Χίος, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου

Black Friday… Koroido

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 29/11/2019 - 18:32

Να διευκρινίσω ότι ανήκω στους καταναλωτές, που με λες και… βλάκα.

Δεν αγόρασα ποτέ μου τίποτα εκτός Χίου, δεν αγόρασα ούτε ένα ζευγάρι παντόφλες από την Τουρκία, δεν έχω αγοράσει ούτε μια καρφίτσα από το διαδίκτυο.

Μάλιστα με λες βλάκα και με… πατέντα, αφού τις οικονομίες και την δουλειά μιας ζωής, τις επένδυσα στο κτίσιμο ενός από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς χώρους στο νησί, στον οποίο δεν μπήκε ούτε μια βίδα από συνεργείο εκτός Χίου.

Άρα, αφού μάλλον δικαιούμαι… δια να ομιλήσω, μπορώ να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου, που σήμερα κρέμασαν μια πινακίδα στο κατάστημα τους, να μου πούν ότι έχουν έκπτωση 50 και 60% διότι είναι… Black Friday.

Παρακάμπτω το γεγονός της αντιγραφής άλλης μιας… Αμερικλανιάς και στέκομαι στην ουσία.

Εντάξει, εγώ ως καταναλωτής δεν τους νοιάζω, είπαμε είμαι… βλάκας, θα συνεχίσω να ψωνίζω από την τοπική αγορά, οι υπόλοιποι όμως δεν τους νοιάζουν;

Εκτός να θεωρούν μερικοί ότι η… βλακεία είναι ομαδικό άθλημα.

Και για να εξηγηθώ. Οι Αμερικάνοι καλά κάνουν και εφηύραν την ημέρα ή μάλλον την νύχτα, γιατί τότε ξεστοκάρουν, μιλάμε το μαγαζί πρέπει να αδειάσει για να γεμίσει νέο εμπόρευμα.

Επίσης οι μεγάλες πολυεθνικές «σκοτώνουν» ένα προϊόν, γιατί επενδύουν στην… διαφήμιση της ουράς, η οποία αποτελεί για τις ίδιες τσάμπα στην ουσία προώθηση φίρμας, άρα είναι πολλαπλά κερδισμένες, όπως κερδισμένοι είναι οι 1000, δεν είναι παραπάνω, είλωτες της ουράς.

Άλλο όμως οι πολυεθνικές και άλλο το μαγαζί της γωνίας. Και εγώ έχω ποδήλατο, που κινείται, όπως παρομοίως σε τροχούς κινείται και ο Υπερ Σιβηρικός Σιδηρόδρομος, αλλά μάλλον πρόκειται για διαφορετικά οχήματα.

Και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μιλάω για Black Friday για…ourgious, της τάξης του 30%, γιατί αυτή η… έκπτωση ισχύει καθημερινά, με ολίγον παζάρι και σίγουρα αν δεν κοπεί απόδειξη, κάτι που γίνεται στα 9 στα 10 προϊόντα, αφού οι κυβερνήσεις πάσχουν διαχρονικά από χρονία ηλιθιότητα, νομίζοντας πως με το αστρονομικό ΦΠΑ του 17% εισπράττουν φόρους.

Αναφέρομαι στις εκπτώσεις της τάξης του 50-60%, όπου ισχύουν δύο πράγματα. Ο καταναλωτής έχει τσεκάρει αν αυτό είναι αληθινό, αλλιώς βάζει το κατάστημα στην Black… lista ή αν όντως είναι αληθινό αισθάνεται ότι τις υπόλοιπες 364 μέρες και νύχτες το χρόνο είναι Black… koroido αφού το κατάστημα έχει κέρδος πάνω από 80% στο προϊόν που πουλάει, και έτσι δικαιολογεί μέσα του τις διαδικτυακές αγορές, χρησιμοποιώντας την ντόπια αγορά όπως όλοι μας την… ΕΒΓΑ της γειτονιάς, που αφού τιγκάρουμε τις καλαθάρες στα Super… μπακάλικα, μετά πεταγόμαστε μέχρι την γωνία να πάρουμε δυό πακέτα μακαρόνια παστίτσιου που μας… ληφθήκανε.

Υ.Γ. Συγνώμη που ενδεχομένως δεν είμαι για όλους ευχάριστος, αλλά εκτός από την Black Friday υπάρχει και η μαύρη... αλήθεια.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 15/01/2020 - 19:31

Κατ’ αρχήν οι υπουργοί έκλεισαν εξάμηνο και ήρθε η ώρα της αξιολόγησης.

