Ο κορωνοϊός τρώει και… Σουλτάνους;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 13/04/2020 - 19:46
Ερντογάν

 

Αυτό δεν το γνωρίζουμε.

Γνωρίζουμε όμως ότι δεν τα πάει καλά με την… Δημοκρατία.

Ξεκίνησε από μια χώρα με ιδιότυπη… ισόβια δικτατορία. Αν δεν ξεκίναγε από την Κίνα, ο κόσμος θα έμπαινε νωρίτερα σε συναγερμό και εδώ ο δικός μας Σ. Τσιόδρας απέδειξε ότι μετρούν και οι ώρες πόσο μάλλον οι εβδομάδες.

Γνωρίζουμε ακόμα ότι αντιμετωπίστηκε με το ίδιο τρόπο είτε από… μόνιμους Προέδρους, Πούτιν, Ερντογάν, είτε από κάποιον που, πολύ θα το ήθελε, αλλά εξελέγη σε λάθος χώρα.

Έτσι μετά τις εκατόμβες θυμάτων, που μετρούν και θα μετρήσουν και άλλο οι ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανόν ο Τράμπ να φάει στην στροφή τον Άντονι Φάουτσι, τον… Αμερικάνο Τσιόδρα, επειδή δημοσίως τον κάρφωσε ότι δεν άκουγε όταν του μίλαγαν, μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες είχε πεί την Προεδρική κορωνο… μπαρούφα ότι το Πάσχα, των Καθολικών θα έχουν αρθεί τα μέτρα στη χώρα του, αλλά τον γαμπρό τον κουρεύουν στο τέλος και επειδή η Αμερική δεν είναι ούτε Ρωσία, ούτε Τουρκία, δεν αποκλείεται να βρεθούμε προ εκπλήξεως, όχι εμείς αλλά ο Πρόεδρος που ονειρεύεται άλλη μια θητεία.

Αλλά με την ευκαιρία ας αφήσουμε την Ρωσία, όπου ουδείς πιστεύει τα νούμερα των θανάτων που δίνουν, κι’ ας δούμε τι γίνεται στη γειτονιά μας, όπου οι νεκροί από τον κορωνοϊό, τουλάχιστον οι μισοί έχουν βαφτιστεί… πνευμονίες, στην καλύτερη περίπτωση, γιατί υπάρχει και η κοινή γρίπη.

Ενώ όμως υπάρχουν αυτά που κρύβονται υπάρχουν και άλλα, που όχι μόνο δεν κρύβονται αλλά δεν είναι συνηθισμένα για την Τουρκία.

Για παράδειγμα δεν πρέπει να περάσει έτσι η παραίτηση Σοϊλού.

Όχι γιατί δεν υπήρξε πρόβλημα με την αναγγελία ότι σε δύο ώρες την περασμένη Παρασκευή θα πάγωναν οι μεγαλύτερες Τουρκικές πόλεις, αλλά γιατί και ένα… βρέφος Τουρκίας να ρωτήσεις θα σου απαντήσει ότι κάτι τέτοιο, το αποφασίζει ο Πρόεδρος και όχι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είναι μεν το δεξί χέρι του Σουλτάνου, αλλά το αριστερό του είναι το αγαπημένο γαμπρουδάκι του, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Επειδή δε και οι… τουρκικές πέτρες γνωρίζουν ότι Σοϊλού – Αλμπαϊκάλ είναι στα μαχαίρια για την διαδοχή, πολλοί πιστεύουν ότι ο κύβος ερρίφθη ή τον έριξε ο… κορωνοϊός, που στο τέλος όμως ουδείς γνωρίζει ποιόν θα φάει… πολιτικό εννοούμε, γιατί κοινούς θνητούς γειτόνους μας θα φάει πολλούς.

Μα θα πεί κανείς, τόσο σπάνιο πράγμα είναι να παραιτείται στην Τουρκία ένας υπουργός;

Δείτε για παράδειγμα πόσοι παραιτήθηκαν στην Ελλάδα για την πυρκαγιά στο Μάτι, από την οποία χάσαμε περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι μέχρι σήμερα από την Πανδημία και με την χώρα εσώκλειστη.

Έτσι λοιπόν αλά Ελλάδα, παραίτηση υπουργών στην Τουρκία έγινε πριν επτά χρόνια, με το τραπεζικό σκάνδαλο της Halkbank, αλλά εκτός της χρονικής απόστασης ο Σοϊλέ δεν είναι ένας απλός υπουργός, αναφέρθηκε ποιός είναι και επειδή η σημασία είναι στις λεπτομέρειες, αυτό που δεν ψιθυρίζουν αλλά φωνάζουν στην Τουρκία είναι ότι ο Ερντογάν το έμαθε μέσω… Twitter!

Aυτό όχι μόνο δεν ξανάγινε είναι απ’ αυτά που… δεν γίνονται στην γειτονιά μας και δεν παίρνεται πίσω με την άρνηση του Ερντογάν να κάνει δεκτή την παραίτηση.

Την κάνει δεν την κάνει ο Σοϊλε του την… έκανε και δεν είναι απίθανο στο τέλος να την κάνει και του Σουλτάνου ο… κορωνοϊός.

Καλού – κακού ας έχομε τα μάτια μας …24.

 

Υ.Γ. Εννοείται ότι ο Μητσοτάκης έκανε διάγγελμα όχι μόνο για να μας πεί καλή και… μοναχική Ανάσταση αλλά μας προετοίμασε για τον… Μάϊο.

 

Σχετικά Άρθρα