Χίος, Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Η πλατεία των Μεστών, που… σφάζουν τις κατσίκες

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 10/09/2019 - 21:28

Δημοσιεύοντας την είδηση ότι επίκεινται εκλογές για την Διοίκηση του νέου Φορέα Τουρισμού στο νησί μας και αναλογιζόμενος πόσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, Περιφέρεια, Δήμοι, φορείς, Επιτροπές, ένας αριθμός σχεδόν ανάλογος με τους τουρίστες, πλην των προερχόμενων από την Τουρκία, μου ήρθε στο μυαλό κάτι που άκουσε με τα αυτιά του καλός φίλος στα Μεστά και μου το μετέφερε.

«Ξεναγός» περιδιάβαινε το χωριό, κάτι που γίνεται συχνά με γκρούπ Ισπανόφωνων τουριστών, που έρχονται στο νησί μας για μια μέρα από την Τουρκία.

Εκεί λοιπόν αφήνουμε τα τι είπε για το χωριό και την Χίο, γιατί δεν είμαστε εκεί δεν ξέρουμε και Ισπανικά και στεκόμαστε στο τι είπε στο ερώτημα, όπου τυχαία παρίστατο και ο δικός μας που άκουγε και ξέρει τα Σπανιόλικα, τι είναι αυτό το συρματόσχοινο, που βρίσκεται πάνω από την πλατεία του χωριού.

Περίμενε τώρα ο φίλος μας να δεί πως θα εξηγηθεί ότι από εκεί κρεμάνε οι Μεστούσοι τον… Ιούδα και τον καίνε, και άντε μετά να εξηγηθεί τι είναι ο Ιούδας και ούτω καθ’ εξής.

Όμως η ξεναγός δεν δυσκολεύτηκε, γιατί προφανώς δεν είχε ιδέα για όλα αυτά.

Τι είπε λοιπόν; Αυτό το συρματόσχοινο κατεβαίνει, εδώ καλά τα πάμε, για να κρεμάνε πάνω τα τις κατσίκες για να τις σφάζουν.

Αφού ο δικός μας έμεινε κάγκελο και αφού διαμαρτυρήθηκε στην «ξεναγό» αναρωτήθηκε αν η ποιότητα αυτής της… ξενάγησης είναι γενική.

Του απαντάμε λοιπόν πως ναι. Δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος να ελέγξει όσους κάνουν ξεναγήσεις. Οι υπηρεσίες δεν κάνουν την δουλειά τους.

Ο Θωμάς Καραμουσλής επανειλημμένα έχει καταγγείλει ότι ξεναγήσεις πρέπει να κάνουν μόνο οι Διπλωματούχοι ξεναγοί αλλά πέρα βρέχει.

Εκτός των υπηρεσιών και εμείς ως κοινωνία είμαστε ανώριμοι, απαίδευτοι και οπαδοί του «Ωχ αδελφέ».

Ως αδελφέ αν οι «ξεναγοί» λένε ότι ο Πλάτων είναι ένας Μητροπολίτης, που έγινε άγαλμα επειδή πνίγηκε.

Το ότι πετάχτηκε στη θάλασσα αφού κρεμάστηκε και από ποιούς αποτελεί… λεπτομέρεια.

Τα οστά των Μοναχών στη Νέα Μονή βρίσκονται εκεί για οικονομία… ατομικών κασελακίων και είπαν να τα βάλουν σε προθήκες.

Δεν είμαστε της άποψης ότι οι ξεναγήσεις πρέπει να έχουν μορφή… σκελετού, άλλωστε οι διπλωματούχοι ξεναγοί ξέρουν το πώς θα πούν το καθετί, αλλά εδώ μιλάμε ότι ακούγεται η μπαρούφα και απλά την πλειοψηφία των τουριστών κάποιος την συνοδεύει, που γρικά πέντε πράγματα και κυρίως τις συναλλαγές με τις ταβέρνες, αλλά εδώ ας μην το ανοίξουμε το θέμα.

Αυτό λοιπόν δεν μας απασχολεί. Γιατί αν μας απασχολούσε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον νέο Τουριστικό Φορέα, θα απαιτούσαμε από την Αστυνομία να ελέγξει τα διπλώματα όσων ξεναγούν και όποιος δεν έχει να ομολογήσει ότι δεν κάνει αυτή την παροχή, γιατί απλούστατα ο τουρίστας που έρχεται έχει πληρώσει ξενάγηση από διπλωματούχο ξεναγό.

 

Υ.Γ. Όσοι έχετε πάει εκδρομή στην Τουρκία θα γνωρίζετε ότι ο ξεναγός που θα είναι «μαϊμού» την επόμενη στιγμή θα βρεθεί να κάνει παρέα στις… μαϊμούδες.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 18/11/2019 - 21:05

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δεν είναι άνθρωπος και πολιτικός των άκρων.

Στρογγυλεύει, είναι συναινετικός και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων της Κυβέρνησης Σύριζα, όχι μόνο… κυκλοφορούσε ελεύθερα, για πολλούς συναδέλφους του αυτό, σε άλλα μέρη της Ελλάδας δεν ήταν αυτονόητο, αλλά κατάφερε και να επανεκλεγεί στο ευκολότερο αλήθεια πόστο, αυτό του Βουλευτή της Αντιπολίτευσης.

Συνεπώς κάποια ερμηνεία πρέπει να δοθεί για την… μύγα που τον τσίμπησε σήμερα, να κάνει διπλή επίθεση ταυτόχρονα, στον συνάδελφο του της Ν.Δ. αλλά και στον Μητροπολίτη Χίου για το προσφυγικό.

