«Εδώ καράβια πνίγονται»… Ναι ξέρω, αλλά και εμείς καιγόμαστε από την λειψυδρία, άρα ας μην υποτιμήσουμε την κραυγή του Δημήτρη και του κάθε Δημήτρη.
Κυρίως ας μην την υποτιμήσουν οι διοικούντες, οι υποψήφιοι και φιλοδοξούντες να… σώσουν και αυτοί τον τόπο.
Όπου Δημήτρης, ο συμπολίτης Δημήτρης Κριτούλης, που μας είδε τυχαία σε ρεπορτάζ στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και ευκαιρίας δοθείσης μας είπε τον… πόνο του.
Μας έδειξε λοιπόν μια διαρροή στην οδό Γλύπτη, σημειώνοντας τα εξής.
Διαπιστώνοντας το νερό αυτό να τρέχει από το πεζοδρόμιο της Γλύπτη σε ένα αγωγό όμβριων ειδοποίησε την ΔΕΥΑΧ. Σύμφωνα με την μαρτυρία του σε μερικές μέρες όντως ήρθαν από την ΔΕΥΑΧ και πήραν δείγμα νερού να δούν αν είναι νερό ή λύματα.
«Έκτοτε μας είπε, τηλεφωνώ και ξανατηλεφωνώ. Απάντηση δεν πήρα, άκρη δεν βρήκα, νερό ή λύματα δεν ξέρω τι είναι, αυτά συνεχίζουν να χύνονται στον δρόμο και από εκεί στον αγωγό. Η διαρροή αυτή είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης ενάμιση μήνα! Πόσο κατά την γνώμη σας πρέπει να κρατήσει; Πάμε στοίχημα ότι τώρα που θα το δείξετε θα φτιάξει; Έτσι πρέπει να γίνεται;»
Εδώ θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες διευκρινήσεις.
Ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ξέρει από Διοίκηση. Δεν τον γελάει κανένας, έχει τσαγανό, όπου χρειαστεί θα πεί και τα «Γαλλικά» του. Συνεπώς, οι υφιστάμενοι του γνωρίζουν ότι καλά είναι να κάνουν σωστά την δουλειά τους, νάχουν το κεφαλάκι τους ήσυχο.
Ταυτόχρονα είναι και ο τύπος, που ποτέ δεν θα τηλεφωνήσει να παραπονεθεί για την ανάδειξη ενός προβλήματος. Δεν είναι ο Δήμαρχος που θέλει να του πείς κάτι στο αυτί. Δέχεται την δημόσια κριτική και είναι υπόδειγμα στην άμεση ενέργεια για την επίλυση ενός προβλήματος, που θίγεται από τον τύπο.
Ο Βασίλης ο Μυριαγκός, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, επίσης γνωρίζει τι του γίνεται, σπάνια θα τον πιάσεις αδιάβαστο, έχει άμεση γνώση του κυκεώνα που διοικεί, ενδιαφέρεται άμεσα και προσωπικά, στην λύση όποιου προβλήματος παρατηρείται. Δεν διστάζει να γίνει δυσάρεστος, αρκεί να έχει αποτέλεσμα. Απόδειξη η αυστηρότητα του στην κατανάλωση το καλοκαίρι, που έφερε την… μη λειψυδρία.
Από την άλλη στην ΔΕΥΑΧ εργάζονται φιλότιμοι άνθρωποι, με ευαισθησία, δεν μπορείς από τον Διευθυντή Πέτρο Καλογεράκη, έως τον τελευταίο τεχνίτη, να τους κατηγορήσεις για ωχαδελφισμό ή αδιαφορία.
Άρα, με αυτούς τους πραγματικούς και ωραίους προλόγους, ερχόμενος στο… κυρίως θέμα αναρωτιέσαι. «Τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε;»
Να δώσουμε και την απάντηση. Ψοφάνε όταν μια δουλειά που αρχίζει δεν τελειώνει.
Και εδώ δυστυχώς πρέπει να αρχίσουμε από την άλφα – βήτα ή για να παραπέμψουμε σε λίγο… Στεφανή, να υπάρξει για το κάθε θέμα η στοιχειώδης τάξη και πειθαρχία.
Υπάρχει για κάθε πράγμα χρέωση; Υπάρχουν επιπτώσεις; Είναι παράλογο ένας δημότης που βλέπει μια διαρροή να ευαισθητοποιείται; Μα, η ίδια η ΔΕΥΑΧ κάνει καμπάνια εξοικονόμησης νερού. Άρα, από την ώρα που άρχισε η δουλειά έπρεπε να τελειώσει. Είδαν την διαρροή στην ΔΕΥΑΧ; Είδαν αν είναι λύματα ή νερά; Άρα, η συνέχεια ήταν να την σταματήσουν.
Όταν ένας δημότης και δεν είναι μόνο ο Δημήτρης Κριτούλης, είναι ολόκληρη η γειτονιά, βλέπει ότι η διαρροή για την οποία ενημερώθηκε και επιλήφθηκε η ΔΕΥΑΧ κρατάει ενάμιση μήνα, δεν μπα να κάνει καμπάνιες η ΔΕΥΑΧ, δεν μπα να σκίζεται στη δουλειά ο Δήμαρχος, οι δημότες βγάζουν το συμπέρασμα ότι το… μαγαζί έχει κλείσει και αυτό εν τέλει ξέρετε που θα βρεθεί; Στην… κάλπη.
Ας κλείσει λοιπόν τώρα την… τρύπα η ΔΕΥΑΧ και ας μην σκάβουν μερικοί με την αδιαφορία τους, γιατί άλλος χαρακτηρισμός για μηνιαία διαρροή, που συνεχίζεται δεν υπάρχει, τον λάκκο εν τέλει των Προϊσταμένων τους.
Υ.Γ.: Άσχετο με τις διαρροές, χρήσιμο για όποιον δεν του περισσεύουν 50 ευρώ. Συνέβη στον συμπατριώτη μας Μιχάλη Κανάριο. Πήγα το Σάββατο στο μηχάνημα της Εθνικής της Προκυμαίας, μας είπε, να σηκώσω 20 ευρώ και μου έβγαλε… μαζί με το 20ευρώ και ένα 50 ευρώ. Πήγα στα κεντρικά, το είπα και τους έδωσα το 50 ευρώ. Αν κάποιος το έχασε, δεν το εισέπραξε, ξεχάστηκε, νομίζει ότι του… τόφαγε το μηχάνημα κ.λ.π. ας το αναζητήσει στην Εθνική.