αποτίμηση της ζημιάς, που προκάλεσε στην παραγωγή της μαστίχας η χθεσινή νεροποντή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα χωριά η ζημιά είναι τεράστια.

Παρά το γεγονός ότι σε κάποια χωριά (π.χ. Πυργί, Αρμόλια) οι παραγωγοί είχαν σηκώσει ήδη ένα μικρό ποσοστό από τις πίτες τις βάσεις των σχίνων, ακόμα και σ'αυτές τις περιπτώσεις κατάφεραν να γλιτώσουν ένα μικρό τμήμα της παραγωγής, μιας και η πίτα αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 20% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας μαστιχιού (π.χ. υπό φυσιολογικές συνθήκες φτάνει στους 25 τόνους στο σύνολο της ετήσιας παραγωγής).

Νέα ενημέρωση 10 π.μ.

"Η ζημιά είναι τεράστια", είπε στην "Α" ο Γ. Τούμπος στις 10 το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στο Πυργί,

Συνολική αποτίμηση πάντως θα γίνει το απόγευμα σε έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. της ΕΜΧ ενώ συνεργία του ΕΛΓΑ που ήδη βρίσκονται εδώ για προηγούμενες εκτιμήσεις ζημιών  καλούνται άμεσα να δούν και την χθεσινή.

Επίσης, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος,  όσον αφορά τους ελέγχους από τον ΕΛΓΑ, αποφασίστηκε να γίνουν όχι εξατομικευμένα, αλλά ανά χωριό και ανά επιτροπή.

Νέα ενημέρωση 15.10 

Στις 4 μ.μ. ορίστηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΜΧ, ενώ νωρίτερα σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Τούμπος, επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, η οποία εκτός των συνεπειών που προκαλεί σε κάθε παραγωγή και στο συνεταιρισμό υπάρχει προβληματισμός για την υπό διάθεση ποσότητα που θα έχει για να καλύψει την αγορά. Ο ίδιος σχολίασε ότι εξετάζοντας ρεαλιστικά τα δεδομένα η ζημιά είναι μεγάλη, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο ευάλωτη είναι η παραγωγή στα καιρικά φαινόμενα. 

Γι' αυτό το λόγο, είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στα πλαίσια της συνεργασίας τους με το Ε.Μ.Πολυτεχνείο μια από τις υπό εξέταση παραμέτρους της έρευνας είναι η δυνατότητα καλύτερης πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων, ώστε ανάλογα να γίνεται πρώιμο ή μεταγενέστερο κέντημα των σχίνων

 

 

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο