
Άφησα επίτηδες να περάσουν και οι σημερινές εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου, για να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις, που με βασανίζουν και τις οποίες συμπύκνωσα στον τίτλο.
Αλήθεια, ας αναρωτηθούμε ειλικρινά και ας απαντήσουμε φωναχτά. Μας αρέσει αυτό το θέαμα σε κάθε εθνική επέτειο στο λιμάνι μας; Περιποιεί τιμή για το εθνικό μας σύμβολο;
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, γιατί τελευταία ακούω και… παράπονα για το Δεσπότη, που ανεβάζει τη σημαία με τον… Γερανό κ.λ.π.
Δεν εκπλήσσομαι, αυτή είναι η πάστα μας. Στο τέλος ο πρωτοπόρος να βρίσκει τον μπελά του.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν από την αρχή δυό πράγματα.
Όποιος θεωρεί τη σημαία ένα πανί χρωματιστό και τίποτα παραπάνω, ας μην συνεχίζει να διαβάζει παρακάτω, το άρθρο δεν είναι γραμμένο γι’ αυτόν, μιλάμε άλλη γλώσσα.
Άξιος ο Μητροπολίτης Χίου, που έπιασε το μήνυμα και συνέβαλε και με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση του ηθικού των ακριτών, που ριγούν στο θρόϊσμα του γαλανόλευκου συμβόλου μας.
Όμως το σύμβολο αυτό από μόνο του, υπακούει σε αυστηρούς μάλιστα κανόνες σημειολογίας, που ειδικά για τους στρατιωτικούς επέχουν και σημεία ιερότητας.
Ας μην το αναλύσουμε αυτό, θεωρώντας ότι η σημαία δεν είναι… χαρταετός να τον… καλουμάρουμε, αλλά απαιτεί πάνω απ’ όλα σεβασμό, για όσα συμβολίζει.
Γυρίζοντας λοιπόν πίσω το χρόνο, ελλείψει τόσο μεγάλου ιστού, προκρίθηκε η προσωρινή λύση του Γερανού, επί του οποίου αναρτήθηκε η μεγάλη σημαία στο λιμάνι, όπως συνηθίσαμε να την λέμε, όπως επίσης έχει καθιερωθεί η έπαρση της και τιμής ένεκεν, όχι μόνο για την πρωτοβουλία, μια δήλωση του Χίου κ. Μάρκου, που πάντα διακρίνεται για την σοφία της.
Ο χρόνος όμως από τότε κυλά και μαζί με την μεγάλη σημαία χρεωθήκαμε και τον… Γερανό, που καλώς και άξιος είναι, αλλά δεν είναι για να σηκώνει σημαίες.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σε κάθε εθνική μας επέτειο. Ωραία η σημαία, αλλά το θέαμα μας γυρίζει τα άντερα, για να το αναγράψουμε όσο πιό απλά γίνεται ή επί το… επισημότερον προσβάλει το εθνικό μας σύμβολο.
Μακρηγόρησα όμως και θέλω να περάσω στην πρόταση.
Ο Μητροπολίτης έκανε την αρχή, η πολιτεία πρέπει να την συνεχίσει.
Τεχνικά τρόποι υπάρχουν και όσοι επικαλούνται την Αρχαιολογική υπηρεσία, είναι ο εύκολος συνήθης ένοχος, ας ξεχάσουν τα όποια οπτικά εμπόδια.
Ένας τηλεσκοπικός ιστός, που θα βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους ή του υπάρχοντος πέτρινου τοιχίου και που θα αναπτύσσεται σε ορισμένο ύψος μόνο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης τελετής θα έλυνε ριζικά το πρόβλημα.
Στο χέρι της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου είναι να κάνουν γρήγορα την μελέτη και να συνεργαστούν εν ανάγκη για το εν λόγω έργο, ώστε η μεγάλη σημαία να σηκωθεί την 25η Μαρτίου έτσι όπως της αξίζει και όχι έλεος πιά σε γερανό!
Υ.Γ. Αν υπάρχει πρόβλημα δαπάνης, αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Αν αδυνατεί επισήμως η πολιτεία μπορούμε όλοι εμείς. Δεν θα φτωχείνουμε αν δώσουμε από 50 ευρώ ο καθένας, ώστε να τιμάται όπως πρέπει το εθνικό μας σύμβολο και να σταματήσουμε τα τρώμε κάθε φορά γροθιά στο στομάχι με το σημερινό θέαμα.







































