Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Όταν κλέβανε τις συντάξεις των ναυτικών κάνανε… προσφυγές στη Δικαιοσύνη;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 19/11/2018 - 18:51

Ρητορικό βεβαίως το ερώτημα, μόνοι τους ήταν, δεν χρειάζονταν καμιά… προσφυγή.

Εκείνοι απλά προσέφυγαν στην λαϊκή ψήφο, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια και την πήραν. Το τι την έκαναν φάνηκε από την ληστεία στις συντάξεις, στην οποία πάντως δεν ήταν μόνοι τους, αφού ορισμένες παλαιές… παρθένες, λέγονται και αλλιώς, μέχρι και όνομα άλλαξαν μπας και ξεχαστούν.

Και μετά όπως οι μέλισσες, ήρθε… ο Κατρούγκαλος και οι συντάξεις των 2200 πήγαν 1100 και αυτές των 1200 πήγαν 800 ευρώ και ούτω καθ’ εξής.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, αφού εδώ που μας φτάσανε πρέπει να αποδεικνύουμε συνέχεια ότι δεν έχουμε ελεφαντίαση, ότι οι συντάξεις αυτές προέκυψαν από μια ζωή στη λαμαρίνα, από ιδρώτα και αίμα στα πελάγη του κόσμου, από στέρηση οικογενειών από ένα ανθυγιεινό και υπερβαρέο επάγγελμα και κυρίως από κρατήσεις, απίστευτες κρατήσεις.

Βοηθούσα τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου στους υπολογισμούς. Και εκείνος και ο εφοπλιστής μαζί, πλήρωναν απομαχικά το μήνα περισσότερα από το μισθό του.

Το τι έγινε γνωστό, γνωστότατο. Τα λαμόγια, που άλλαξαν… όνομα, έκλεισαν το ΝΑΤ αφού έφαγαν μέχρι δεκάρας τα λεφτά του ανθηρότερου ταμείου της χώρας και οι… Κατρούγκαλοι της Καμμένης Αριστεράς ήρθαν και τις λήστεψαν εν ψυχρώ, έχοντας και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Και ύστερα για να μην μακρηγορούμε ήρθαν οι προσφυγές των θυμάτων στην Δικαιοσύνη και αυτή τους δικαίωσε πανηγυρικά και τελεσίδικα. Ετσι τώρα απλά, τα μπατίρια εκεί που τους παίρνει, θα πρέπει να επιστρέψουν τα κλεμμένα.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα στους «απατεώνες ανοικτής θαλάσσης» για να χρησιμοποιήσουμε μια ναυτική ορολογία.

Όταν κλέβατε τις συντάξεις… προσφύγατε πουθενά; Όχι βεβαίως, άρα τώρα γιατί τα θύματα σας οι συνταξιούχοι πρέπει να προσφύγουν ένας – ένας στη Δικαιοσύνη;

Εβλεπα σήμερα τα απελπισμένα πρόσωπα των συνταξιούχων στο Εργατικό Κέντρο.

 Η Παγχιακή Ενωση του ΝΑΤ, με πρωτοπόρο τον Μιχάλη Ατσίπαπα και έτρεξαν και βρήκαν γραφείο Δικηγορικό και απλοποίησαν τα πράγματα, και… και…

Τα θέλετε λοιπόν απλοποιημένα;

 Ούτε λίγο, ούτε πολύ ένας συνταξιούχος 7075 και 80 χρόνων πρέπει να προσκομίσει: Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας, απόφαση – πράξη κύριας σύνταξης, απόφαση – πράξη επικουρικής σύνταξης, τα εκκαθαριστικά της κύριας σύνταξης από την 1/1/2013 μέχρι σήμερα και επικουρικής από 1/1/2013 μέχρι σήμερα, το μηνιαίο εκκαθαριστικό του Ιανουαρίου 2013 και ανά εξάμηνο ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό μέχρι σήμερα, το τελευταίο εκκαθαριστικό της σύνταξης κύριας και επικουρικής του Νοεμβρίου 2018, εξουσιοδότηση προς τον Δικηγόρο, με βεβαίωση του γνήσιου υπογραφής από Δημόσια αρχή, συμφωνητικό

Ούφ, πήρατε ανάσα; Θα χρειαστεί, γιατί άλλη τόση χαρτούρα απαιτείται για τα δικαιολογητικά συζύγου, που λαμβάνει την σύνταξη θανόντος συζύγου.

