Χίος, Δευτέρα 10 Αυγούστου

Μαστίχα Χίου και… κρεμεντίνα Τουρκίας

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 24/06/2020 - 19:00

Το όλο ρεπορτάζ της μαστίχας… Τσεσμέ, μου θύμισε ένα δημοσιογραφικό ταξίδι στην γείτονα, λίγο μετά την κρίση των Ιμίων, όταν έγινε μια προσπάθεια τουλάχιστον σε επίπεδο ειδησεογραφίας, να επικρατήσουν οι λογικοί έναντι των παλαβών, κάτι που ευτυχώς και προς το παρόν διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Εκεί λοιπόν κάποιοι επέμεναν να επισκεφθούμε την φυτεία σχίνων του Τσεσμέ, όπου έβγαινε και η ανάλογη… μαστίχα. Ο τότε Δήμαρχος του Τσεσμέ, ο πληθωρικός Νουρί Ερτάν, προσπάθησε να το αποφύγει, αλλά άλλοι έκαναν κουμάντο και έτσι βρεθήκαμε στην… φυτεία, που βρίσκεται Νοτίως της Κάτω Παναγιάς, δηλαδή απέναντι περίπου από τα Γρίδια.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο πατέρας του Νουρί Ερτάν ήταν από τους Τούρκους, που γεννήθηκαν στην Χίο, έμεινε στο νησί και μετά το 1912 και στα πλαίσια ανταλλαγών, μεταφέρθηκε αναγκαστικά στον Τσεσμέ, ήταν Καμπούσης και είχε εκτός των άλλων και κατάστημα στην Προκυμαία, την σημερινή ταβέρνα του Βασίλη Πούλου.

Ο Νουρί λοιπόν δεν ήξερε ελληνικά αλλά… Χιώτικα και θα καταλάβετε γιατί στην συνέχεια. Αφού μας πήγαν λοιπόν οι Τούρκοι στην φυτεία και μας έδειχναν τους σχίνους, θάμνους που φύονται σε όλη την Μεσόγειο και αφού μας είπαν ότι αυτά είναι δέντρα της μαστίχας, μας έδειξαν και το… προϊόν.

Μα, λέω τότε αυθόρμητα εγώ, αυτό είναι κρεμεντίνα.

Το ακούσει ο Νουρί και λέει.

Evet, Evet, krementina. Ο πονηρός Τούρκος… Καμπούσης τόπιασε το Χιώτικο, ότι αναφέρθηκα στο ρετσίνι της Αμυγδαλιάς και δίνει εντολή να πηγαίνουμε παρακάτω, κοιτάζοντας με νόημα τους εξυπνάκηδες, που ήθελαν ντε και καλά να μας δείξουν την… μαστιχοφυτεία ότι γελοιοποιούνται.

Αυτά για την ιστορία και όσοι θέλουν να δούν σοβαρά αυτή την διάσταση του θέματος ας διαβάσουν το κείμενο της Αρχαιολόγου Άννας Μισαηλίδου, που κάλυψε πολλά όσων ήθελα να γράψω https://www.alithia.gr/apopseis/ohi-alles-fotovolides-gia-tin-mastiha

Να δώσω μόνο έμφαση στο εξής. Η ζωή του ανθρώπου είναι μικρή και γι’ αυτό μας είναι χρήσιμο να διαβάζουμε την ιστορία, μια σταγονίτσα της οποίας αποτελούμε και εμείς.

Η μαστίχα βγαίνει ΜΟΝΟ στη Νότια Χίο και ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού στον κόσμο. Το γιατί δεν είναι της παρούσης. Η Χίος από αρχαιοτάτων χρόνων με πρώτο ίσως λιμάνι τον Εμπορειό, εκεί δηλαδή που γίνονταν  Εμπόριο, τίνος πράγματος παρά της μαστίχας, λειτουργούσε ως ένα χωριουδάκι της απέναντι Μικρασιατικής ακτής, που κατοικούνταν αμιγώς από Έλληνες εδώ και 5000 χρόνια. Οι Τούρκοι βρίσκονται στην απέναντι ακτή από το 1922 και μετά. Τι λέμε λοιπόν, ήταν… χαζοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι να αφήσουν το μονοπώλιο στους Χιώτες και δεν θα γέμιζαν με σχίνους όλη την απέναντι ακτή από τον Τσεσμέ μέχρι της Αγρελιά και μέχρι τα Αλάτσατα;

Τέλος πάντων ας μην συνεχίσουμε άλλο, είναι χαζό.

