Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Ας αναρωτηθούμε ειλικρινά, μας αρέσει αυτή η εικόνα της Γερανο… σημαίας;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 11/11/2019 - 15:05

Άφησα επίτηδες να περάσουν και οι σημερινές εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου, για να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις, που με βασανίζουν και τις οποίες συμπύκνωσα στον τίτλο.

Αλήθεια, ας αναρωτηθούμε ειλικρινά και ας απαντήσουμε φωναχτά. Μας αρέσει αυτό το θέαμα σε κάθε εθνική επέτειο στο λιμάνι μας; Περιποιεί τιμή για το εθνικό μας σύμβολο;

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, γιατί τελευταία ακούω και… παράπονα για το Δεσπότη, που ανεβάζει τη σημαία με τον… Γερανό κ.λ.π.

Δεν εκπλήσσομαι, αυτή είναι η πάστα μας. Στο τέλος ο πρωτοπόρος να βρίσκει τον μπελά του.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν από την αρχή δυό πράγματα.

Όποιος θεωρεί τη σημαία ένα πανί χρωματιστό και τίποτα παραπάνω, ας μην συνεχίζει να διαβάζει παρακάτω, το άρθρο δεν είναι γραμμένο γι’ αυτόν, μιλάμε άλλη γλώσσα.

Άξιος ο Μητροπολίτης Χίου, που έπιασε το μήνυμα και συνέβαλε και με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση του ηθικού των ακριτών, που ριγούν στο θρόϊσμα του γαλανόλευκου συμβόλου μας.

Όμως το σύμβολο αυτό από μόνο του, υπακούει σε αυστηρούς μάλιστα κανόνες σημειολογίας, που ειδικά για τους στρατιωτικούς επέχουν και σημεία ιερότητας.

Ας μην το αναλύσουμε αυτό, θεωρώντας ότι η  σημαία δεν είναι… χαρταετός να τον… καλουμάρουμε, αλλά απαιτεί πάνω απ’ όλα σεβασμό, για όσα συμβολίζει.

Γυρίζοντας λοιπόν πίσω το χρόνο, ελλείψει τόσο μεγάλου ιστού, προκρίθηκε η προσωρινή λύση του Γερανού, επί του οποίου αναρτήθηκε η μεγάλη σημαία στο λιμάνι, όπως συνηθίσαμε να την λέμε, όπως επίσης έχει καθιερωθεί η έπαρση της και τιμής ένεκεν, όχι μόνο για την πρωτοβουλία, μια δήλωση του Χίου κ. Μάρκου, που πάντα διακρίνεται για την σοφία της.

Ο χρόνος όμως από τότε κυλά και μαζί με την μεγάλη σημαία χρεωθήκαμε και τον… Γερανό, που καλώς και άξιος είναι, αλλά δεν είναι για να σηκώνει σημαίες.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σε κάθε εθνική μας επέτειο. Ωραία η σημαία, αλλά το θέαμα μας γυρίζει τα άντερα, για να το αναγράψουμε όσο πιό απλά γίνεται ή επί το… επισημότερον προσβάλει το εθνικό μας σύμβολο.

Μακρηγόρησα όμως και θέλω να περάσω στην πρόταση.

Ο Μητροπολίτης έκανε την αρχή, η πολιτεία πρέπει να την συνεχίσει.

Τεχνικά τρόποι υπάρχουν και όσοι επικαλούνται την Αρχαιολογική υπηρεσία, είναι ο εύκολος συνήθης ένοχος, ας ξεχάσουν τα όποια οπτικά εμπόδια.

Ένας τηλεσκοπικός ιστός, που θα βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους ή του υπάρχοντος πέτρινου τοιχίου και που θα αναπτύσσεται σε ορισμένο ύψος μόνο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης τελετής θα έλυνε ριζικά το πρόβλημα.

Στο χέρι της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου είναι να κάνουν γρήγορα την μελέτη και να συνεργαστούν εν ανάγκη για το εν λόγω έργο, ώστε η μεγάλη σημαία να σηκωθεί την 25η Μαρτίου έτσι όπως της αξίζει και όχι έλεος πιά σε γερανό!

 

 

Υ.Γ. Αν υπάρχει πρόβλημα δαπάνης, αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Αν αδυνατεί επισήμως η πολιτεία μπορούμε όλοι εμείς. Δεν θα φτωχείνουμε αν δώσουμε από 50 ευρώ ο καθένας, ώστε να τιμάται όπως πρέπει το εθνικό μας σύμβολο και να σταματήσουμε τα τρώμε κάθε φορά γροθιά στο στομάχι με το σημερινό θέαμα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή