Χίος, Τετάρτη 8 Ιουλίου

Η πλατεία των Μεστών, που… σφάζουν τις κατσίκες

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 10/09/2019 - 21:28

Δημοσιεύοντας την είδηση ότι επίκεινται εκλογές για την Διοίκηση του νέου Φορέα Τουρισμού στο νησί μας και αναλογιζόμενος πόσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, Περιφέρεια, Δήμοι, φορείς, Επιτροπές, ένας αριθμός σχεδόν ανάλογος με τους τουρίστες, πλην των προερχόμενων από την Τουρκία, μου ήρθε στο μυαλό κάτι που άκουσε με τα αυτιά του καλός φίλος στα Μεστά και μου το μετέφερε.

«Ξεναγός» περιδιάβαινε το χωριό, κάτι που γίνεται συχνά με γκρούπ Ισπανόφωνων τουριστών, που έρχονται στο νησί μας για μια μέρα από την Τουρκία.

Εκεί λοιπόν αφήνουμε τα τι είπε για το χωριό και την Χίο, γιατί δεν είμαστε εκεί δεν ξέρουμε και Ισπανικά και στεκόμαστε στο τι είπε στο ερώτημα, όπου τυχαία παρίστατο και ο δικός μας που άκουγε και ξέρει τα Σπανιόλικα, τι είναι αυτό το συρματόσχοινο, που βρίσκεται πάνω από την πλατεία του χωριού.

Περίμενε τώρα ο φίλος μας να δεί πως θα εξηγηθεί ότι από εκεί κρεμάνε οι Μεστούσοι τον… Ιούδα και τον καίνε, και άντε μετά να εξηγηθεί τι είναι ο Ιούδας και ούτω καθ’ εξής.

Όμως η ξεναγός δεν δυσκολεύτηκε, γιατί προφανώς δεν είχε ιδέα για όλα αυτά.

Τι είπε λοιπόν; Αυτό το συρματόσχοινο κατεβαίνει, εδώ καλά τα πάμε, για να κρεμάνε πάνω τα τις κατσίκες για να τις σφάζουν.

Αφού ο δικός μας έμεινε κάγκελο και αφού διαμαρτυρήθηκε στην «ξεναγό» αναρωτήθηκε αν η ποιότητα αυτής της… ξενάγησης είναι γενική.

Του απαντάμε λοιπόν πως ναι. Δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος να ελέγξει όσους κάνουν ξεναγήσεις. Οι υπηρεσίες δεν κάνουν την δουλειά τους.

Ο Θωμάς Καραμουσλής επανειλημμένα έχει καταγγείλει ότι ξεναγήσεις πρέπει να κάνουν μόνο οι Διπλωματούχοι ξεναγοί αλλά πέρα βρέχει.

Εκτός των υπηρεσιών και εμείς ως κοινωνία είμαστε ανώριμοι, απαίδευτοι και οπαδοί του «Ωχ αδελφέ».

Ως αδελφέ αν οι «ξεναγοί» λένε ότι ο Πλάτων είναι ένας Μητροπολίτης, που έγινε άγαλμα επειδή πνίγηκε.

Το ότι πετάχτηκε στη θάλασσα αφού κρεμάστηκε και από ποιούς αποτελεί… λεπτομέρεια.

Τα οστά των Μοναχών στη Νέα Μονή βρίσκονται εκεί για οικονομία… ατομικών κασελακίων και είπαν να τα βάλουν σε προθήκες.

Δεν είμαστε της άποψης ότι οι ξεναγήσεις πρέπει να έχουν μορφή… σκελετού, άλλωστε οι διπλωματούχοι ξεναγοί ξέρουν το πώς θα πούν το καθετί, αλλά εδώ μιλάμε ότι ακούγεται η μπαρούφα και απλά την πλειοψηφία των τουριστών κάποιος την συνοδεύει, που γρικά πέντε πράγματα και κυρίως τις συναλλαγές με τις ταβέρνες, αλλά εδώ ας μην το ανοίξουμε το θέμα.

Αυτό λοιπόν δεν μας απασχολεί. Γιατί αν μας απασχολούσε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον νέο Τουριστικό Φορέα, θα απαιτούσαμε από την Αστυνομία να ελέγξει τα διπλώματα όσων ξεναγούν και όποιος δεν έχει να ομολογήσει ότι δεν κάνει αυτή την παροχή, γιατί απλούστατα ο τουρίστας που έρχεται έχει πληρώσει ξενάγηση από διπλωματούχο ξεναγό.

 

Υ.Γ. Όσοι έχετε πάει εκδρομή στην Τουρκία θα γνωρίζετε ότι ο ξεναγός που θα είναι «μαϊμού» την επόμενη στιγμή θα βρεθεί να κάνει παρέα στις… μαϊμούδες.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 07/07/2020 - 19:56

Σύμφωνα με το γνωμικό η αίγα δεν μασάει… ταραμά, για μαστίχα δεν ξέρουμε, αλλά εκτός της πλάκας τώρα, και οι πέτρες πρέπει να έχουν καταλάβει ότι το να χρησιμοποιούμε την μαστίχα για… μάσημα, έχει την ίδια αξία για τους Άραβες, πριν ανακαλυφθεί ότι το πετρέλαιο προκαλεί κίνηση και δεν είναι για… εντριβές ή για φωτισμό λυχνιών.

Δεν θα κουραστούμε να το γράφουμε, ότι μας χρειάζεται έρευνα, πιστοποίηση, οικολογική καλλιέργεια, αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και άμυνα στις επιθέσεις που θα ακολουθήσουν.

Γιατί θα ακολουθήσουν επιθέσεις και θα είναι σκληρές.

Η μαστίχα ανοίγεται και όποιος ανοίγεται πρέπει να περιμένει και τις τρικολοποδιές. Και οι… τρικλοποδιές του φαρμάκου είναι πιο μαγκιόρες απ’ αυτές των ναρκωτικών και της πορνείας, γιατί πλέον μιλάμε για άλλα νούμερα και μεγέθη.

Τελευταία είδηση αυτή της κυκλοφορίας αντισηπτικού για τον πανδημία του κορωνοϊού και όχι μόνο, εντός τριμήνου με βάση τη μαστίχα.

Μην ρωτήσει κανείς γιατί ανακαλύπτουμε κάτι που το αναφέρει ο Ηρόδοτος  το 500 π.χ. ότι δηλαδή  η μαστίχα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γιατί και τα πετρέλαια του Αιγαίου και άλλα, μέχρι να πλακωθούμε με την Τουρκία, να μην μείνει κολυμπηθρόξυλο, μέχρι να τα… ανακαλύψουμε, το πετρέλαιο θα είναι για τις βρούβες αφού θα έχει δώσει τη θέση του στις ήπιες μορφές ενέργειας και στον ηλεκτρισμό, μπαταρίες αυτοκινήτων κ.λ.π. που δεν θα παράγεται από καύσιμα.

Δεν χρειάζονται λοιπόν εκπλήξεις, που ένα Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μας ανοίγει τα μάτια για άλλη μια χρήση της μαστίχας. Άλλωστε θα ρθούν πολλές αν στηθεί και λειτουργήσει το Ινστιτούτο Έρευνας της Μαστίχας της ΕΜΧ.

Αυτό που πρέπει να μας αφυπνίσει είναι ότι όλα αυτά δεν παντρεύονται με το… Gramoxon τυχαίο το… ατυχές παράδειγμα.

Οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες, ταχύτατη πρέπει να είναι και η ΕΜΧ, που δεν μπορεί να εκτινάσσεται σε τέτοια μεγέθη και να λειτουργεί, χωρίς κανείς να φταίει προσωπικά, σε συνθήκες… ατμού την εποχή της πυρηνικής σύντηξης.

Για παράδειγμα το αντισηπτικό έπρεπε να το βγάλουμε πριν τρείς μήνες.

Ας παραδειγματιστούμε από τον ιδιωτικό τομέα. Είδαμε πως σε… μια νύχτα ο Παπουτσάνης αντί για σαπούνια έβγαλε αντισηπτικά και εκτινάχθηκαν τα έσοδα του την ώρα που όλοι βυθίζονταν;

Δεν κάνω προς Θεού κριτική, ποιός είμαι άλλωστε, θέλω απλά να καταδείξω ότι η μαστίχα, όπως και ναυτιλία μπορεί τοπικά να μας σώσει. Αρκεί να θέλουμε να σωθούμε.

 

Υ.Γ. Επανέρχομαι στην πρόταση μου, με αφορμή την σημερινή διαμαρτυρία των Σύρων στην Πλατεία. Όποιος παίρνει άσυλο να του δίνει ο Δήμος Χίου ένα εισιτήριο ΔΩΡΕΑΝ για τον Πειραιά. Ας αρχίσουν από τους καμιά πενηνταριά, που μη έχοντες στέγη, έχουν σπάσει τις πόρτες και… διαμένουν στα πρώην, μα πολύ πρώην ενοικιαζόμενα στου Γιαμού στον Καρφά.