Αφέψημα σε κύβο από την πάντα ανήσυχη Αργυρώ Κουτσουράδη

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ
Τρί, 09/12/2025 - 15:50

Η Αργυρώ Κουτσουράδη είναι μια νέα αγρότισσα που αν κάτι τη χαρακτηρίζει είναι το ανήσυχο πνεύμα της.  Μέσω της μέχρι τώρα πορείας της, παρά τις όποιες δυσκολίες έχει ο πρωτογενής τομέας – τρανή απόδειξη τα όσα συμβαίνουν και έχουν οδηγήσει τους αγρότες στους δρόμους- είναι το ότι μέσω της καινοτομίας αναζητά νέους εμπορικούς δρόμους, κάτι που επιχείρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν στο πλαίσιο έρευνας με το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε την ιδέα για  ένα καινοτόμο προϊόν, ένα μείγμα αφεψημάτων, σε συνδυασμό με μανταρίνι ή μαστίχα Χίου,  το οποίο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στη μορφή κύβου, όπως για παράδειγμα οι κύβοι λαχανικών κ.α. που υπάρχουν στο εμπόριο.

Ακολούθησε η συμμετοχή της σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει δωρεά στην εταιρείας της, Myrovolos Organics, μηχανήματος λυοφιλιωτή από την Nikolopoulou Foods και το Ίδρυμα Λασκαρίδη, μέσω του οργανισμού People Trust.

Πρόκειται για μια επένδυση 35.000 ευρώ, που όπως εξηγεί δεν θα μπορούσε να κάνει μόνη της. Από την αναφορές της, σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α»,  δεν λείπει και η βοήθεια που έλαβε από την Mediterra και το κέντρο έρευνας μαστίχας για να προχωρήσει, στα πρώτα στάδια, την ερευνητικής της προσπάθεια.

Η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε πειραματικό επίπεδο και δοκιμάζουν είδη και συνδυασμούς με την ίδια να θεωρεί ότι θα καταλήξουν στο τσάι του βουνού, στο χαμομήλι και στη λουίζα σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα.

«Στην ουσία τα αποξηραμένα βότανά μας θα αναμειγνύονται με μέλι και με τα υπόλοιπα που σκεφτόμαστε να βάλουμε, όπως μανταρίνι, μαστίχα και έτσι θα έχουμε έναν κύβο – βραστικό, όπως λέμε και στη Χίο», ανέφερε η Αργυρώ.

Ήδη, όπως είπε, πελάτες από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική αναμένουν την κυκλοφορία του.

«Πιστεύω ότι ανοίγουμε ένα μεγάλο κομμάτι στον τομέα της εστίασης», τόνισε η νέα αγρότης η οποία επιμένει να επενδύει στη γη της Χίου, παρά τα προβλήματα και το δύσκαμπτο κράτος.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του τρόπου χειρισμού των αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών από την φωτιά.

Η Αργυρώ Κουτσουράδη στην φωτιά της κεντρικής Χίου, στις 22 Ιουνίου, είδε ένα κτήμα της με κάπαρη να γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει αποζημίωση (5,5 μήνες μετά!), ενώ εκτός από την επιτροπή του ΕΛΓΑ που έκανε αυτοψία χρειάστηκε να απευθυνθεί και στην επιτροπή της Περιφέρειας γιατί ο ΕΛΓΑ μπορεί να καλύψει τη ζημιά στο δευτερεύον αγροτικό δίκτυο εντός της καλλιέργειας που κάηκε, αλλάό χι για τον κεντρικό αρδευτικό αγωγό που πρέπει να εκτιμήσει τη ζημιά η Περιφέρεια!

«Ήλπιζα και εγώ σαν νέο παιδί ότι θα βρω ένα σωστό πρόσωπο της κοινωνίας και της πολιτείας, ένα κράτος δικαίου. Δυστυχώς όμως αυτό το κράτος ακόμα δεν το έχω δει και είναι πολύ αποτρεπτικό για ένα νέο άνθρωπο που έχει χάσει ουσιαστικά και το βιός του. Δεν έχουμε λάβει τίποτα, παρά μόνο έχουν έρθει και έχουν κάνει τις επιτόπιες αυτοψίες, έχει έρθει ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ κι έχει δει τις ζημιές μας. Αυτό που μένει να δούμε είναι χρήματα στο λογαριασμό μας και να αποζημιωθούμε . Δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τι να κάνουμε, να προχωρήσουμε, να μπούμε στο κτήμα, η παραγωγή έτρεχε και κανένας δεν γνώριζε να μας πει τι να κάνουμε και τελικά ό,τι κάνουμε γίνεται με ίδια κεφάλαια. Και ευτυχώς εγώ είμαι από τους τυχερούς γιατί η ζημιά μου είναι μικρή», τόνισε η Αργυρώ.

Σχετικά Άρθρα