Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Black Friday… Koroido

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 29/11/2019 - 18:32

Να διευκρινίσω ότι ανήκω στους καταναλωτές, που με λες και… βλάκα.

Δεν αγόρασα ποτέ μου τίποτα εκτός Χίου, δεν αγόρασα ούτε ένα ζευγάρι παντόφλες από την Τουρκία, δεν έχω αγοράσει ούτε μια καρφίτσα από το διαδίκτυο.

Μάλιστα με λες βλάκα και με… πατέντα, αφού τις οικονομίες και την δουλειά μιας ζωής, τις επένδυσα στο κτίσιμο ενός από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς χώρους στο νησί, στον οποίο δεν μπήκε ούτε μια βίδα από συνεργείο εκτός Χίου.

Άρα, αφού μάλλον δικαιούμαι… δια να ομιλήσω, μπορώ να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου, που σήμερα κρέμασαν μια πινακίδα στο κατάστημα τους, να μου πούν ότι έχουν έκπτωση 50 και 60% διότι είναι… Black Friday.

Παρακάμπτω το γεγονός της αντιγραφής άλλης μιας… Αμερικλανιάς και στέκομαι στην ουσία.

Εντάξει, εγώ ως καταναλωτής δεν τους νοιάζω, είπαμε είμαι… βλάκας, θα συνεχίσω να ψωνίζω από την τοπική αγορά, οι υπόλοιποι όμως δεν τους νοιάζουν;

Εκτός να θεωρούν μερικοί ότι η… βλακεία είναι ομαδικό άθλημα.

Και για να εξηγηθώ. Οι Αμερικάνοι καλά κάνουν και εφηύραν την ημέρα ή μάλλον την νύχτα, γιατί τότε ξεστοκάρουν, μιλάμε το μαγαζί πρέπει να αδειάσει για να γεμίσει νέο εμπόρευμα.

Επίσης οι μεγάλες πολυεθνικές «σκοτώνουν» ένα προϊόν, γιατί επενδύουν στην… διαφήμιση της ουράς, η οποία αποτελεί για τις ίδιες τσάμπα στην ουσία προώθηση φίρμας, άρα είναι πολλαπλά κερδισμένες, όπως κερδισμένοι είναι οι 1000, δεν είναι παραπάνω, είλωτες της ουράς.

Άλλο όμως οι πολυεθνικές και άλλο το μαγαζί της γωνίας. Και εγώ έχω ποδήλατο, που κινείται, όπως παρομοίως σε τροχούς κινείται και ο Υπερ Σιβηρικός Σιδηρόδρομος, αλλά μάλλον πρόκειται για διαφορετικά οχήματα.

Και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μιλάω για Black Friday για…ourgious, της τάξης του 30%, γιατί αυτή η… έκπτωση ισχύει καθημερινά, με ολίγον παζάρι και σίγουρα αν δεν κοπεί απόδειξη, κάτι που γίνεται στα 9 στα 10 προϊόντα, αφού οι κυβερνήσεις πάσχουν διαχρονικά από χρονία ηλιθιότητα, νομίζοντας πως με το αστρονομικό ΦΠΑ του 17% εισπράττουν φόρους.

Αναφέρομαι στις εκπτώσεις της τάξης του 50-60%, όπου ισχύουν δύο πράγματα. Ο καταναλωτής έχει τσεκάρει αν αυτό είναι αληθινό, αλλιώς βάζει το κατάστημα στην Black… lista ή αν όντως είναι αληθινό αισθάνεται ότι τις υπόλοιπες 364 μέρες και νύχτες το χρόνο είναι Black… koroido αφού το κατάστημα έχει κέρδος πάνω από 80% στο προϊόν που πουλάει, και έτσι δικαιολογεί μέσα του τις διαδικτυακές αγορές, χρησιμοποιώντας την ντόπια αγορά όπως όλοι μας την… ΕΒΓΑ της γειτονιάς, που αφού τιγκάρουμε τις καλαθάρες στα Super… μπακάλικα, μετά πεταγόμαστε μέχρι την γωνία να πάρουμε δυό πακέτα μακαρόνια παστίτσιου που μας… ληφθήκανε.

Υ.Γ. Συγνώμη που ενδεχομένως δεν είμαι για όλους ευχάριστος, αλλά εκτός από την Black Friday υπάρχει και η μαύρη... αλήθεια.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 04/08/2020 - 19:14

Ο Σταύρος Κουτρής Αντιστράτηγος ε.α. είναι ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που επισκέφθηκε προχθές το νησί μας, είδε τις αρχές και ακριτικά Φυλάκια.

Μετά από το τέλος μιας μικρής συνέντευξης του, ο παλιός καταδρομέας και πάντα… καταδρομέας, ο πρώην Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου, ο οξυδερκής Αξιωματικός, σου λέει αφού άκουσα τα… επίσημα ας ρωτήσω τώρα και την… πιάτσα.

