Χίος, Πέμπτη 6 Αυγούστου

«Μυροβόλος Χίος»

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 09/07/2020 - 18:58

Έτσι προτείνουμε να ονομαστεί το Ξενοδοχείο, που έχων σώας τας φρένας επενδυτής ετοιμάζεται να αναγείρει στους οικοπεδικούς χώρους, που απελευθερώθηκαν από καθαρισμούς ερειπίων μετά το «Ελληνικό Κάστρο» προς το Αεροδρόμιο, εκεί ακριβώς δηλαδή που βγαίνει ωμό το σκ… τό στο γεφύρι της Φάρκαινας.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα σοβαρευτούμε ποτέ, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα το… προλάβω.

Δεν ήξερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ ότι υπάρχει εκεί πρόβλημα με τον αγωγό του Βιολογικού και εδώ και 10 μέρες μυρίζει το σύμπαν σκατίλα, δεν μυρίζουν οι λέξεις αλλά η ανικανότητα των ανθρώπων, αναλόγως στο που φυσάει ο άνεμος.

Και επειδή ξέρω ότι «σειρούλα μου» ο Βασίλης Μυριαγκός, δεν λέει ψέματα, κάποιοι δεν του λένε την αλήθεια, αφού την τελευταία δεκαετία εκεί ή λίγο πιο πέρα στο Λιμανάκι της Φάρκαινας, μονίμως τα λύματα ξεχειλίζουν, πριν να μεταφερθούν στον Βιολογικό.

Συνεπώς θα γίνω πάλι κακός. Αντί να αμπελοφιλοσοφεί το Δημοτικό Συμβούλιο ή να συναγωνίζονται κάποιοι ποιός θα βάλει την καλύτερη στραβελιά στον Κάρμαντζη, ας σοβαρευτούν, γιατί αν τα τελευταία 50 χρόνια ισοπεδώσαμε το νησί, την επόμενη θα είναι για τα μπάζα.

Αλήθεια, την ώρα, που άλλοι λειτουργούν θερμοκήπια και εξάγουν κηπευτικά, βλέπε Ισραήλ, από απόβλητα Βιολογικών, εμείς πως θέλουμε να πάμε παραπέρα με έναν Βιολογικό του περασμένου αιώνα;

Ποιός από μας, που χρειάζεται πλέον μια μηχανή 500 κυβικών, έχει την απαίτηση να πάει μπροστά με ένα βεσπάκι πεντηκονταετίας;

Ο Βιολογικός έγινε επί συγχωρεμένου Μπουμπάρη, για τα λύματα μιας πόλης 20.000 κατοίκων και σήμερα θέλουμε το...βεσπάκι αυτό να μας πηγαίνει με φορτίο λυμάτων 40.000 κατοίκων.

Ας καθίσουμε σοβαρά επιτέλους να δούμε τι θέλουμε. Ξενοδοχεία, ποδηλατόδρομοι, χώροι περιπάτου, επεκτάσεις Αεροδρομίου με το σκα… τό στο δρόμο δεν γίνεται.

Όσον αφορά αυτούς που θεωρούν υπερβολικό να χαρακτηρίζω καταστροφικά τα 50 χρόνια που πέρασαν, παρακαλώ να συγκρίνουν τις δύο αυτές φωτογραφίες, που τις χωρίζει μισός αιώνας.

Δείτε πως ήταν το γεφύρι της Φάρκαινας και πως το κάναμε.

Δείτε τις καμάρες, την ομορφιά και το μεράκι του παλιού τεχνίτη και δείτε το σήμερα.

