Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

Μπάζα με φόντο το … Μουσείο μαστίχας!

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 13/11/2019 - 17:58

Είναι γνωστό ότι δεν παιζόμαστε με τίποτα.

Επίσης είναι γνωστό ότι με την... αγιαστούρα, δεν πετυχαίνουμε τίποτα.

Ειδικά ο καθ' ύλην υπεύθυνος Δήμος Χίου, θα πρέπει αυτό να το καταλάβει και να ταράξει στα πρόστιμα όσους παρανομούν.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η περιοχή που περιγράφουμε θα μπορούσε να είναι 50, 100, 150, δεν είμαστε υπερβολικοί, σημεία της Χίου.

Απλά την διαλέξαμε επειδή «βγάζει μάτι» αφού βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο Μαστίχας στην μοναδική, ιδιωτική εννοείται, επένδυση των τελευταίων 100 χρόνων στην Νότια Χίου, εξαιρουμένου του Λιμένα Μεστών, που δεν υπολογίζεται αφού εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να μας βάλει πρόστιμο και να ζητήσει πίσω τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, αφού το Λιμάνι που φτιάχτηκε, χρησιμοποιείται μερικές μέρες το χρόνο, δηλαδή ζητήσαμε Μερσεντές και την χρησιμοποιούμε ως… κοτέτσι.

Ας επιστρέψουμε όμως στο… σταύλο εκτός αν είναι κάτι άλλο, μεγάλης ομορφιάς σημεία του νησιού μας, που χρησιμοποιούνται ως μπαζότοποι.

Δεν διαλέξαμε τυχαία αυτόν του Μουσείου μαστίχας.

Ούτε τυχαία είναι η φωτογραφία.

Ένα όμορφο πουλί… η Χίος και δίπλα… εμείς,  μια κίτρινη ταινία για τη μεταφορά τούβλων.

Λίγο πιο κάτω μπετόν εν ψυχρώ.

Κάποιο «γαϊδούρι» άδειασε εκεί, δίπλα στο μουσείο Μαστίχας, μια μπετονιέρα!

Έβαλα επίτηδες την λέξη σε εισαγωγικά γιατί όσο δυσεύρετο κι’ αν είναι, ως είδος του ζωϊκού βασιλείου στο νησί μας, το γαϊδούρι, ποτέ δεν συμπεριφέρεται έτσι.

Θα μπορούσα να δημοσιεύσω δεκάδες φωτογραφίες με τούβλα, πλακάκια, ελαστικές ρόδες, ψυγείο, μια σιδερένια σόμπα, αντικείμενα του σπιτιού - τσουκάλια, ποτήρια, λάμπες φωτός, καρέκλα, μια βαλίτσα γεμάτη ρούχα μιας γιαγιάς, μαξιλάρι, πάπλωμα, κουτάλια, πόρτα, βαρέλια, πολυθρόνα, τσουβάλι με σιλικόνη για πλακάκια.

Περιορίζομαι στην… καλλιτεχνική του πουλιού και μερικές μόνο άλλες και περιμένω τις ενέργειες του Δήμου.

Και λέω του Δήμου, γιατί υπάρχει σήμερα οργανωμένος χώρος ιδιώτη για υποχρεωτική εναπόθεση μπαζών.

Δεν χρησιμοποιείται επειδή κοστίζει.

Εύκολη απάντηση αλλά δεν είναι η σωστή. Και ο Δήμος Χίου να προχωρήσει σε άλλο χώρο, μέχρι να ξεβρωμίσουν οι υπηρεσίες και παραχωρήσουν τις άδειες, πάλι το ίδιο θα γίνεται.

Τα δίποδα, που έχουν βρωμίσει τα πάντα με μπάζα, θα συνεχίζουν να τα αμολούν όπου βρούν γιατί… βαριούνται να τα μεταφέρουν, γιατί αυτή είναι η πάστα και το επίπεδο τους.

Όλοι αυτοί καταλαβαίνουν μόνο μια γλώσσα, αυτή των προστίμων.

Ας σταματήσει επιτέλους ο Δήμος Χίου να πηγαίνει με την αγιαστούρα.

Ας κάνει την αρχή ο Σταμάτης Κάρμαντζης επιβάλλοντας πρόστιμα.

Πρόστιμα και δημοσιοποίηση, άλλη λύση δεν υπάρχει.

 

Υ.Γ. Αν υπάρχει δυσκολία, επειδή αναφερόμαστε και στο Μουσείο μαστίχας και το Πυργί, ας δανειστεί ο Δήμος Χίου από την τροχαία για ένα μήνα τον… Κολόμβο.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 08/07/2020 - 19:47

Το… Άθλιοι παραπέμπει στον Βίκτωρα Ουγκώ και το… Γιαμός, στο ιστορικό τουριστικό κατάλυμα, εστιατόριο του Καρφά, σήμα κατατεθέν μιας εποχής, που μύριζε αλμύρα και ξεγνοιασιά πριν να πλακώσει η… ανάπτυξη και να πάρει όλα ο διάολος.

Ε, μετά απ’ αυτόν ήρθε το προσφυγικό και το… γλυκό έδεσε.