Αν σας ρωτούσα το πιο σοβαρό πρόβλημα του νησιού, τι θα μου απαντούσατε, με ρώτησε;

Το δημογραφικό, του απάντησα, κάτι που προκάλεσε εντύπωση στην συνοδεία του, μέλη της Ένωσης αποστράτων στην Χίο, που παρατήρησαν. Είναι ο μόνος που το επισημαίνει.

Ο Στρατηγός κούνησε με νόημα το κεφάλι του, σαν να τους έλεγε, ξέρω που ρωτάω, αλλά εγώ δεν τελείωσα και με την ευκαιρία ολοκληρώνω αρθρογραφώντας.

Και το δεύτερο πρόβλημα είναι η μαλθακότητα και η τεμπελιά, απότοκο του δηλητήριου του αείμνηστου για πολλούς λόγους Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, που θέλοντας να φτιάξει την ΠΑΣΟΚ Α.Ε. έκανε τον μισή Ελλάδα δημοσίους υπαλλήλους, αφού την άλλη μισή την είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Ε, στο ενδιάμεσο για να δούμε την δική μας περίπτωση… ξέφυγαν μερικοί ναυτικοί και μαστιχοπαραγωγοί.

Το απότοκο αυτής της διάβρωσης της ελληνικής κοινωνίας το ζούμε σήμερα. Ολόκληρες δεκαετίες φτάσαμε στο σήμερα. Γενιές που με διάφορες δικαιολογίες, η πιο βολική είναι οι… σπουδές, απέχουν της εργασίας και κυρίως αυτής του πρωτογενούς τομέα.

Βεβαίως η στρεβλή νοοτροπία έχει την κάλυψη της Πολιτείας και είναι από αυτά που… ξέχασε να αλλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΟΑΕΔ είναι… ΟΑΕΑ. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως Οργανισμός Απασχόλησης Επιδοτούμενων Ανέργων.

Η… Αμερική έχει ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο προ πολλού, μόνο η Ελλάδα δεν ξέρει… που είναι. Σε πολλές χώρες του κόσμου οι αντίστοιχοι ΟΑΕΔ ειδοποιούν τους ανέργους για εργασία, δίνοντας τους δύο ευκαιρίες. Αν αποτύχουν τους εύχονται… καλή τύχη και σταματάει να τους πληρώνει το κοινωνικό σύνολο.

Ας σταθούμε όμως στα δικά μας. Σήμερα δίνεται επιτέλους η δυνατότητα στους ναυτικούς να μπαρκάρουν με ξένες συμβάσεις. Μα, να μπαρκάρουν με μισθούς… Φιλιππίνων; Όχι ας κάθονται να τους ταϊζουν οι υπόλοιποι και να κλαίνε όλοι μαζί γύρω από μια κουβαδιά… φραπέ.

Η μαστίχα πάλι θεριεύει, όποιος δεν το βλέπει είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με την φαρμακευτική έρευνα και το Ινστιτούτο που δημιουργείται η… πολυεθνική αύριο ΕΜΧ, τα είπε ο Πρόεδρος της Γιώργης Τούμπος θα φυτεύει σχίνους μέχρι και σε γλάστρες.

Βεβαίως το χωράφι δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά πιά είναι; Άντε λοιπόν και τα υπόλοιπα μαγαζιά που κλείνουν στην αγορά να γίνουν… καφετέριες να κερνάει ο ένας… μαγαζάτορας τον άλλον.

 Αν κάποιος πάει στους σχίνους, είπε ο Γιώργης Τούμπος (5 ευρώ την ώρα και ασφάλιση) αποκτά το κυριότερο, τεχνογνωσία. Σήμερα είναι εργάτης αύριο ενοικιάζει σχίνους και γίνεται μαστιχοπαραγωγός. Με 300 κιλά μαστίχα έχει 30.000 ευρώ εισόδημα, λίγα είναι;

Να συμπληρώσω εγώ τον Τούμπο, που τα γράφω πιο… μαλακά;

Οι Αλβανοί ήρθαν πριν 20 – 30 χρόνια ξυπόλητοι στα μαστιχοχώρια. Ας τους δεί κανείς σήμερα. Τι διαφορά είχαν με μας; Ήταν από.. την μάνα τους μαλωμένοι με την τεμπελιά.

Και επειδή όλα δεν είναι μαύρα, καμαρώνομε σήμερα όλοι δεκάδες νέους στα μαστιχοχώρια, που δηλώνουν νέοι αγρότες. Νέοι και νέες με διπλώματα και σπουδές, αυτές δεν πάνε ποτέ χαμένες, που πήραν τα χέρσα χωράφια και τους σχίνους των παππούδων τους και βγάζουν τώρα… αγγέλους.

Θέλουν δουλειά και οι υπόλοιποι; Ας ακολουθήσουν.

 

Υ.Γ. Θυμάμαι παλιά τι αγώνα δώσαμε όλοι μαζί, να βάλομε στο ρημάδι το κεφάλι των νέων οδηγών κράνος. Ένα από τα πιο επιτυχημένα συνθήματα ήταν «Το κράνος είναι… μαγκιά»