Τι δεν είναι όμως χαζό; Το πόσο γερά πρέπει να δένει η ΕΜΧ το προϊόν της. Σήμερα δεν αρκεί να είσαι μονοπώλιο, πρέπει να κυνηγάς και τις μαϊμούδες, αγώνα που τον ξέρει καλά η Διοίκηση και τα στελέχη της ΕΜΧ.

Και κάτι τελευταίο για να μην κουράσομε. Η κίνηση ΜΑΤ της ΕΜΧ θα είναι να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα όπλα της Τουρκίας, το Νομικό της δηλαδή σύστημα και τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να την βάλει να αναγνωρίσει την μαστίχα Χίου ως μοναδικό προϊόν ονομασίας προέλευσης παγκοσμίως.

Και κάτι τελευταίο, ας προσέχουμε τους γείτονες αλλά να μην βλέπουμε παντού τουρκικά… φαντάσματα.

 Το προϊόν, που βγαίνει στον Τσεσμέ, δεν είναι προϊόν αφού δεν πωλείται, ούτε κινδυνεύουμε από αυτό, αφού άλλωστε οι Τούρκοι δεν χρησιμοποιούν γι’ αυτό την διεθνώς κατοχυρωμένη και γνωστή λέξη μαστίχα αλλά την ιστορική γι’ αυτούς SAKIS, που μεταφράζεται σε μαστίχα. Άλλωστε με την ονομασία αυτή είναι γνωστή και η Χίος στα τουρκικά SAKIS ADASI δηλαδή το νησί της μαστίχας.

Από αυτό που κινδυνεύει η μαστίχα είναι από εμάς τους ίδιους, γιατί ελάχιστοι ίσως πρόσεξαν την προτροπή του προϊστάμενου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Γεωργίας του Τσεσμέ, Ahmet Kececi, στο σχετικό ρεπορτάζ.

 

 

Υ.Γ. Γιατί προέτρεψε στην καλλιέργεια σχίνων στον Τσεσμέ; Γιατί είπε, οι προοπτικές του προϊόντος είναι απίστευτες και γιατί οι νέοι στη Χίο δεν ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες. Έχει άδικο;

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 09/08/2020 - 21:38

Όσο πολύπλοκα φαίνονται τα πράγματα τόσο απλά τα κάνει η ζωή.

Η ΑΟΖ η Αποκλειστική δηλαδή Οικονομική Ζώνη, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, και αφορά απλοποιημένα το δικαίωμα εκμετάλλευσης του υπόγειου πλούτου όχι κάτω από το έδαφος που πατάς αλλά στην θάλασσα, που σε περιβάλλει. Που πάντως δεν περιβάλλει μόνο εσένα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, που λεπτομέρεια, δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, δυό όμορες και θαλάσσια χώρες μπορούν να συμφωνήσουν και να γνωστοποιήσουν στον ΟΗΕ πιά είναι η κοινή τους ΑΟΖ. Αυτό έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Αυτό έκανε και η Τουρκία με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Βεβαίως εμείς μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα όρια είναι αυθαίρετα και δεν τα αναγνωρίζομε, όπως παρομοίως έκανε και η Τουρκία με το Ελληνο – Αιγυπτιακό Σύμφωνο της ΑΟΖ.

Προσέξτε τώρα πως τα πράγματα από πολύπλοκα απλοποιούνται. Η Τουρκία του Ερντογάν (υπάρχει άλλη μια Τουρκία στις Φυλακές, συν αυτή απέναντι μας που δεν τον θέλει ούτε ζωγραφιστό, συν οι Κούρδοι) λέει το εξής. Δεν καταγγέλλω μόνο την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά εξαιτίας της σταματώ τις διερευνητικές συζητήσεις με την Ελλάδα.

