Χίος, Πέμπτη 2 Ιουλίου

Μάκη Βορίδη, άσε το… πρόβατο πιάσε το… μανταρίνι

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 04/11/2019 - 21:08

Κοιτάξτε που θα βγεί και… ποιητική η στήλη καθ’ ότι ο τίτλος μας προέκυψε στίχος.

Όμως συνεχίζουμε με πεζό… αφού πεζή και η σκέψη του Νότη Μηταράκη, να φέρει στη Χίο την 11η Νοεμβρίου έναν υπουργό, που σχετίζεται με το Φράγμα Κόρης γεφύρι, αλλά επειδή επ’ αυτού μόνο εκθέσεις ιδεών μπορούν να… εκτεθούν, τα πράγματα θα γίνουν ποιό χειροπιαστά αφού ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, θα βρεθεί ενώπιον της… Γεωργικής Σχολής.

Που την θυμηθήκαμε;

Δεν την θυμηθήκαμε εμείς. Μάλλον κάποια καλά μυαλά της Mediterra της ΕΜΧ την έκαναν την δουλειά, αφού προφανώς ανακάλυψαν προγράμματα, που μπορούν να αξιοποιήσουν.

Λεπτομέρειες προφανώς θα ανακοινωθούν, τα αφήνουμε στον υπουργό, αλλά επειδή ακούσαμε συσχέτιση της όλης διαδικασίας με το… χιακό πρόβατο, απλά θέλουμε να βάλουμε έναν προβληματισμό.

Καλό το πρόβατο αλλά θέλει… βοσκούς. Και επειδή εγώ το κόβω ότι μέχρι να καταλάβουμε τι μας γίνεται με τη νέα φουρνιά μεταναστών – προσφύγων, που θα μπορούσαν να δουλέψουν στην κτηνοτροφία, θα έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους και θα έχουν γίνει όπως τους πρώτους Αλβανούς μετανάστες, τουλάχιστον… εργολάβοι, θα ήθελα να ρωτήσω: Άραγε με το Χιακό μανταρίνι τι γίνεται; Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα του Κάμπου;

Βέβαια, όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον τσάμπα γίνεται η συζήτηση, για παράδειγμα για την μαστίχα που υπάρχει τα πράγματα έχουν μπεί στον… αυτόματο, αλλά πάντα υπάρχει η ελπίδα να ξεπηδήσει ΕΝΑΣ, δεν χρειάζονται δύο, να κάνει την αρχή.

Σε λίγο τα μανταρινοπορτόκαλα θα είναι έτοιμα να… πέσουν στο χώμα και οι πολύτεκνοι κ.λ.π. πανελληνίως θα καλεστούν να παραλάβουν πορτοκάλια… Άργους.

Και αυτό γιατί δεν βρίσκεται ΕΝΑΣ, να πιστοποιήσει να μαζέψει και να διαθέσει αφού υπάρχει για όλα αυτά Ευρωπαϊκή επιδότηση, δηλαδή σίγουρη διάθεση.

Αν υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ λοιπόν, το υπουργείο πρέπει να τον βοηθήσει.

Όμως εκτός των… προβάτων η βοήθεια πρέπει να είναι και αλλού και αυτό πρέπει να μεταφερθεί στον Μάκη Βορίδη.

Αφορά την φορολογία των περιβολιών. Προς το παρόν το θέμα… κοιμάται και εκτελείται οικονομικά εν ψυχρώ μόνο η οικογένεια Χωρέμη (τιμής ένεκεν… γιατί χωρίς τον γέρο Χωρέμη δεν θα υπήρχε Γεωργική Σχολή) αλλά ως γνωστόν δύο πράγματα δεν πεθαίνουν ποτέ, η ανθρώπινη βλακεία και η… Εφορία. Δεν θα αργήσουν λοιπόν να επανέλθουν ζητώντας την φορολογική εκτέλεση του Κάμπου.

Εδώ λοιπόν μπορεί να φανεί χρήσιμη η παρέμβαση του υπουργού. Αν υπάρχει ΕΝΑΣ να κάνει την αρχή να ζωντανέψει ξανά ο Κάμπος, αυτό δεν θα γίνει ή δεν ρισκάρει κανείς να επενδύσει όταν κρέμεται πάνω στο κεφάλι του η σπάθη των ηλιθίων, που μπερδεύουν  τα περιβόλια με τα… οικόπεδα.

Για να δούμε λοιπόν θα είναι ουσιαστικός ο Μ. Βορίδης ή θα μας αφήσει μόνο το… στεφάνι του στο Ηρώο πεσόντων;

 

Υ.Γ.  Ο Σταμάτης Κάρμαντζης σήμερα στο Χαλκειός, αποκάλυψε ότι υπάρχει σχεδιασμός καταφυγής των μεταναστών – προσφύγων σε περίπτωση βροχής.