Θα πάρουν τους φακέλους τους παραμάσχαλα και με βάση τις δεσμεύσεις τους θα πρέπει να παρουσιάσουν αποτελέσματα.

Με την έννοια αυτή ο Νότης Μηταράκης είναι ο πρώτος που αξιολογείται θετικά δημοσίως και ξεχωριστά. Ο Πρωθυπουργός του εμπιστεύεται το πιο δύσκολο υπουργείο, αυτό της Μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου.

Αναγνωρίζει ταυτόχρονα τις ικανότητες του αλλά και το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός Κοινοβουλευτικός από τον χώρο της Ν.Δ. στο Αιγαίο, που στηρίζει χωρίς αστερίσκους την Κυβερνητική πολιτική, μη διστάζοντας να πεί τις θέσεις της, περνώντας και εν μέσω… μπουκαλιών, στις Αίθουσες των Δημοτικών Συμβουλίων.

Αυτά φορούν τον Πρωθυπουργό βεβαίως και εμάς άμεσα, αφού όσο ψηλότερα ανεβαίνει ένας αιρετός του νησιού τόσο η Χίος βρίσκεται σε ψηλότερο σκαλοπάτι.

Όμως τον Ν. Μηταράκη ως πολιτικό, πόσο τον αγγίζει και πόσο καλό του κάνει η αναβάθμιση;

Το πόσο… ζεματάει το θέμα φάνηκε από το γεγονός του φορτώματος της ευθύνης στον Αλκιβιάδη Στεφανή, όχι μόνο με την έννοια των ικανοτήτων του ανδρός, αλλά και από το γεγονός ότι ως μη πολιτικό δεν τον ένοιαζε και ιδιαίτερα να καεί, κρατώντας την καυτή πατάτα του προσφυγικού.

Τώρα αυτή πέρασε σε πολιτικά χέρια. Ο Νότης Μηταράκης εκτός από τολμηρός είναι και αρκετά έξυπνος για να μην το αντιλαμβάνεται. Κάθισε εν γνώσει του σε ηλεκτρική καρέκλα, από την οποία ή θα τον κατεβάσουν από εκεί  καρβουνοποιημένο ή θα απογειωθεί. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Και δεν υπάρχει γιατί ο Νότης Μηταράκης είναι ο μόνος στην Κυβέρνηση, που έχει μπροστά του δεσμευτικές ημερομηνίες, που ή δίνουν αέρα στην κυβέρνηση, επιλύοντας το δυσκολότερο των εσωτερικών προβλημάτων ή το κρατούν κολλημένο και κολλούν και την ίδια.

Στην πρώτη περίπτωση ο Νότης Μηταράκης παραμένει καβάλα στο άλογο, στη δεύτερη θα έχει την τύχη της στημένης λεμονόκουπας.

Όμως εκτός από κεντρικά και αυτό σίγουρα το έχει δεί και ο Μητσοτάκης, ο Νότης Μηταράκης έχει δεσμευτεί απέναντι στους συμπατριώτες και ψηφοφόρους του.

Έχει δεσμευτεί για παράδειγμα για άδειασμα της ΒΙΑΛ. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος;

Έχει δεσμευτεί για έτοιμο Κέντρο Κράτησης στον Ιούλιο. Αντιλαμβανόμαστε πόσο κοντά είναι ημερολογιακά και πόσες φλόγες στις πατούσες πρέπει να βγάλει όχι μόνο ο Μηταράκης, εκείνος μπορεί να το μπορεί, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός, που δεν το μπορεί;

Έχει δεσμευτεί για επιστροφές και ούτω καθ’ εξής. Ο Νότης Μηταράκης έχει δεσμευτεί όχι μόνο στο πανελλήνιο, αυτό μπορεί και να συγχωρεί, αλλά στον τοπικό του μικρόκοσμο, που θα είναι αμείλικτος.

Υπό αυτό το πρίσμα η Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφθηκε καλά στην επιλογή Μηταράκη, εκείνος δεν ξέρουμε αν πρόλαβε να σταθμίσει το βάρος της ευθύνης.

Ο συμπατριώτης μας Βουλευτής της Ν.Δ. μετά από έξι μήνες από σήμερα ή θα έχει καεί ή θα απογειωθεί.

Από καρδιάς και από το πρίσμα της επίλυσης του προβλήματος του ευχόμαστε το δεύτερο.

Υ.Γ. Κρατείστε το ως αξίωμα. Πολιτικός που δεν ρισκάρει και δεν βουτάει στα βαθιά δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά.