Να συμφωνήσουμε με τον Ερντογάν, αλλά με τα νησιά «αστακούς» και τα όπλα «παρά πόδα»

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 06/12/2023 - 20:08

Πολλά έχουν γραφτεί για την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και όχι μόνο, γιατί συνοδεύεται στην Αθήνα από πολυμελή αντιπροσωπία υπουργών, συνεπώς αναμένονται πολλές συμφωνίες.

Το να θεωρεί κανείς ότι σε 5 ώρες που θα κρατήσει η επίσκεψη θα ρθούν «τα πάνω - κάτω» πρέπει να είναι αφελής. Προφανώς και έχουν γίνει προετοιμασίες πριν, προφανώς και αύριο στην ουσία θα πέσουν απλά οι υπογραφές.

Υπάρχουν και κάποιοι που «φοβούνται» ότι ο απρόοπτος Ερντογάν θα προκαλέσει αλά Γερμανία (όσοι θέλουν ας ψάξουν τι είπε κατάμουτρα στους Γερμανούς). Έχω διαφορετική γνώμη. Δεν θα προκαλέσει τίποτα, διότι πρώτον δεν είναι απρόοπτος αλλά σφόδρα προγραμματισμένος και προβλέψιμος, δεύτερον γνωρίζει τον «παίκτη» Μητσοτάκη τον φοβάται και τον σέβεται και τρίτον είναι διαβασμένος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μπορεί να δεί δηλαδή το μικρό μέσα στο μεγάλο. Επίσης γνωρίζει ότι οι υπογραφές έχουν αξία μόνο όταν τηρούνται.

Διαβάστε αυτά που θα συμφωνήσουμε αύριο. ΟΛΑ τα έχουμε ξανα… συμφωνήσει. Να θυμίσω μόνο το μεταναστευτικό; Πρώτη φορά συνεργάζονται τα Λιμενικά Σώματα των δύο χωρών; Πρώτη φορά θα «ανταλλάξομε» Αξιωματικούς; Όχι βέβαια, αυτά τα έχουμε συμφωνήσει ξανά, αλλά ο Ερντογάν θα τα τηρήσει, όσο γουστάρει, όσο τον εξυπηρετούν, εντάσσοντας τα στο διεθνές πεδίο και αυτό ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οφείλουμε να το δούμε.

Εμείς νομίζουμε ότι μιλώντας με μας τον ενδιαφέρει μόνο η Αθήνα και η Ευρώπη. ΛΑΘΟΣ. Σε αυτή τη φάση και με ένα Μητσοτάκη απέναντι του θέλει ησυχία, αλλά τα μάτια του βλέπουν ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ το διεθνές πεδίο. Ο Ερντογάν δεν είναι ο «επαρχιώτης» που δείχνει είναι διεθνής παίκτης.

Μιλάει σε αυτή τη φάση με εμάς φορώντας την στολή της «αθώας περιστεράς» αλλά η Τουρκία εκτός των Κούρδων, που μονίμως μάχεται εσωτερικά, σήμερα έχει ανοικτά τρία διεθνή μέτωπα. Έχει ξεκάθαρη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, στην Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Ταυτόχρονα δεν είναι χαζός να μην έχει δεί ότι οι Αμερικάνοι τον «παρέκαμψαν» στο Ουκρανικό, στέλνοντας βοήθεια εκεί μέσω Αλεξανδρούπολης και όχι μέσω Βοσπόρου. Αυτό δεν το ξεχνάει ποτέ και τον ενοχλεί περισσότερο από τα πολεμικά αεροπλάνα, που δεν του… δίνουν όπως νομίζουμε εμείς.

Γι’ αυτό και μιλάει με μας, έχοντας ανοικτό δίαυλο με την Δύση, αλλά ταυτόχρονα με το άλλο μάτι κοιτάζει τι κάνει ο Πούτιν. Γνωρίζει ότι η άλλη αλεπού που έχει βορινά του έχει την «χρυσή ευκαιρία» μέσω του πολέμου του Ισραήλ προς το παρόν στην Γάζα, να στρέψει τα μάτια του κόσμου μακριά από το Ουκρανικό. Άρα, δεν παρακολουθεί μόνο ότι ο Πούτιν βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Σαουδική Αραβία αλλά ξέρει ότι στην επιστροφή θα περάσει από την… Τεχεράνη. Την ίδια ώρα παρακολουθεί και διαβάζει την «σιωπή» του Πεκίνου.

Τι ξέρει; Ότι η Κίνα παρακολουθεί την παράλυτη Αμερική, που βρίσκεται βαθιά διχασμένη και στην ουσία θα μπεί σε μια παρατεταμένη ετήσια προεκλογική περίοδο με ότι αυτό σημαίνει. Βλέπει και την «ψοφοδεή» Ευρώπη, ανύπαρκτη πολιτικά και στρατιωτικά. Άρα περιμένει στην «γωνία» να χάψει την Ταϊβάν. Πως εμείς έχουμε πεί «Δεν ξεχνώ» για την Κύπρο και το έχουν… ξεχάσει και οι Κύπριοι; Για τους Κινέζους το «δεν ξεχνώ» για την Ταϊβάν μπορεί να κρατήσει άλλα 1000 χρόνια.

Συνεπώς, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξυπνήσουμε σε ένα άλλο κόσμο, που για να το απλοποιήσω πλήρως, ουδείς θα ενδιαφέρεται για τον καυγά της Τουρκίας με την Ελλάδα για κάτι «βράχους» στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν θα κάνει αύριο την «αθώα περιστερά» και θα συμφωνήσει ότι έχει ξανά συμφωνήσει χωρίς έλεγχο από κανέναν για την τήρηση τους. Εμείς καλά θα κάνουμε να συμφωνήσουμε, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίζουμε να έχουμε «αστακούς» τα νησιά. Να σταματήσουμε την λογική του «κόστους» για το Αιγαίο. Θυμίζω απλά στα… ψιλά ότι έκλεισαν τα ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα και ότι έχουν στην «τηλεφωνική τύφλα» παρά την δημοσιότητα από τις 15 Νοεμβρίου τις Αμάδες. Ότι έχουν αφήσει το «ΙΚΑ» με τρείς γιατρούς. Ότι συνεχίζοντας να δίνουν ψίχουλα ξηλώνουν το πουλόβερ του Σκυλίτσειου, που το αφήνουν χωρίς γιατρούς, ότι παρακαλούμε για δεύτερο ασθενοφόρο, ότι… ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Να συμφωνήσουμε λοιπόν με τον Ερντογάν αλλά με όπλο «παρά πόδα». Αν δεν το καταλάβουμε αυτό θα το καταλάβουμε το «βράδυ που θάρθει» και ας το παίζει τώρα χαζός, ότι τον… παρεξηγήσαμε.

 

Υ.Γ.: Να ρωτήσω πότε θα ενεργοποιήσουμε στα νησιά τον νέο νόμο που δίνει την δυνατότητα και στις γυναίκες να ενταχθούν και να εκπαιδεύονται στην Εθνοφυλακή;

 

 

Σχετικά Άρθρα