Χίος, Σάββατο 4 Ιουλίου

Ας αναρωτηθούμε ειλικρινά, μας αρέσει αυτή η εικόνα της Γερανο… σημαίας;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 11/11/2019 - 15:05

Άφησα επίτηδες να περάσουν και οι σημερινές εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου, για να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις, που με βασανίζουν και τις οποίες συμπύκνωσα στον τίτλο.

Αλήθεια, ας αναρωτηθούμε ειλικρινά και ας απαντήσουμε φωναχτά. Μας αρέσει αυτό το θέαμα σε κάθε εθνική επέτειο στο λιμάνι μας; Περιποιεί τιμή για το εθνικό μας σύμβολο;

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, γιατί τελευταία ακούω και… παράπονα για το Δεσπότη, που ανεβάζει τη σημαία με τον… Γερανό κ.λ.π.

Δεν εκπλήσσομαι, αυτή είναι η πάστα μας. Στο τέλος ο πρωτοπόρος να βρίσκει τον μπελά του.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν από την αρχή δυό πράγματα.

Όποιος θεωρεί τη σημαία ένα πανί χρωματιστό και τίποτα παραπάνω, ας μην συνεχίζει να διαβάζει παρακάτω, το άρθρο δεν είναι γραμμένο γι’ αυτόν, μιλάμε άλλη γλώσσα.

Άξιος ο Μητροπολίτης Χίου, που έπιασε το μήνυμα και συνέβαλε και με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση του ηθικού των ακριτών, που ριγούν στο θρόϊσμα του γαλανόλευκου συμβόλου μας.

Όμως το σύμβολο αυτό από μόνο του, υπακούει σε αυστηρούς μάλιστα κανόνες σημειολογίας, που ειδικά για τους στρατιωτικούς επέχουν και σημεία ιερότητας.

Ας μην το αναλύσουμε αυτό, θεωρώντας ότι η  σημαία δεν είναι… χαρταετός να τον… καλουμάρουμε, αλλά απαιτεί πάνω απ’ όλα σεβασμό, για όσα συμβολίζει.

Γυρίζοντας λοιπόν πίσω το χρόνο, ελλείψει τόσο μεγάλου ιστού, προκρίθηκε η προσωρινή λύση του Γερανού, επί του οποίου αναρτήθηκε η μεγάλη σημαία στο λιμάνι, όπως συνηθίσαμε να την λέμε, όπως επίσης έχει καθιερωθεί η έπαρση της και τιμής ένεκεν, όχι μόνο για την πρωτοβουλία, μια δήλωση του Χίου κ. Μάρκου, που πάντα διακρίνεται για την σοφία της.

Ο χρόνος όμως από τότε κυλά και μαζί με την μεγάλη σημαία χρεωθήκαμε και τον… Γερανό, που καλώς και άξιος είναι, αλλά δεν είναι για να σηκώνει σημαίες.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σε κάθε εθνική μας επέτειο. Ωραία η σημαία, αλλά το θέαμα μας γυρίζει τα άντερα, για να το αναγράψουμε όσο πιό απλά γίνεται ή επί το… επισημότερον προσβάλει το εθνικό μας σύμβολο.

Μακρηγόρησα όμως και θέλω να περάσω στην πρόταση.

Ο Μητροπολίτης έκανε την αρχή, η πολιτεία πρέπει να την συνεχίσει.

Τεχνικά τρόποι υπάρχουν και όσοι επικαλούνται την Αρχαιολογική υπηρεσία, είναι ο εύκολος συνήθης ένοχος, ας ξεχάσουν τα όποια οπτικά εμπόδια.

Ένας τηλεσκοπικός ιστός, που θα βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους ή του υπάρχοντος πέτρινου τοιχίου και που θα αναπτύσσεται σε ορισμένο ύψος μόνο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης τελετής θα έλυνε ριζικά το πρόβλημα.

Στο χέρι της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου είναι να κάνουν γρήγορα την μελέτη και να συνεργαστούν εν ανάγκη για το εν λόγω έργο, ώστε η μεγάλη σημαία να σηκωθεί την 25η Μαρτίου έτσι όπως της αξίζει και όχι έλεος πιά σε γερανό!

 

 

Υ.Γ. Αν υπάρχει πρόβλημα δαπάνης, αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Αν αδυνατεί επισήμως η πολιτεία μπορούμε όλοι εμείς. Δεν θα φτωχείνουμε αν δώσουμε από 50 ευρώ ο καθένας, ώστε να τιμάται όπως πρέπει το εθνικό μας σύμβολο και να σταματήσουμε τα τρώμε κάθε φορά γροθιά στο στομάχι με το σημερινό θέαμα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 03/07/2020 - 18:13

 Επειδή έχουμε δυστυχώς ασθενή μνήμη, θα μπορούσαμε στην θέα αυτών των φωτογραφιών, που δείχνουν την σημερινή εικόνα της Παθολογικής του Νοσοκομείου, να είχαμε αυτή μιας σύγχρονης πτέρυγας.