Ας το προσπαθήσουμε, σημειώνοντας ότι δεν έγινε σε τυχαία ημερομηνία. Της συνεντεύξεως ακολούθησε ομιλία του Σύριζα, στο Χανδρής, κρατήστε κάπου σημειολογικά τον χώρο, όπου τις θέσεις του Κόμματος δεν παρουσίασε ο… Πολάκης ας πούμε, αλλά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Κ. Ζαχαριάδης και ο ίδιος, συνεπώς οι νηφάλιες φωνές του Κόμματος, που δεν το θέλουν στο 3% εξ’ ου και το… Χανδρής, αλλά θα ασκήσουν αντιπολίτευση και συστημικά θα διεκδικήσουν ξανά την εξουσία.

Άλλωστε ο αρχηγός του Κόμματος συμμετείχε στην πορεία για το Πολυτεχνείο αλλά δεν προχώρησε στην… Αμερικανική Πρεσβεία.

Βεβαίως μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Κυβέρνηση τα πάει καλά και όσο συμβαίνει αυτό ο Σύριζα είναι στριμωγμένος, άλλωστε ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει σε τόσο λίγο χρόνο.

Το τελευταίο ας το αφήσουμε ή οι πιο ψαγμένοι ας ξαναδιαβάσουν στον Μακιαβέλι πιο… θηλαστικό έχει την κοντύτερη μνήμη.

Όμως όσον αφορά το πρώτο, θα συμφωνήσουμε με μια Αχίλλειο πτέρνα, αυτή που σωστά έχουν εντοπίσει τόσο ο Σύριζα όσο και ο Α. Μιχαηλίδης και αυτό είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Να λοιπόν το πρώτο στοιχείο της εξήγησης για την επίθεση του Α. Μιχαηλίδη στον συνάδελφο του.

Ας μην θυμηθούμε τι έκανε για το προσφυγικό ο Σύριζα. Σε τελική ανάλυση πλήρωσε και αυτό. Άλλος κυβερνά σήμερα και ο Βουλευτής του Σύριζα εντοπίζει το κενό και δεν χαρίζεται.

Λες ψέματα λέει ευθέως στον Νότη Μηταράκη για την ΒΙΑΛ, η κυβέρνηση σου δεν κάνει τίποτα.

Με δεδομένο ότι αυτή είναι η πραγματικότητα δεν πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να το αντιμετωπίσει. Όχι, αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι ο Μητσοτάκης φάνηκε πλήρως προετοιμασμένος να κυβερνήσει σε δεκάδες πράγματα, για τα οποία ακόμα και ο Στάθης Παναγούλης, θα τον ακούσετε την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV του βάζει άριστα, αλλά για το προσφυγικό μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι δεν γίνεται τίποτα.

Βεβαίως και δεν βοηθά ο Ερντογάν, βεβαίως και δεν βοηθούν οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε τον Σύριζα βοηθούσαν. Δεν μπορούμε λοιπόν να ρίχνουμε σφαλιάρες στον Σύριζα για το προσφυγικό και στην Ν.Δ. ροδοπέταλα.

Αυτό το πιάνει στον αέρα ο Α. Μιχαηλίδης, υπολογίζει ότι θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα και πιάνει την μύτη της Κυβέρνησης στο σημείο ασφυξίας.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της επίθεσης, αυτό κυοφορείται πολύ καιρό και δεν είμαι σίγουρος αν ο Α. Μιχαηλίδης στην επίθεση του στον Μητροπολίτη, εκφράζει μόνο τον πολιτικό του χώρο ή το… σύστημα και όχι μόνο το πολιτικό, που προφανώς θέλει να βάλει «κόκκινες γραμμές» στον Χίου κ. Μάρκο, να μην μπαίνει στα δικά του χωράφια.

Αυτό γιατί το μη ενδιαφέρον του για το προσφυγικό δεν πολύ πείθει. Τα κελιά των Εκκλησιών δεν ξέρουμε αν θα τα ανοίξει αν χρειαστεί, αλλά τον καιρό τον τεράστιων ροών τα άνοιξε, μοίραζε αυτοπροσώπως με την «Αποστολή» της Εκκλησίας δέματα στους πρόσφυγες στο Μερσινίδι και μέχρι πρόσφατα, μπορεί και τώρα, προσφέρει επί μονίμου βάσεως πρόγευμα σε εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Άρα το πρόβλημα με τον Μητροπολίτη δεν είναι… προσφυγικό είναι γενικότερο και δεν είναι τωρινό.

Ο Χίου από την αρχή της Ποιμαντορίας του κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι βουβός.

Προφανώς από κάπου ψηλότερα κρίθηκε ότι… παραμιλάει και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ευκαιρίας δοθείσης  το κατέστησε σαφές και δημοσίως.

Η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμα και με την έννοια ότι το πόστο του Μιχαηλίδη, δεν έφυγε ποτέ από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, του επιτρέπει να κάνει όχι μόνο πολιτικές αλλά και… θρησκευτικές τρίπλες.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Χίου κατέχει από… ποδόσφαιρο.

Άρα το ζήτημα δεν είναι αν θα κάτσει στον… πάγκο αλλά σε ποιόν θα βάλει γκόλ εκεί που δεν το περιμένει.

 

Υ.Γ. Ο σχεδιασμός Σύριζα – Μιχαηλίδη για το προσφυγικό θα πάει περίπατο αν η Κυβέρνηση κουνήσει στον τομέα αυτό έστω το δακτυλάκι της.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το… δάκτυλο.