Εμπρός να κάνουμε έτσι τις πινακίδες των οδών της πόλης

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 18/03/2022 - 19:21

Δεν σας κρύβω ότι η ανταπόκριση σας δίνει κουράγιο σε μας στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων.

Μια τέτοια ήρθε με την φωτογραφία που μας έστειλε ο συμπολίτης μας Γιάννης Γλύκας η ψυχή του Ναυτικού Μουσείου του νησιού μας.

Επειδή διαβάζω, ακούω και βλέπω τις επισημάνσεις σας σημειώνει, για τις πινακίδες των οδών στον Δήμο μας, σας επισυνάπτω μια φωτογραφία της σηματοδότησης των οδών στην Θεσσαλονίκη. Άραγε είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο;

Νομίζω πως δεν είναι και νομίζω ότι η ανάλογη ευαισθησία υπάρχει πλέον και στην Δημοτική αρχή, που εγώ δεν θέλω να την χωρίσω σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Νομίζω επίσης πως εμείς πρώτα απ’ όλα, από κεκτημένη ταχύτητα, άγχος και συνήθεια δεν βλέπουμε τις ομορφιές της πόλης μας.

Εκτός από την ανάδειξη της ομορφιάς της υπαίθρου Χίου, που μεταφέρθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» που σημειώνει μεγάλη τηλεθέαση, παρά το γεγονός ότι προβάλλεται σε επανάληψη, αυτό ακούω σε μόνιμη βάση και για την νέα δουλειά μας στην ένθετη εκπομπή στο Δελτίο του Σαββατοκύριακου στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV «Φτου και βγαίνω».

Μα που είναι αυτή η ωραία γειτονιά; Μα υπάρχουν τόσο όμορφα σπίτια στην τάδε οδό; Μα πως δεν τα έβλεπα αυτά πρίν;

Γιατί τρέχουμε αδέλφια, από την ώρα που θα γεννηθούμε τρέχουμε, μέχρι την ώρα δυστυχώς που μας παίρνουν οι… τέσσερις.

Αυτό λοιπόν που εμείς λέμε, είναι πατήστε φρένο.

Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη αυτό άρχισα να το ανακαλύπτω με το ποδήλατο, με τα πόδια ακόμα καλύτερα. Άρχισα να παρατηρώ τις λεπτομέρειες γύρω μας, δίπλα μας. Αν τις δούμε αυτές θα δούμε και τις… μέσα μας. Θα ανακαλύψουμε και την εσωτερική ομορφιά, το κυριότερο θύμα της ταχύτητας.

Στα πλαίσια αυτά είδα και το χάλι με τις ονοματοθεσίες των οδών, που ανακαλύπτω ότι εκτός ότι κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει το κάθε ονοματεπώνυμο, τώρα πιά δεν φαίνονται καν. Αν δεν είναι κάπου πεταμένες, είναι… σοβαντισμένες… βαμμένες ή… ξεβαμμένες.

Περιμένω λοιπόν πρώτα απ’ όλα από τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμανζη και μετά από γιατί όχι ομόφωνη απόφαση όλων των Δημοτικών Συμβούλων, την έγκριση μιας δαπάνης για την αντικατάσταση όλων των πινακίδων στις οδούς, στα πρότυπα που έχουν κάνει άλλοι Δήμοι. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό. Μπορούμε να κάνουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο. Θα συνδυάσουμε πληροφορία, αισθητική, γνώση της ιστορίας μας, θα ανεβάσουμε το επίπεδο. Το έχουμε ανάγκη και μας χρειάζεται.

 

Υ.Γ.: Προσέξατε την λεπτομέρεια στην φωτογραφία που μας έστειλε ο Γιάννης Γλύκας; Εκτός από τις πληροφορίες έχει και κωδικό που μπορεί να τον μεταφέρει κάποιος στο κινητό του και να διαβάσει ή να πάρει περισσότερες. Αυτές θα μπορούσαν να έχουν και εμπορικό ενδιαφέρον. Να βλέπει κανείς την πινακίδα και να του μεταφέρονται για παράδειγμα δεδομένα που να αφορούν τα καταστήματα μιας περιοχής.

 

 

Σχετικά Άρθρα