Να περιμένουμε και στην Κιβωτό της Χίου το Σχολείο από την Ουκρανία;

Γιάννης Τζούμας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 15/04/2022 - 19:58

Το τι κάνει η Κιβωτός το ξέρουμε, το ζούμε από πρώτο χέρι στην Χίο, αλλά παρακολουθούμε και την άριστη δραστηριότητα της και σε κεντρικό επίπεδο.

Διαβάσαμε λοιπόν για την πρωτοβουλία φιλοξενίας παιδιών από την Ουκρανία και… ζηλέψαμε. Δεν ξέρουμε βεβαίως το μέγεθος των πρακτικών διαδικασιών, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι θα ενδιέφερε και θα ξεκούραζε τα παιδιά μια επίσκεψη τους στην δική μας Κιβωτό στο Αίπος εν όψει του Πάσχα.

Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, η Κιβωτός του Κόσμου σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ουκρανίας και σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της Ουκρανίας στην Ελλάδα, φιλοξενεί από το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 ένα Σχολείο της Ουκρανίας, στις νέες εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου στην Αθήνα.

Οι αίθουσες διδασκαλίας και οι υπόλοιποι χώροι της Κιβωτού του Κόσμου, γέμισαν από χαρούμενες παιδικές φωνές, καθώς παιδιά και δάσκαλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις εγκαταστάσεις αλλά και τους βοηθητικούς χώρους, με τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες. Αυτή την στιγμή ο αριθμός τον παιδιών που παρακολουθούν το σχολείο ξεπερνά τα 200 παιδιά και συνεχώς αυξάνεται.

Το Σχολείο περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και συγκεκριμένα το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων παρέχεται στους μαθητές και γεύμα όπως επίσης και με την βοήθεια των εθελοντών της Κιβωτού του Κόσμου γίνονται και μαθήματα εκμάθησης ελληνικών.

Η δυνατότητα της ολοκλήρωσης της σχολικής χρονιάς των παιδιών με την φυσική παρουσία των δασκάλων είναι πολύ σημαντική και για ψυχολογικούς λόγους, για τα παιδιά αυτά τα οποία που βίωσαν την φρίκη του πολέμου.

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό σημείωμα, η προσθήκη του Σχολείου στην καθημερινότητα των παιδιών αυτών είναι πολύ σημαντική καθώς διατηρεί ένα πολύ ουσιαστικό και γνώριμο στοιχείο στην γεμάτη από δύσκολες αλλαγές, ζωή τους, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή προσαρμογής τους στην νέα πραγματικότητα, καθώς επίσης και στην δυνατότητα επανακοινωνικοποίησης στην ζωή τους.

Και επειδή ακριβώς τα παιδιά θα πρέπει να ξεφύγουν λίγο ακόμα και από το κέντρο, μια επίσκεψη τους στο νησί μας θα μπορούσε να τα βοηθήσει.

Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω τις πρακτικές δυσκολίες, ακόμα και το οικονομικό ύψος του εγχειρήματος, αλλά εδώ αν υπήρχε ενδιαφέρον θα μπορούσαν να βρεθούν χορηγοί.

Εκτός αν η Κιβωτός Αιγαίου έχει άλλα σχέδια φιλοξενίας παιδιών από την Ουκρανία, στο Αίπος, γιατί δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται το… μακαρόνι του πολέμου εκεί έχει μακριά ουρά. Δυστυχώς δις.

 

Υ.Γ: Kανείς δεν βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια με τον Ρουκετοπόλεμο; Αν προσέχουμε και τηρήσουμε το μέτρο δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

to_oykraniko_sholeio_stin_kivoto_toy_kosmoy

Σχετικά Άρθρα