Εδώ θα γίνουν τα Λατομεία στο νησί

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 22/06/2021 - 17:14

Πριτς… που θα γίνω εγώ κακός.

Εδώ δεν γίνεται ο Περιφερειάρχης, που είναι και ταγμένος να λύνει προβλήματα, εγώ θα γράψω που θα γίνουν Λατομικές ζώνες;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Στην πετρώδη και βραχώδη Χίο, μεταξύ των άλλων παλαβών, που… φύονται υπάρχει και έλλειψη πετρών. Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν Λατομεία και στο μοναδικό υπάρχον, στην ευρύτερη περιοχή Αρμολίων, κάθε φορά δίδονται παρατάσεις λειτουργίας.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Όταν παίζεις μόνος, παίζεις λάθος, ο ανταγωνισμός είναι μόνο εξωτερικός, άρα με εισαγωγή πετρών(!!!) τα οικοδομικά αδρανή υλικά είναι άγνωστο είδος στην Βόρεια για παράδειγμα Χίο, με αποτέλεσμα μόνο η μεταφορά τους καθιστά ένα ιδιωτικό έργο απαγορευτικό ή διπλασιάζει το κόστος των Δημόσιων έργων.

Η δουλειά της πολιτείας, στην περίπτωση μας η Περιφέρεια, είναι ο καθορισμός Λατομικών ζωνών, όπου με μια σειρά προϋποθέσεων, πολύ αυστηρών μάλιστα, μπορούν να λειτουργήσουν Λατομεία.

Τι κάνει τόσα χρόνια η Περιφέρεια; Αυτό που είπε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, αυτός με το μυαλό. Μια… Επιτροπή και από τότε, μιλάμε για… χρόνια τώρα, το μελετάει!

Είναι δε τόσο βαθιά η… μελέτη, που μόλις ξεσηκώθηκαν οι Καρούσοι, που άκουσαν ότι περιοχή δική τους έχει χαρακτηριστεί Λατομική, τι περίεργο στις πεδινές… Καρυές, ο Περιφερειάρχης μας, είπε το κλασσικό. Δεν ερχόμαστε κόντρα με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θέλουν οι Καρούσοι, δεν θα γίνει.

Και που θα γίνει ρωτήσαμε; Ή για να το πάρουμε αλλιώς, ποιές είναι οι λατομικές ζώνες;

Περιμένετε απάντηση; Δεν δόθηκε και πιθανότατα δεν θα δοθεί ποτέ. Η λογική είναι απλή και ελληνική. Μακριά από μας   κι’ ας… χωθεί όπου θέλει.

Έτσι όμως προβλήματα δεν λύνονται. Έτσι τα ζητήματα βαλτώνουν, στερνιάζουν, μυρίζουν. Στο τέλος και δεν είναι πλάκα, έχει συμβεί στο παρελθόν, θα εισάγουμε στη Χίο… πέτρες.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι ο προβληματισμός μας είναι άσχετος με τις Καρυές. Εκεί ο χώρος μπορεί να μην είναι κατάλληλος, αλλά αν ξεκινήσουμε με την λογική. Γύρω από ένα σημείο υπάρχει μια περιοχή Natura, γειτνιάζει σε απόσταση τάδε χιλιομέτρων από αρχαιολογικό χώρο, πλησίον βρίσκεται στάνη, παραπλησίον Ξωκκλήσι, παρά, παρά πλησίον πηγή ύδατος, ε, τότε η κοντινότερη λατομική ζώνη εν Χίω βρίσκεται στην Μυτιλήνη.

Τότε θα θυμηθούμε έναν καλό Ταξίαρχο, που είχαμε, που απηυδησμένος από την συμπεριφορά μας, ζήτησε την άδεια του ΓΕΣ να κάνει βολές των Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Χίου, στη Λέσβο!

Προσέξτε, ένα Λατομείο, ποτέ δεν είναι καλοδεχούμενο και στις Βολές ο Στρατός δεν ρίχνει κουφέτα, αλλά μας χρειάζονται και οι πέτρες και οι βολές.

Συνεπώς η Περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει τον… καλό. Οφείλει να ορίσει ΤΩΡΑ επιτέλους Λατομικές ζώνες, να τις κοινοποιήσει και να διασφαλίσει την σωστή λειτουργία των Λατομείων, που τυχόν δημιουργηθούν.

 

Υ.Γ: Συγχαρητήρια στους κατοίκους των Αρμολίων της Βέσσας και του Πυργίου, που στις ευρύτερες περιοχές των χωριών τους υπάρχει λατομική ζώνη και ο ΧΥΤΑ και χαμένα τα χωριά τους δεν είναι. Και δεν θα είναι επιπρόσθετα, αν στις μονάδες, που θα δημιουργηθούν στον ΧΥΤΑ για επεξεργασία υλικών, οι δεκάδες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν, καλυφθούν από ντόπιους.

 

Σχετικά Άρθρα