Ο Ήρωας Κώστας Περρίκος και οι σύγχρονοι βάνδαλοι

Δευ, 15/04/2024 - 21:40

Εμείς για αλλού βαδίζαμε και άλλο άρθρο μας βγήκε.

Σκεφτόμουνα βλέποντας το ρεπορτάζ της Ειρήνης Αναγνώστου στην τηλεόραση για την κατάσταση στην "Σαρακήνα" να ρωτήσω για πολλοστή φορά αν υπάρχει στην Χίο Εισαγγελική αρχή, αλλά το αφήνω όταν γίνει το ΚΑΚΟ.

Αυτή τη στιγμή στα όρθια αυτά ερείπια μένουν άνθρωποι, που θα σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή με την Πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα.

Επίσης σκεπτόμουνα να αναφερθώ στην φοβερή μέσα στην απλότητα της, ανάλυση του Στρατηγού Χρ. Δρίβα στο ραδιόφωνο, για την κατάσταση στην Μ. Ανατολή, όταν μου κοινοποιήθηκε το παρακάτω άρθρο του μονίμως ανήσυχου εραστή της Χίου Μιχάλη Καριάμη.

Διαβάστε το.

Ο Αξιωματικός Κώστας Περρίκος από την Καλλιμασιά, θυσιάστηκε για την πατρίδα και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.

Στην Αθήνα τιμήθηκε με μια προτομή, στο σημείο που ανατίναξε την φασιστική οργάνωση της ΕΣΠΟ.

Διαβάστε τη συνέχεια. Υστερόγραφο δεν έχει σήμερα. Τέλος... έχει.

Ο λόγος στον καπ. Μιχάλη.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχθηκα τηλεφώνημα φίλου, για να αναφέρει βανδαλισμό, για πολλοστή φορά του Σεπτού Μνημείου του Πανέλληνα Οραματιστή – ‘Ήρωα Κώστα Δ. Περρίκου. Γνωρίζω δε καλά ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Η ‘’Μάστιγα’’ της πανδημίας του Κορονοιού, ως γνωστόν άλλαξε καίρια την ζωή όλων των ανθρώπων, οπότε ήταν αδύνατον να αφήσει και εμένα εκτός. Το ‘’Μένω Σπίτι’’ το έκανα πιστεύω και αξίωμα μου. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι χάθηκα από προσώπου γης. Συνέπεια αυτών όλων αυτών των καταστάσεων ήταν η ολική αποχή από οποιαδήποτε Πολιτιστικά και Κοινωνικά δρώμενα. Η Αποτυχία δε του να αναγνωρισθούν ο "Πρίνος του Άγιου Γιάννη της Κυδιάντας", σαν Μνημείο της Φύσης (τελικά έσπασε) και του Μεγάλου μας Ήρωα - Οραματιστή σαν "Άξιο της Πατρίδας", με έκαναν να κλεισθώ στο "καβούκι" μου και να πάψω να αρθρογραφώ και να σχολιάζω τα καλώς ή κακώς κείμενα. Τόση ήταν η απογοήτευση μου, ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν των δύσμοιρο τόπο, που κράτησα τον όρκο μου έως σήμερα. Να που ήρθε, κατ εξαίρεση, η ώρα να τον πατήσω. Εκλεκτός φίλος, αποτάθηκε σε εμένα, μια και ο φίλος κ. Δημ. Μελαχροινούδης με "έχρισε’" αυτοβούλως Πρέσβη της Χίου, στην Αττική ( ! ), στέλνοντας μου μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν την ολέθρια συμφορά, γιατί περί Συμφοράς πρόκειται του όλου Μνημείου της «Π.Ε.Α.Ν».

Πολλαπλή κακοποίηση του τόπου, του χώρου, των εντυπώσεων και της Ιστορίας. Τι να πρωτοπώ και να εκθέσω. Το επί των οδών ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ και ΠΑΤΗΣΊΩΝ. Τεράστιο Χάλκινο Βιβλίο, αναπόσπαστο τμήμα του όλου βιβλίου, εκλάπη. Ναι το έκλεψαν !!! Και που … ; Στο κέντρο της Αθήνας.

Το αναπόσπαστο τμήμα του βιβλίου το οποίο δυστυχώς εκλάπει Τα γκράφιτις και οι πάσης φύσεως ασχήμιες κυριαρχούν του χώρου. Για να έλθουμε στο κυριότερο. Την αλλαγή της ονοματοθεσίας της ιστορικής Οδού «ΓΚΛΑΔΣΤΩΝΟΣ» σε οδό ZACKIE OH …Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου, ο οποίος, προς τιμήν του, προ ετών, είχε λάβει αρνητική απόφαση, σε σχετική πρόταση, για αλλαγή της ονοματοθεσίας. Αυτό όμως δεν τον απαλλάσσει των σημερινών ευθυνών του.

Πάνω στην απελπισία μου, κάλεσα φίλο της Άτυπης ομάδας ‘’ΦΙΛΟΙ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ’’ της οποίας κάποτε ηγούμουν, τον κ. Σταμάτη Κάρμαντζη τ. Δήμαρχο Χίου, και όχι μόνον και υπό μορφή γνωστοποίησης και παράπονου του εξέθεσα την όλη κατάσταση. Προς καλύτερη δε γνώση του παράθεσα και τις σχετικές φωτογραφίες. Ο Πάντα Μεγάλος Αρωγός όλων των προσπαθειών της άτυπης ομάδας, μου ζήτησε λίγο χρόνο, ώστε να δει της φωτογραφίες. Λίγο αργότερα μου γνώρισε την άμεση αντίδραση του. Παράθεσε την επικρατούσα, γενικά αλγεινή κατάσταση του χώρου. Την κλοπή τμήματος του όλου μνημείου ζητώντας την άμεση βοήθεια του. Από ότι δε μου είπε σήμερα θα επικοινωνήσει, δια ζώσης με τον νυν Δήμαρχο Αθηναίων για το θέμα της αποκατάστασης. Ευχαριστώ προσωπικά και τους δυο Δημάρχους (Νυν Αθηνών και τέως Χίου), ευελπιστώντας στην άμεση αποκατάσταση και ευπρεπισμό του Μνημείου, μια και η σημερινή κατάσταση, αποτελεί ντροπή για όλους μας.

ΠΑΤΗΣΙΩΝ και ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ, κενό, εκεί που άλλοτε υπήρχε το γλυπτό κόσμημα...!!!

Η Προτομή του Οραματιστή - Ήρωα μας σε έλλες εποχές.

Σχετικά Άρθρα