Στο τέλος, είπε κάποια στιγμή ο Μιχάλης Ατσίπαπας, θα χρειαστούμε φορτηγό για να τα κουβαλήσουμε στο Δικαστήριο.

Επαναφορά λοιπόν στο αρχικό ερώτημα. Γιατί χρειάζονται όλα αυτά; Mε την ίδια ευκολία που έκοψαν – έκλεψαν τις συντάξεις των ανθρώπων, με την ίδια μια απλή μαθηματική πράξη είναι καθαρό πόσα πρέπει να τους επιστρέψουν. Ας βγούν να πουν τίμια, δεν έχουμε να δώσουμε πίσω τα κλεμμένα, θα τα επιστρέψουμε σε δόσεις. Αντ’ αυτού βλέπετε όλοι τι κάνουν.

Απλά πράγματα, ταλαιπωρούν τα θύματα τους και μετά χωρίς ντροπή θα ζητήσουν και την ψήφο τους.

 

Υ.Γ. Ρήση των αρχαίων ημών προγόνων. Οποιος δεν ντρέπεται μπορεί να κάνει τα πάντα.

Μας ήρθε στο μυαλό στη θέα υπουργών της Κυβέρνησης, που βάδισαν στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, φωνάζοντας το σύνθημα… Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/12/2019 - 17:58

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ταρακουνηθεί… συθέμελα το Αιγαίο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν πειράζει που δεν κατάλαβα γιατί, θα κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι Δήμοι για το προσφυγικό.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν φέρουν καμιά ευθύνη, αλλά θα μπορούσαν να παρακαλέσουν να γίνει η επόμενη κινητοποίηση Παρασκευή να την… κάνουν για τριήμερο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη παγίδα της χώρας διαχρονικά είναι ο λαϊκισμός και αυτό κάνουν σήμερα οι αιρετοί σε Περιφέρεια και Δήμους.

Αυτό που χρειαζόμαστε, που μας λείπει είναι η υπευθυνότητα, οι συνετές πράξεις.

Να κλείσουν λοιπόν Περιφέρεια και Δήμοι, γιατί δεν λύνεται το προσφυγικό και εδώ και καιρό μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Άραγε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το λύσει;

Η παρούσα δεν θέλει;

Δηλαδή ένα διεθνές, τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί διεθνείς συσκέψεις, συναντήσεις ηγετών πρώτου μεγέθους, που απασχολεί σήμερα όλα τα πολιτικά μυαλά, θα το λύσουμε κλείνοντας την Περιφέρεια και τα Δημαρχεία;

Αλήθεια, τι ζητάμε;

Να φυλάσσονται τα σύνορα. Η φύλαξη απαιτεί δύο, αλλιώς υπάρχει το πνίξιμο.

Το θέλουμε; Να το πούμε αλλά όχι κλείνοντας τα… Δημαρχεία.

Να επιστρέφονται γρήγορα όσοι απορρίπτεται το άσυλο τους.

Να γίνει, αλλά στο τέλος και αυτό απαιτεί δύο. Η Τουρκία, μια σοβαρή χώρα και ένας κακός γείτονας, έχει σήμερα ας πούμε στη Χίο, την ώρα που δεν επιστρέφουμε κανέναν, δύο Αστυνομικούς. Αν αποφασίσουμε να επιστρέφουμε θα τους κάνει δέκα, όπως παλιά. Αυτοί θα εγκρίνουν στο τέλος τις επιστροφές και όχι εμείς, το λησμονούμε.