Το… που το είπε. Τον τρόπο μεταφοράς δεν είπε. Γιατί έχουμε ξαναδεί ανθρώπινο ποτάμι να κυλά και να καταλήγει στη… Σούδα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 01/07/2020 - 18:10

Θεωρητικό το ερώτημα ικανό όμως να μας ταρακουνήσει ότι δεν θα είμαστε πάντα… τυχεροί.

Γιατί σ’ αυτήν την πυρκαγιά στους Βαβύλους είμαστε.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Εκδηλώθηκε στις 10.30 π.μ. μια ωραία ώρα για την ιδανική κινητοποίηση όλων, από τον κρατικό μηχανισμό μέχρι τους κατοίκους.

Για σκεφτείτε αντί για 10.30 το πρωϊ να εκδηλώνονταν 10.30 το βράδυ;

Αμέσως μετά εκδηλώθηκε με σχεδόν άπνοια.

Για να φανταστούμε την ίδια πυρκαγιά με 7-8 μποφόρ Βορείους ανέμους;

Συνεπώς, επειδή δεν θα είναι η μοναδική πυρκαγιά του καλοκαιριού, ας σημειώσουμε μερικά πράγματα και ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του.

Επίσημο πόρισμα για την αιτία της πυρκαγιάς των Βαβύλων δεν υπάρχει.

Ποιός όμως θα πείσει όχι τους κατοίκους της περιοχής, αλλά κάθε λογικό άνθρωπο ότι αυτή είναι άσχετη με το άπλωμα του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, που οι σκηνίτες όσο και αν φαίνεται παράξενο είναι πιό κοντά στους Βαβύλους παρά στο… Χαλκειός;

Άρα, δεν μπορούμε να συζητάμε με την παραμονή αυτού του υπερπληθυσμού. Στην Χίο έχουμε μηδενικές ροές εδώ και ένα δίμηνο. Εδώ το υπουργείο Μετανάστευσης παίρνει άριστα. Όμως τι βαθμό παίρνει για τον πληθυσμό που παραμένει;

Αν, αν λέμε συνεχιστεί η ίδια μηδενική ροή, μέχρι ας πούμε τον Δεκέμβριο του 2020 με πιά λογική η ΒΙΑΛ θα πρέπει να έχει 5000 ανθρώπους και όχι 1000;

Αμέσως μετά και εδώ φαίνεται ότι ο Δήμαρχος Χίου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του, παίρνει την κατάσταση πάνω του, θα συζητάμε επ’ άπειρον για την αντιπυρική ζώνη της ΒΙΑΛ; Ότι αποφασίστηκε πρέπει να γίνει. Η περιοχή πρέπει να καθαριστεί και να… ξυριστεί. Οι δε έτσι κι’ αλλιώς θιγόμενοι κάτοικοι να αποζημιωθούν.

Όμως αν δούμε μόνο την ΒΙΑΛ, συγνώμη αλλά κάνουμε ότι και η… στρουθοκάμηλος.

Αλήθεια, ποιός θα στείλει το παιδί του σε κατασκήνωση στα Σκλαβιά, με αυτή την κατάσταση, που είδαμε εμείς σήμερα;

Ο κύριος Βουράκης θα δώσει άδεια πυροπροστασίας, επειδή πέριξ των κατασκηνώσεων θα υπάρχουν όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά πυροσβεστικές φωλιές. Να σβήσουν τι;

Το δάσος των Σκλαβιών υπάρχει σήμερα μόνο από τύχη. Τα κλαδιά όχι ακουμπούν το ένα το άλλο στην άλλη άκρη του δρόμου, στην ουσία έχουν εξαφανίσει τους δρόμους.

Αν ω μη γένοιτο εκδηλωθεί πυρκαγιά εκεί με αέρα, η φωτιά σε 15’ λεπτά θα τα έχει κάνει όλα στάχτη από τους Βαβύλους μέχρι το Θολόποταμι.

Αν υπήρχε βέβαια οργανωμένο κράτος, θα βάζαμε τους φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ έναντι τουλάχιστον της δωρεά τροφής τους να έχουν… γλύψει όχι μόνο τα Σκλαβιά αλλά και άλλους δασικούς πυρήνες.

Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει.

Άρα, άρα ας μην βαυκαλιζόμαστε και συγχαίρομε αλλήλους, γιατί τα καταφέραμε στην φωτιά των Βαβύλων.

Βεβαίως και δεν μηδενίζουμε τίποτα, βεβαίως και καταφέραμε όλοι μαζί, αλλά κυρίως είμαστε τυχεροί, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο και για την επόμενη πυρκαγιά, που καραδοκεί.

 

Υ.Γ: Δεν φοβερίζω κανέναν, δεν υποκαθιστώ κανέναν, λέω ευθαρσώς και υπογράφω την άποψη μου. Δεν θα έστελνα υπό αυτάς τας συνθήκας το παιδί μου σε κατασκήνωση στα Σκλαβιά.