Εν ολίγοις ο Ερντογάν τσατίστηκε γιατί η πρώην επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έτσι μας βλέπει, συμπεριφέρθηκε ως ένα κυρίαρχο κράτος. Δήλωσε δε ότι την τελευταία φορά, που απέσυρε την… μαούνα που τραβάει ένα καλώδιο, το έκανε γιατί του το ζήτησε η Μέρκελ. Της είπα, σημείωσε, θα μου φερθούν σκάρτα ( από το μυαλό του δεν φεύγει ο πονηρός Ρωμιός, που έκανε την αρχή να ξηλωθεί το πουλόβερ του τελευταίου Σουλτάνου…πριν απ’ αυτόν) τώρα το είδε, άρα θα ξαναβγάλω την… μαούνα.

Πάμε λοιπόν τώρα από την αρχή.

Χωρικά ύδατα, άλλο περίπλοκο ζήτημα, που εξηγείται όμως απλά, όσο απλά βλέπει τα πράγματα, η Τουρκία του Ερντογάν και στην γλώσσα που καταλαβαίνει.

Ποιά ήταν ας πούμε τα χωρικά ύδατα της Χίου; Ήταν αυτά που έφταναν οι μπάλες των κανονιών της από το Κάστρο. Ανεπιθύμητο πλοίο; Πιθανός κατακτητής; Η κανονιά στο «δόξα πατρί» αναλόγως με την εμβέλεια των κανονιών του Κάστρου.

Από τότε βέβαια πέρασαν αιώνες όχι όμως στο κεφάλι του Ερντογάν.

Μπήκε η… μαούνα σε ελληνικά νερά, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ; Πηγαίνουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία και την απομακρύνουν. Επεμβαίνουν υπέρ της τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Βυθίζονται και βυθιζόμαστε και εμείς. Αυτό κάνει ένα κράτος με αξιοπρέπεια.

Ναι, αλλά προηγείται, εξαντλείται ο διάλογος. Βλέπετε να θέλει διάλογο ο Ερντογάν;

Θέλει κουβέντα με το εξάσφαιρο του πάνω στο τραπέζι, και όταν η Ελλάδα λέει χαράσσω ΑΟΖ με μια όμορη χώρα, ο νέο – Σουλτάνος ως… απατημένος σύζυγος, λέει φεύγω και δεν συζητώ.

Συνεπώς τα πράγματα είναι απλά. ΑΟΖ έχουμε εκεί που πάνε τα πολεμικά μας πλοία. ΑΟΖ έχει αυτός που μπορεί να την υπερασπιστεί.

Και επειδή οι πολυπλοκότητες υπάρχουν εκεί που έχουμε χρόνο για αμπελοφιλοσοφίες τα πράγματα είναι απλά απλούστατα.

Τα λένε οι στρατιωτικοί, παραδόξως στον κορωνοϊό, που τρώει ένα άτομο την ημέρα, ακούμε τους Λοιμωξιολόγους, στον πόλεμο που έρχεται, μόνο οι στραβοί πολιτικά δεν το βλέπουν, και θα τρώει έναν άνθρωπο το λεπτό, δεν ακούμε τους ειδικούς.

Τα γράφουμε και εμείς, έτσι για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία.

ΑΜΕΣΑ τώρα, πρέπει να γίνει αύξηση της θητείας στους 18 μήνες.

Ταυτόχρονα να προσληφθούν ο αριθμός ΕΠΟΠ, που γνωρίζει το υπουργείο Άμυνας.

ΤΩΡΑ να θεσμοθετηθεί η εθελοντική στράτευση γυναικών και η υποχρεωτική ανά έτος εκπαίδευση Εφέδρων.

Κατά τα πρότυπα του «Μένουμε σπίτι» να οργανωθεί ΤΩΡΑ καμπάνια ενίσχυσης ενός εθνικού Ταμείου Άμυνας, ώστε να ενοικιάσομε ΑΜΕΣΑ πολεμικά πλοία, γιατί δεν προλαβαίνουμε ούτε να αγοράσουμε ούτε να «κτίσουμε».

Αν δεν γίνουν αυτά ας ετοιμαστούμε ή να ξεφτιλιστούμε ή να χάσουμε, με προτιμητέο το τελευταίο.

 

Υ.Γ. Σκέφτεστε η νεροποντή να έκανε ένα κλικ Ανατολικά και αντί της Εύβοιας να ξεσπούσε στα Μαστιχοχώρια;