Θέλουμε να αδειάσουν τα νησιά. Αυτή η Κυβέρνηση το προσπαθεί, αλλά ας παραδεχτούμε αυτό που έλεγε ο… αχώνευτος ο Μουζάλας. Όσους παίρνουμε άλλους τόσους θα μας στέλνουν την επομένη.

Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα στην ιστορία της. Πατάει στις συγκυρίες… προσφυγικό σήμερα, και κάνει… πόλεμο στους γείτονες της, πήζοντας τους στις ροές απελπισμένων και φέρνοντας τις ίδιες τις χώρες σε απελπισία.

Σε μια τέτοια βρίσκεται και η χώρα μας.

Θέλαμε να κλείσει η Μόρια και η ΒΙΑΛ. Αυτό εξήγγειλε η Κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των κλειστών κέντρων, τα οποία τελικά θέλει να τα κάνει εκεί, που υποδείκνυαν οι ίδιοι οι αιρετοί, δηλαδή του «Διαόλου τη  μάνα». Αυτοί οι αιρετοί που σήμερα κλείνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες.

Τώρα λοιπόν, που ήρθε ο λόγος στην πράξη δεν θέλουμε τα Κλειστά Κέντρα, αλλά θέλουμε να κλείσουν και τα υπάρχοντα.

Μήπως δεν γίνονται και τα δύο μαζί;

Βεβαίως η παρούσα κυβέρνηση ας πούμε, είναι επί του προκειμένου, πιο αργή από τον θάνατο, βεβαίως και στο τέλος μπορεί να μας μείνει και η ΒΙΑΛ και το ΠΡΟΚΕΚΑ και αν θέλει ο Ερντογάν θα ανοίξουμε και δεύτερη ΒΙΑΛ. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αναγνωρίσουμε, να την διαβάσουμε σωστά αλλιώς θα ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα, όπως θα κάνουν οι Δήμαρχοι την Τετάρτη.

Δυστυχώς είμαστε απέναντι σε ένα διεθνές πρόβλημα, που λόγω γεωγραφικής θέσης μπήκε στο σπίτι μας. Ή συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και το αντιμετωπίζουμε ακόμα και στη λογική αντί να ξοδεύουμε τόσα λεφτά συντήρησης να επιδοτούμε την επιστροφή ή θα αντιμετωπίσουμε τεράστια κρίση, την οποία πρέπει να δούμε σε πανεθνικό επίπεδο και μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Άλλωστε στο κέντρο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τι πρόβλημα ξέφυγε από τα νησιά.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 40.000 ανθρώπους στα νησιά μας. Όσο και αν το απέφυγε η υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τα νησιά δεν χωρούν άλλους, το πρόβλημα έγινε από Αιγαιακό, πανελλαδικό και αύριο θα γίνει πανευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή οι απελπισμένοι που τάϊζαν τα χρυσά στομάχια των Βορειοευρωπαίων θα ξεσηκώνονταν.

 Ε, αυτό έγινε, γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε επίπεδο κινητοποιήσεων, τα κάναμε όλα. Δεν χρειάζεται να φωνάξουμε σε κανένα κέντρο και να κλείσουμε τίποτα, το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό μας και λυπάμαι αν δεν το καταλάβαμε. Το πρόβλημα έχει φύγει από τα νησιά, σε λίγο θα πνίξει τη χώρα. Αν κύριοι της Κυβέρνησης δεν το βάλετε πρώτο στην αντζέντα σας, θα σας πάρει μαζί του σαν βαρίδι στον πάτο.

 

Υ.Γ. Το κλείσιμο Περιφέρειας και Δήμων έχει την ίδια σοβαρότητα με την… παραίτηση των Δημάρχων για το ίδιο πρόβλημα.