5 ευρώ εσείς; 1900 λίρες εγώ

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 17/06/2024 - 21:20
Ερντογάν

Πριν λίγες ώρες μετάφερα την πληροφορία αυτή τηλεοπτικά, ακριβώς έτσι όπως την έχω, ως πληροφορία.

Το διευκρινίζω αν και δεν χρειάζεται αφού η Τουρκία δεν είναι… χώρος αλλά χώρα.

Ο χώρος, χωρίς καμιά συζήτηση, χωρίς κανένα διάλογο, βγαίνει αναδρομικά και λέει στις 10 Ιουνίου 2024, ότι από την 1η Ιουνίου (!) τα 0,50 ευρώ Λιμενικά τέλη, που κατέβαλε κάθε Τούρκος τουρίστας, γίνονται 5!!!

Πως αντέδρασε η Τουρκία; Είπαμε η Τουρκία είναι χώρα. Σιωπή και αναμονή και κατ’ αρχήν η πληροφορία, που μας ήρθε από απέναντι και την επιβεβαίωσαν και οι δικοί μας τουριστικοί πράκτορες, επίσης ως πληροφορία.

Αυτό που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι η αύξηση των τελών, που πληρώνει κάθε Τούρκος που εξέρχεται στο εξωτερικό, μπαίνει με την μορφή χαρτοσήμου πάνω στο διαβατήριο, από 190 λίρες, που είναι σήμερα, σε 1900! Τόση αύξηση δεν κάναμε και εμείς; Και επειδή το επαναλαμβάνομε τρίτη φορά, η Τουρκία είναι χώρα, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί μόνο για την έξοδο στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Εδώ χρειάζεται να γίνει μια διευκρίνιση. Ο ίδιος ο Ερντογάν, δεν το έχει υπονοήσει, το έχει εκφράσει δημοσίως, δεν βλέπει θετικά την έξοδο των Τούρκων για διακοπές στα νησιά του Αιγαίου. Η λογική του είναι ξεκάθαρη. Αφού στην χώρα μας έχομε τα πάντα, γιατί δεν ενισχύεται ο εσωτερικός τουρισμός, αλλά πάμε και δίνουμε τα λεφτά μας στους Έλληνες;

Μάλιστα είναι γνωστό ότι οι απέναντι μας Τούρκοι, φανατικοί κατά του Ερντογάν, έρχονται στα νησιά και ολίγον… αντιπολιτευτικά.

Αυτό λοιπόν που έγινε με την βλακεία των 5 ευρώ ήταν η ευκαιρία που ζητούσε ο Ερντογάν, να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα, στο οποίο αν συμβεί τελικά, να ρισκάρουμε την πρόβλεψη, ποιός θα είναι ο χαμένος;

Κατ’ αρχήν σε περίπτωση που ισχύσει αυτή η πληροφορία ξεχνάμε τις μονοήμερες εκδρομές των Τούρκων. Αλήθεια, ποιός θα μπορεί να δώσει 50 ευρώ εισιτήρια, 18 ευρώ (5 εμείς και 13 το ιδιωτικό λιμάνι του Τσεσμέ) και ταυτόχρονα 54 ευρώ (αυτά αντιστοιχούν στις 1900 λίρες) για να πάρει την βεβαίωση εξόδου;

Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ζημιάς; Ενός κακού έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, οι Τούρκοι δεν ξέρω τι έλεγαν, μύρια έπονται. Ε, τώρα ας ετοιμαστούμε να τα περιχυθούμε.

Λεπτομέρεια; Εκτός από… μέσα τους και αν εξαιρέσει κανείς το άρθρο του Κώστα Μούνδρου, ουδείς στην Χίο επισήμως αντέδρασε στην ματσολιά της Κυβέρνησης για τα 5 ευρώ, που θα φέρουν πιθανά ως απάντηση τις 1900 λίρες του Ερντογάν.

Όσον αφορά τους αιτούντες, τι πρόβλημα να έχουν; Η Ρόδος και η Κώς, που ζήτησαν την αύξηση, έχουν η κάθε μία από 1 εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο, από τους οποίους οι Τούρκοι είναι το 1%. Στην δική μας περίπτωση, μπορεί κακώς, αλλά οι Τούρκοι πόσο τοις % των τουριστών μας είναι;

Υ.Γ.: Άβυσσος το μυαλό των Μυτιληνιών. Αυτό, γιατί μεταξύ των αιτούντων την αύξηση ήταν και το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

Σχετικά Άρθρα