Μαρκέλλα. Αγία ή… παραμύθι;

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 22/12/2021 - 20:34

Και άντε τώρα την εποχή του κορωνοϊού ή τις… κατακτήσεις του Στάθη, εκείνου ντε, που εγώ τουλάχιστον μαζί με την παρέα του, δεν είχα δεί ποτέ ούτε μια φορά εκπομπή τους στην τηλεόραση, απορρίπτοντας τους για… αισθητικούς λόγους, και από τιμή στις… αρβύλες, να μιλήσουμε για βιβλία και ημερολόγια… βιβλία.

Δίπλα μου κρατάω τρία, ένα του Κώστα Μαρδά, «1821-2021 Χορεύοντας στον γκρεμό του δανεισμού» που το διαβάζω ακόμα, ένα του Καθηγητή μου Κωνσταντίνου Φραγκομίχαλου, που το τελείωσα και ένα ημερολόγιο του 4ου Γυμνασίου, για το οποίο θέλω να… φιλήσω τους συντελεστές.

Ας αρχίσω όμως από το πόνημα του ακάματου γόνου των Βορειοχώρων, ιδιαίτερα πείσμονες άνθρωποι, σκληροί, αγνοί, απλοί, και Καθηγητή μου, επαναλαμβάνω, Κωνσταντίνου Φραγκομίχαλου, στον οποίο εν πολλοίς χρωστάω, τα όσα σωστά ελληνικά μιλάω ή γράφω και ο οποίος φροντίζει πάντα να με διορθώνει, σε προσωπικό και ευγενές επίπεδο, στα όποια λάθη συνεχίζω να κάνω.

Τώρα λοιπόν μπορεί να με… μαλώσει, διότι ο τίτλος μου είναι δημοσιογραφικός, ελληνικά… θα τον λέγαμε κύριε Καθηγητά… πιασάρικος, διότι ο ακριβής τίτλος, του μικρού τω δέματι, αλλά μεστού περιεχομένου βιβλίου του, είναι «Η Χιοπολίτης Αγία Μαρκέλλα: Τα συνδεόμενα με το βίο, το μαρτύριο και την Αγιοποίηση της ερωτήματα».

Αλήθεια, όσοι προχωρήσαμε στα… βήματα της Αγίας, πιστοί τε και αμφιβάλλοντες, πόσες φορές αναρωτηθήκαμε για όσα είχε το θάρρος και την παρρησία να ανιχνεύσει ο ερευνητής Καθηγητής, σκύβοντας με επιμέλεια μαμουνιού πάνω σε δεκάδες πηγές;

Γιατί Μαρκέλλα και όχι… άλλο όνομα; Γιατί στη Βολισσό και πότε; Και γιατί Αγία αφού το έγκλημα ήταν πάθους και όχι θρησκευτικό; Και ήταν όντως έτσι; Αν ναι γιατί προέκυψε Αγιοποίηση και αν όχι γιατί η τόση λατρεία; Και ο χρόνος; Πότε έγινε αυτό και γιατί δεν έχει σχέση με την… Ιταλίδα Αγία Μαρκέλλα των Καθολικών ή έχει σχέση; Και αν δεν έχει σχέση γιατί διατηρήθηκε στο χρόνο; Έχουν οι Άγιοι… μόδα και πόση διάρκεια έχει αυτή στην ιστορία; Τελικά πιστεύουμε όλοι σε ένα.. παραμύθι ή όντως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική ιστορία, που συνδέθηκε με το… αίμα της Αγίας στον τόπο του μαρτυρίου της; Που τελικά έγινε έτσι και εκεί, ή συνδέεται με την γεωθερμική πηγή, που βρίσκεται στο Αγίασμα; Που αναβλύζει… αίμα ή βαθύχρωμο, λόγω αποθέσεων οξειδίων του σιδήρου ύδωρ με περιοδική διαφυγή αερίων, όπως λένε οι Γεωλόγοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών;

Είναι απίστευτο πώς σε 40 μόλις σελίδες, μαζεύονται τόσα πολλά ερωτήματα και ταυτόχρονα δίνονται λιτά και τεκμηριωμένα απαντήσεις, γιατί δίνονται απαντήσεις, χωρίς η επιστήμη να συγκρούεται με το θρησκευτικό συναίσθημα και όλα αυτά να υπηρετούν την έρευνα.

Ο Καθηγητής μας, χάρισε τύποις στην Χιακή βιβλιογραφία ένα τολμηρό πόνημα, για ένα θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά είτε το γνωρίζει είτε όχι, αυτό που αφήνει στην ουσία είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη, για να συνεχιστεί η προσπάθεια, είτε από τον ίδιο είτε από τον… Φραγκομίχαλο του μέλλοντος.

Τον ευχαριστούμε και ας μας επιτρέψει τώρα να πάμε στο… φίλημα.

Αυτό θέλουν οι Καθηγητές και οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου με το λιτό πόνημα τους «Εδώ που ζούμε» με αναφορές στην Χιακή ιστορία εν είδη Ημερολογίου.

Αλήθεια, πως την βγάζει κανείς στην… σκλαβιά; Και τι σημαίνει 1566 – 1912; Τι σημαίνει 346 χρόνια Οθωμανικής – Τουρκικής σκλαβιάς; Και πως αποτυπώνεται αυτή στα νέα παιδιά με εικόνες και λιτά λόγια, που θα τους μείνουν;

Συγχαρητήρια σε όλους και ειδικά, την ονοματίζει η Διευθύντρια του Σχολείου Ειρήνη Χούλη, στην Καθηγήτρια Γιασεμή Αμπαζή. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του… Καθηγητή των Γραφιστών Αντώνη Ζαννίκου και δεν θα είχε εκδοθεί αν δεν έβαζε το χεράκι του ο Παύλος Καλογεράκης, Πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης.

 

Υ.Γ.: Kύριε Πρόεδρε και επίσης Καθηγητά, μην ακούς τις εισηγήσεις να παραμείνεις Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου για πολιτικούς λόγους. Και αυτοί που το εισηγούνται δίκιο έχουν, αλλά εγώ, επίτρεψε μου τον προσωπικό τόνο, στο βάζω αλλιώς. Γιατί ο τίτλος Πρόεδρε πρέπει να έχει επίπεδο. Μην το στερήσεις από τους δημότες.

 

Σχετικά Άρθρα