Σήμερα παραμένει στην εικόνα των φωτογραφιών, μάλλον περισσότερο κατάρα παρά χαρά των κληρονόμων αυτής της… περιουσίας και επικίνδυνη εστία μόλυνσης για όλους.

Το σήμερα όμως έχει και κάτι άλλο. Τους σύγχρονους… Αθλίους, κάτι που είχε προβλεφθεί.

Τώρα αν αυτοί είναι μετανάστες που έχουν πάρει άσυλο και έφυγαν από την ΒΙΑΛ, περιμένοντας το θαύμα για την μεταφορά τους στην Αθήνα ή είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν καταλύματα, από τα δεκάδες στην περιοχή για μετανάστες – πρόσφυγες και σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα πληρωμής και όντας άστεγοι καταλήγουν εκεί, λίγη σημασία έχει.

Η μεγαλύτερη είναι ότι τα πρώην δωμάτια των τουριστικών καταλυμάτων στου Γιαμού, τις τελευταίες εβδομάδες παραβιάζονται το βράδυ και καταλαμβάνονται από αστέγους.

Σύμφωνα με τους σημερινούς ιδιοκτήτες, οι πόρτες είναι κλειστές και τις βρίσκουν σπασμένες. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγίου Μηνά, έχουν ειδοποιηθεί οι ιδιοκτήτες να περιφράξουν τον χώρο. Σύμφωνα με την πραγματικότητα, όταν μετά τις 11.00 το βράδυ, που στον Καρφά πλέον οι κλέφτες μοιράζουν τα ρούχα τους, στην πέσουν ξαφνικά 50 -60 απελπισμένοι, ψάχνοντας μια γωνιά να κοιμηθούν, άντε να τους βγάλεις.

Άρα να δούμε το δάσος και όχι το δένδρο.

Προχθές άλλο συνάδελφο μέσο ενημέρωσης δημοσίευσε φωτογραφία αστέγων προσφύγων πίσω από το Δημαρχείο. Σήμερα τα ξημερώματα είδαμε και εμείς με τα μάτια μας μια ομάδα να κοιμάται πίσω από το Τελωνείο. Επαγγελματίες πέριξ του Δημοτικού Κήπου λένε το ίδιο, για ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Συνεπώς ας δούμε την νέα πραγματικότητα κατάματα.

Μετανάστες πλέον δεν έρχονται, το άσυλο απονέμεται, η ΒΙΑΛ σιγά – σιγά αδειάζει αλλά… δεν φεύγει, διασκορπίζεται σε διάφορα σημεία.

Γι’ αυτό επανέρχομαι στον σεβαστό μου Καθηγητή Π. Καλογεράκη.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, αφού έχετε το κουράγιο να διευθύνετε τις συνεδριάσεις του οργάνου αυτού, που μπορούμε να παρακολουθήσουμε, όχι φυσικά… ολόκληρες, και εμείς από επαγγελματική… διαστροφή, όπου επί επτάωρον και βάλε γίνεται προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου και μέχρι να επιτευχθεί αυτό, βάλτε ως πρόταση να ψηφιστεί το εξής και να διαδοθεί σε όλες τις γλώσσες του… Ισραήλ.

«Όποιος μετανάστης πάρει άσυλο, να περνάει από τον Δήμο Χίου να παίρνει και ένα ΔΩΡΕΑΝ εισιτήριο για τον Πειραιά, πηγαίνοντας στην ευχή του Αλάχ».

Και κάτι τελευταίο. Η προχθεσινή κινητοποίηση των Σύρων στην Πλατεία μας βοήθησε να δούμε πως βλέπουν το προσφυγικό οι ίδιοι. Δεν έχει ενδιαφέρον;

Εκτός από τις γνωστές απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στην ΒΙΑΛ τι μας είπαν, σε απλά… ελληνικά;

Τι έγινε ρε παιδιά; Πόσο καιρό θα περιμένουμε τις οικογένειες μας και τα αδέλφια μας, που βρίσκονται απέναντι;

Έτσι είναι, οι άνθρωποι είχαν μάθει αλλιώς. Ταλαιπωρία μεν, ρίσκο, έξοδα, αλλά το… τούρ δούλευε ρολόϊ. Εδώ και ένα χρόνο κόπηκε μαχαίρι.

Τώρα το… μαχαίρι είναι δικό μας, είναι του κορωνοϊού, είναι του Ερντογάν, που κάνει παιχνίδι με την Ευρώπη, ότι αν δεν τον αφήσουν να τσαμπουκαλευτεί στην Μεσόγειο θα τους αμολήσει τα νέα λεφούσια, που ζεσταίνει; Αυτά τα ερωτήματα θα μας τα λύσει η ζωή.

Στο μεταξύ μπροστά μας βρίσκεται νέα πρόκληση. Ή βοηθάμε την έξοδο ή θα γεμίσουμε αμέτρητους… Γιαμούς.

 

Υ.Γ. Στις Τράπεζες δεν χτυπάει ο κορωνοϊός, γιατί έχουν… χρήμα; Γιατί στο λεπτό, που διαρκεί ο εγκλωβισμός στον γυάλινο οικίσκο… αερίων, αν ένας στους χίλιους ήταν φορέας, έπρεπε τώρα να μας είχαν… θάψει τους μισούς.