Δεν είναι λοιπόν κακό να θυμηθούμε, ούτε να δεχόμαστε ως… φυσιολογικό το γεγονός των καθυστερήσεων, την εγκρίσεων, των μελετών και κόντρα μελετών, των δηλώσεων, κόλλησε, ξεκόλλησε η Παθολογική κ.λ.π.

 Σε λίγο λοιπόν, συμπληρώνονται πέντε χρόνια που οι διοικούντες του ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλαν τις εργασίες επισκευής της Παθολογικής Κλινικής, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση με Διοικητή τον Γ. Επιτροπάκη και αποποιήθηκαν, αφενός μεν την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και αφ’ ετέρου την πώληση ενός προβληματικού οικοπέδου, αναξιοποίητου για δεκαετίες, υποβαθμισμένου και κυρίως, όλα αυτά τα χρόνια, απαξιωμένου ως προς την τιμή πώλησης του και αναφερόμαστε στο γνωστό «χωράφι» του Νοσοκομείου στο Κοντάρι, στο οποίο το LIDL ανανέωσε πρόσφατα το ενδιαφέρον του.

Θυμίζομε λοιπόν ότι, το ίδρυμα Νιάρχος, που όπως ενημέρωσε και ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 σύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε τότε στη Χίο με χρηματοδότηση 700.000€ με προοπτική συμπληρωματικής χορήγησης, εάν απαιτείτο, και τελικά μετά την απομάκρυνση της τότε διοίκησης και γενικά του κλίματος που επικρατούσε την εποχή εκείνη, περιορίστηκε στα 350.000€ και υποσχέθηκε ότι, εάν το έργο προχωρούσε, θα μας έδινε συμπληρωματικά και τα υπόλοιπα χρήματα.

 Το δε περίφημο οικόπεδο, η αξία του οποίου δεν άγγιζε καλά καλά τα 100.000€ με βάση την εκτίμηση ορκωτών εκτιμητών, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου είχε συμφωνήσει στην πώληση του προς 440.000€ αλλά οι ιδεοληπτικοί του Σύριζα δεν ήθελαν η… λαϊκή περιουσία να… ξεπουληθεί στο μεγάλο κεφάλαιο!

Αντί λοιπόν, το έργο να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015 και να έχει παραδοθεί στην κοινωνία της Χίου, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη του, αυτό έχει πάρει τον συνήθη δρόμο που παίρνουν όλα τα δημόσια έργα, τα οποία με συμπληρωματικές συνεχώς συμβάσεις, όχι μόνο διπλασιάζουν το κόστος, αλλά καθυστερούν και την ολοκλήρωση του.

 Και ερχόμαστε τώρα στο ζητούμενο της μνήμης;

 Πού είναι κρυμμένοι τώρα όλοι αυτοί, που η ανικανότητα τους, η ευθυνοφοβία τους, η αβουλία τους, καλυπτόμενοι από την δήθεν ιδεολογική… καθαρότητα τους, μπλοκάρισε ένα τόσο σημαντικό έργο καταδικάζοντας μία κοινωνία να υποφέρει;

Πόσοι άνθρωποι, αλήθεια, σε αυτά τα χρόνια και σε αυτά που θα ακολουθήσουν θα μπορούσαν να είχαν βιώσει μία αξιοπρεπή φροντίδα και νοσηλεία;

Πόσα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει εν όψει κορωνοϊού, που φυσικά βρίσκεται ακόμα εδώ και δεν εξαφανίστηκε λόγω… ζέστης;              

Στο μεταξύ πόσοι άνθρωποι έχουν εξευτελιστεί νοσηλευόμενοι σαν «τσιγγάνοι» στους διαδρόμους του Νοσοκομείου και όλα αυτά γιατί;

Για να μην δεχτούμε την δωρεάν Νιάρχου και να μην χρυσοπληρωθούμε για ένα άχρηστο χωράφι, αλλά να κρατήσουμε ψηλά την σημαία της πολιτικής μας βλακείας.

Συγνώμη που τα θυμήθηκα όλα αυτά, αλλά καλά είναι να μην νομίζουν μερικοί ότι έχουμε όλοι ομαδικά μνήμη χρυσόψαρου.

 

Υ.Γ: O Σύνδεσμος ενοικιαζομένων δωματίων, καταλυμάτων, αντισκήνων, σπηλαίων και... νταμίων, Καρφά, Αγίας Ερμιόνης, Μέγα Λιμνιώνα, Θυμιανών και περιχώρων, δεν θα εκδόσει ανακοίνωση καταγγελία και δεν θα προβεί σε συλλογή υπογραφών, γιατί Ξενοδοχείο Καραντίνας στο νησί μας θα είναι κεντρικό Ξενοδοχείο του Καρφά;