Τσιμέντα, ένα σιδερένιο τεμπέκι να σκεπάζει την σωλήνα που πάει στον Βιολογικό και κάτω εκεί που ψάρευε παλιά η μισή Χίος, σκατό και πάσης νεοΕλλάδος

 

Υ.Γ. Καλώς τα «πήρε στο κρανίο» ο Παντελής Φύκαρης του «Πολίτη» με την λογική της Περιφέρειας «Δώσε και μένα μπάρμπα» κατανομής διαφημιστικών καταχωρήσεων, σε … Μέσα που δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους. Εγώ βαρέθηκα να το κάνω. Από το 1987, που υπάρχει η ΑΛΗΘΕΙΑ, έζησα στο πετσί μου την σκληρή πραγματικότητα, που λέει πως μαζί με τους βασιλικούς ποτίζονται και οι… γλάστρες. Παρηγορήσου Παντελή ότι δεν ανήκεις στις τελευταίες, γιατί όπως είπε ο… Κεμάλ αυτός ο κόσμος, των… πολιτικών δεν θα αλλάξει ποτέ.

  

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 05/08/2020 - 20:54

Έλα Παναγία μου τι σχέση έχει το νησάκι μας και το λιμάνι μας, με τον Λίβανο και το λιμάνι της Βηρυτού;

Καμμιά. Ή αν έχει μια είναι τα… κουφά αυτιά.

Σήμερα μετά την τραγωδία, που απειλεί να καταστρέψει μια χώρα, που θρηνεί πάνω από 100 νεκρούς, 4000 τραυματίες, 300.000 αστέγους, όλοι θυμήθηκαν ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ανησυχούσαν για τους 2750 τόνους νιτρικής αμμωνίας, που ήταν παρατημένοι στο λιμάνι από το 2014!

Ήταν τότε που ένα Ρωσικό καράβι κατασχέθηκε μαζί με το φορτίο του και αυτό κρατήθηκε σε αποθήκες για να καταστραφεί.

Όχι ένα αλλά δεκάδες δημοσιεύματα έγιναν από εφημερίδες της Βηρυτού για το επικίνδυνο αυτό φορτίο, ότι πρέπει να μεταφερθεί, να καταστραφεί, ότι εγκυμονεί κινδύνους, ότι, ότι,  αλλά… πέρα βρέχει, μέχρι που… βρόντηξε.

Και τι βροντή, καταστροφή. Ο Λίβανος μετά από αυτό που συνέβη θα πεινάσει στην κυριολεξία. Αν δεν βοηθηθεί η χώρα, θα μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση και όλα αυτά όχι γιατί κατασχέθηκε η νιτρική αμμωνία, αλλά γιατί κάποιοι έγραφαν τις δημοσιογραφικές παρατηρήσεις μεταξύ ομφαλού και γονάτων.

Και ας φύγουμε από τη Βηρυτό να ρθούμε στη Χίο, να χαμηλώσουμε και μέγεθος και καταστροφικό συμβάν, αλλά κρατώντας τα… κουφά αυτιά.

Πόσα χρόνια επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να ξεφορτώνονται καύσιμα και εύφλεκτα υλικά στο λιμάνι της Χίου;

Πόσες φορές έχει γραφτεί ότι μέσα στα σπίτια, δίπλα στα πλοία της ακτοπλοϊας, εν μέσω αγοράς στην ουσία, περιπάτου και καφετεριών δεν ξεφορτώνονται όχι μόνο επικίνδυνα αλλά και χύδην ρυπογόνα φορτία;

Πόσες φορές έχει ειπωθεί ότι για τις δουλειές αυτές υπάρχει το λιμάνι των Μεστών, που είναι απέραντο και εν πάση περιπτώσει… λιμάνι;

Ε, τα… κουφά αυτιά παραμένουν. Τα μεγέθη αλλάζουν. Μακάρι η έκρηξη στον Λίβανο να ακουστεί και στη Χίο και στην Ελλάδα, γιατί δυστυχώς και εδώ δεν αποτελούμε εξαίρεση.

 

Υ.Γ. Στην γειτονιά των αγγέλων της Ίμβρου ο κύριος Τάσσος. Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων, που τον πλήγωνε τόσο πολύ η σκλαβιά της ιδιαίτερης του πατρίδας, αλλά αυτό δεν το μετέφραζε σε μίσος για τον τουρκικό λαό. Ο καθηγητής Τάσος Φούτσος,  είχε το επίπεδο να ξεχωρίζει την ήρα απ’ το στάρι.