Γιατί βρωμίζουμε την γή που μας… ταϊζει;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 26/08/2022 - 17:05

Είναι Χιώτης, αλλά εργάζεται εκτός Χίου. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος.

Έρχεται με την οικογένεια του στο νησί σε κάθε ευκαιρία και ειδικά τα καλοκαίρια.

Μας περιέγραψε μια κατάσταση… απερίγραπτη. Του ζητήσαμε να κάνει φωτογραφικό… ρεπορτάζ. Όλοι μας μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Το ανέλαβε ο 9χρονος γιός του. Το παιδί βαρέθηκε να φωτογραφίζει… σκουπίδια. Μου είπε τον προβληματισμό του.

Να πάω είπε με το παιδί και να τα μαζέψουμε;

Του είπα την γνώμη μου. Όχι φίλε, γιατί έτσι οι γύφτοι μας χαρακτηρίζουν και… μαλθάκες. Εδώ δεν μετράει πιά ο εθελοντισμός, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μετράει η παιδεία και αυτό θέλει χρόνια. Μια λύση είναι η οργανωμένη καθαριότητα από αυτούς που…βρωμίζουν. Αν συμμετέχουν σ’ αυτό την επομένη το… ξανασκέπτονται.

Όχι δεν έχω αυταπάτες και δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου. Οι γύφτοι θα παραμείνουν τέτοιοι. Αλλά τουλάχιστον οι υπόλοιποι να αντιδρούμε και τουλάχιστον να μην μας περνούν για χαζούς.

Στο τέλος έπεισα τον φίλο μας, τα στοιχεία του οποίου κρατώ για τον εαυτό μου, ο γιός να φωτογραφίσει και εκείνος να γράψει.

Σας παραδίδω την επιστολή του.

Ο μικρός έβγαλε δεκάδες φωτογραφίες. Δεν έχει κανένα νόημα η δημοσίευση τους. Τα σκουπίδια εκεί είναι εικόνα και ομοίωση μας.

"Αγαπητή ΑΛΗΘΕΙΑ, με μεγάλη θλίψη παρατηρώ αυτές τις λίγες μέρες διακοπών που περνάω στη Χίο την τραγική εικόνα των χωριών μας και των χωραφιών πλησίον του επαρχιακού οδικού δικτύου στα Νοτιόχωρα και κυρίως στο Νοτιο Ανατολικό κομμάτι του νησιού στο οποίο κινούμαι.

Στις αρχές του καλοκαιριού η κατάσταση ήταν σχετικά καλή. Σήμερα όμως είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, σε βαθμό που θυμίζει Αφρικανική ή Αραβική χώρα και σε καμία περίπτωση Ευρωπαϊκό νησί, πόσο μάλιστα νησί που θέλει να προσελκύσει τουρίστες.

Θα επικεντρωθώ στο κομμάτι των σκουπιδιών επί των χωραφιών που εφάπτονται του επαρχιακού οδικού δικτύου. Όσα χρόνια έρχομαι στο νησί δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Κάθε μέτρο και σκουπίδι. Δεν μιλάω για γόπες τσιγάρων. Μιλάω για ογκώδη αντικείμενα, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια καφέ, σάκοι από ασπροχώματα, πλαστικές σακούλες όλων των μεγεθών γεμάτες με απορρίμματα, μάσκες, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές λεκάνες και πολλά άλλα.

Ενδεικτικά τραβήξαμε μερικές φωτογραφίες σε ένα κομμάτι μόλις 100 μέτρων, εκατέρωθεν του δρόμου, μεταξύ του χωριού Βουνού και της παραλίας του Βύρι. Οι φωτογραφίες αυτές είναι τραβηγμένες από ένα πιτσιρίκι, οπότε συγχωρέσετε με για τις λήψεις.

Όλα αυτά τα απορρίμματα μόλις σε 100 μέτρα. Όλη διαδρομή και τα 5χμ από το Βουνό μέχρι την παραλία είναι γεμάτη σκουπίδια.

Ακόμα πιο θλιβερό όμως για εμένα είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν αν κανείς παρατηρήσει προσεκτικά τα απορρίμματα αυτά. Το 80% είναι σακούλες από ασπροχώματα, πλαστικά ποτήρια από στιγμιαίους καφέδες (από αυτούς που συνηθίζουν να παίρνουν οι χωριανοί στα χωράφια τους νωρίς το πρωί, όταν όλα τα καφέ είναι κλειστά) και ποτήρια από καφέδες με τα λογότυπα των καφέ των γύρω χωριών. Κοινώς τα απορρίμματα αυτά μου δίνουν την εντύπωση ότι δεν είναι από επισκέπτες ή/και τουρίστες, αλλά από εμάς που κατοικούμε (βάζω και τον εαυτό μου μιας και η οικογένεια μου είναι όλο το καλοκαίρι στο χωριό) και από τον κόσμο που απασχολείται στα χωράφια και φυσικά τους μαστιχοπαραγωγούς (σακούλες από ασπροχώματα με το λογότυπο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών). Και αναρωτιέμαι είναι δυνατόν να μην σεβόμαστε και να μην αγαπάμε τον τόπο μας; Την γη που μας «ταΐζει»;

Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τους μαστιχοπαραγωγούς και το έργο που παράγουν, υπό αντίξοες συνθήκες. Θα μπορούσα να πω ότι πολλούς από αυτούς τους θαυμάζω. Γενικά τρέφω σεβασμό σε οποιονδήποτε παράγει. Αλλά αγαπητοί «συγχωριανοί», σεβαστείτε τη γη σας, τα δέντρα σας και τον τόπο σας. Δεν είναι δουλειά μου να κάνω υποδείξεις. Άλλωστε είμαι κάποιος που δεν έχω δουλέψει στα χωράφια. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών να δει το θέμα αυτό και να γίνουν οι υποδείξεις από την Ένωση προς τον κόσμο. Επίσης θεωρώ απαραίτητο η ίδια η Ενωση να οργανώνει συνεχώς σεμινάρια και εκπαιδεύσεις υποχρεωτικής παρακολούθησης με θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, πρόληψη από πυρκαγιές, συλλογή απορριμμάτων κ.λπ.

Επίσης θερμή παράκληση προς τον Δήμο Χίου. Στείλτε άμεσα συνεργεία να καθαρίσουν δρόμους και χωράφια, πριν πιάσουν οι βροχές και όλα αυτά τα σκουπίδια πάνε παραμέσα και μείνουν για πάντα εκεί. Τώρα είναι εύκολο να μαζευτούν".

Σχετικά Άρθρα