Χίος, Παρασκευή 10 Ιουλίου

Nαι σε χώρο Δομής απομόνωσης για νεοεισερχόμενους μετανάστες είπε το Δημοτικό Συμβούλιο

Πέμ, 09/04/2020 - 21:04

Με τηλεδιάσκεψη διεξήχθη για πρώτη φορά χθες συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, ενταγμένη στα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό.

Σε αυτήν συμμετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασής του για δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων-μεταναστών ως χώρου απομόνωσης για τη Χίο.

Ο Νότης Μηταράκης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας στα ΚΥΤ, που στηρίζονται σε 4 πυλώνες, αφού ξεκαθάρισε ότι γίνεται διαχωρισμός νέων αφίξεων και καμία νέα άφιξη δεν βρέθηκε στη ΒΙΑΛ.
 
Ο υπουργός αφού επεσήμανε ότι είναι δεδομένη η βούληση της Κυβέρνησης να αποσυμφορήσει τα νησιά, προανήγγειλε την υπογραφή απόφασης το πρώτο τρίμηνο του 2020, για επιχορήγηση του Δήμου Χίου με 241.000 ευρώ επιπλέον των 880.000 ευρώ.
 
Επίσης, ανέφερε ότι αναμένονται κάποια τελικά έγγραφα από το Δήμο, για να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους του Χαλκειούς για το 2019 για ζημιές που προέκυψαν από την ανοιχτή δομή.
 
Στη συνέχεια ο Νότης Μηταράκης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων από τους Δημοτικούς Συμβούλους, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη για το πρόγραμμα ΕSTIA II.
 
Όπως είπε, είναι δεδομένη η απόφασή τους να μην υπάρχει, από το τέλος αυτού του έτους, κανένα διαμέρισμα νοικιασμένο σε κανένα νησί του Αιγαίου.
 
Η πιο λογική εναλλακτική, ανέφερε ο Υπουργός, είναι να υπάρξει ένας κλειστός, στεγασμένος χώρος για την απομόνωση των νεοεισερχόμενων μεταναστών και διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν στόχο η δομή αυτή να παραμείνει.
 
Απαντήσεις σε επικρίσεις που δέχτηκε από τις αντιπολιτεύσεις σχετικά με τη δημιουργία Δομής απομόνωσης - προσφύγων-μεταναστών έδωσε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ ακόμη και από απόσταση δεν έλειψε η έντονη αντιπαράθεση, όπως το στιγμιότυπο που ακολουθεί με την ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
 
«Άλλο ο συνεχής μας αγώνας για το μεταναστευτικό και άλλο ο αγώνας για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης τονίζοντας ότι εκτός από Δήμαρχος είναι και Πρόεδρος του
Συντονιστικού Οργάνου πολιτικής Προστασίας του Δήμου και οφείλει να παίρνει έγκαιρα αποφάσεις σε περιόδους κρίσης.
 
«Δεν μιλήσαμε για νέα δομή αλλά για ένα χώρο κλειστό, που θα πηγαίνουν οι νεοαφιχθέντες μετανάστες-πρόσφυγες ενόψει του κορωνοϊού», τόνισε ο δήμαρχος.
 
Να μην χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως άλλοθι για τη δημιουργία νέας δομής ζήτησε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ενώ ο Μανώλης Βουρνούς σημείωσε ότι ο χώρος απομόνωσης είναι απαραίτητος αλλά για το πού και πώς την ευθύνη έχει η Κυβέρνηση, ενώ ο Δήμος έχει ήδη ειλημμένη απόφαση για τη μη δημιουργία καμίας νέας δομής.
 
Τελικά στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι περισσότεροι, με τις αντιπολιτεύσεις να προκρίνουν τη λύση Ξενοδοχείου, που πάντως δεν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, όπως είπε ο Δήμαρχος.
 
Όλοι επεσήμαναν ότι αυτή η Δομή θα πρέπει να λειτουργήσει για όλο το διάστημα που υπάρχει ανάγκη καραντίνας.
 
Από τις παρατάξεις η μόνη που κατέθεσε διαφορετική πρόταση ήταν εκείνη με επικεφαλής τον Γιάννη Καραβασίλη που επιμένει στη λύση πλοίου για την απομόνωση νεοεισερχόμενων προσφύγων - μεταναστών.
 
Για το θέμα των πλωτών μέσων, ώστε να μένουν εκεί σε συνθήκες απομόνωσης οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες μετανάστες ο υπουργός μετανάστευσης λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο ότι εκτός του υψηλού κόστους υπάρχουν και θέματα δημόσιας υγείας μιας και λόγω του κλιματισμού που θα λειτουργεί, μια ταχύτατη μετάδοση μέσα στο χώρο καραντίνας μπορεί να επηρεάσει και το πλήρωμα του πλοίου το οποίο θα εξέρχεται του πλοίου και άρα οι κίνδυνοι για την τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλάσιοι.

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο