Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Στην άγνωστη φοιτήτρια του πρωϊνού τροχαίου

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 04/02/2019 - 21:02

Και ξαφνικά εγένετο… έμφραγμα.

Θα πεί κανείς πως το πάθαμε. Σε μια Πόλη φτιαγμένη για κάρα, όπου ο Χιώτης στο διάβα των αιώνων, την γυναίκα του, που λέει ο λόγος, μην το παρεξηγήσουμε τώρα, την δίνει για μια βόλτα με αγνώστους, αλλά… χώμα δεν δίνει ο Αλλάχ αυτοπροσώπως να κατεβεί κάτω, άρα οι δρόμοι δεν φαρδαίνουν, τίποτα το παράξενο.

Βέβαια μην το παρεξηγήσουμε είπαμε, γιατί και εκεί που είναι φαρδιοί οι δρόμοι έχουμε τους… ημιόνους, που πόσοι είναι, άντε δυό – τρείς, οι οποίοι είναι μονίμως διπλοπαρκαρισμένοι, άρα αυτό που έγινε στην οδό Πολυτεχνείου, ο δρόμος που περνάει μπροστά από την Νομαρχία, ήταν απολύτως φυσιολογικό.

Ενας ηλικιωμένος συμπατριώτης μας, ευτραφής μάλιστα, στις 10.00 π.μ. κρατώντας στο ένα χέρι βιβλιάρια ασφαλείας και στο άλλο ένα μπαστούνι, επιχείρησε να περάσει από το «Χαρά» απέναντι. Αν δεν ήταν τα 2-3, είπαμε δεν είναι… παραπάνω γαϊδούρια, ο άνθρωπος θα είχε περισσότερο περιθώριο, περισσότερη ορατότητα, όπως θα είχε και ο απέναντι με ένα Ι.Χ. που έφευγε από τη θέση στάθμευσης αλλά… φιλήθηκε με τον πεζό.

Εγώ αυτή την φάση δεν την είδα, είδα όμως τα διπλοπαρκαρισμένα γαϊδούρια, είπαμε 2-3 το πολύ είναι, και τον άνθρωπο κάτω, έτσι άσχημα πεσμένο που το κεφάλι του πίσω είχε ανοίξει.

Επικράτησε πανικός, η κυκλοφορία διεκόπη και τηλεφώνησα στο 166 και στο 100.

Στο μεταξύ κατέφθασε ο γιατρός Δημήτρης Μάντικας, που πήγαινε στο γραφείο του, έτρεξε σ’ αυτό πήρε κάποιες γάζες και προσέφερε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να ρθεί το ασθενοφόρο.

Με την κυκλοφορία από τις γυναίκες υπαλλήλους του «Χαρά» να έχει διακοπεί, μάλιστα μια πλήρως καπάτσα, έβαλε «περάντι» ένα δίκυκλο και έστελνε την κυκλοφορία στην Κυρίλλου Τρεχάκη, ο γιατρός κάποια στιγμή ζήτησε να στηρίξει το κεφάλι του τραυματία φωνάζοντας «ένα μαξιλάρι βρε παιδιά».

Δεν πρόλαβε να το πεί και βλέπω μια κοπέλα γύρω στα 20 χρόνων, μετά στις φωτογραφίες είδα πως ήταν σε όλο το συμβάν μέσα, προσφέροντας βοήθεια, και σ’ αυτή την φωτογραφία φαίνεται να μαζεύει την μαγκούρα του παππού, να βγάζει το μπουφάν της και να το τοποθετεί κάτω από το κεφάλι του τραυματία, που αιμορραγούσε ασταμάτητα.

Εμεινε μέχρι το τέλος, που ήρθε το ασθενοφόρο και φεύγοντας της λέω. Πάρε το μπουφάν σου, ήταν πέτσινο, λερώθηκε αλλά μπορείς να το πλύνεις.

Μπα, μου απαντά, φοιτήτρια είμαι, συνηθισμένη είμαι, θα το πλύνω.

Θα μου πείτε, γιατί τα γράφω τώρα αυτά;  Μια φοιτήτρια έδωσε το μπουφάν της για μαξιλάρι.

Τα γράφω γιατί μια άλλη φοιτήτρια, άγνωστη αυτή, με… κουκούλα, μας κατέβασε από το γάϊδαρο, καμιά σχέση με τα 2-3, μόνο είπαμε, γαϊδούρια που διπλοπαρκάρουν, διότι δήθεν δέχονταν παρενοχλήσεις όταν οδηγοί ανταποκρίνονταν στο σήμα τους, μίλαγε και εκ μέρους άλλων υποτίθεται, για δωρεάν μεταφορά από την Πόλη στις Φοιτητικές Εστίες.

Ετσι για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά πως όλα τα δάκτυλα δεν είναι τα ίδια.

 

Υ.Γ. Στη διάρκεια όλου του συμβάντος, κράτησε τουλάχιστον ένα 20’, τροχονόμος δεν φάνηκε. Δεν μένει παρά να περιμένουμε την πρόοδο της επιστήμης μπάς και… κλωνοποιηθεί ο Κολόμβος, γιατί για να κάνει η επιστήμη τα… 2-3  γαϊδούρια ανθρώπους αποκλείεται.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/12/2019 - 17:58

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ταρακουνηθεί… συθέμελα το Αιγαίο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν πειράζει που δεν κατάλαβα γιατί, θα κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι Δήμοι για το προσφυγικό.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν φέρουν καμιά ευθύνη, αλλά θα μπορούσαν να παρακαλέσουν να γίνει η επόμενη κινητοποίηση Παρασκευή να την… κάνουν για τριήμερο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη παγίδα της χώρας διαχρονικά είναι ο λαϊκισμός και αυτό κάνουν σήμερα οι αιρετοί σε Περιφέρεια και Δήμους.

Αυτό που χρειαζόμαστε, που μας λείπει είναι η υπευθυνότητα, οι συνετές πράξεις.

Να κλείσουν λοιπόν Περιφέρεια και Δήμοι, γιατί δεν λύνεται το προσφυγικό και εδώ και καιρό μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Άραγε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το λύσει;

Η παρούσα δεν θέλει;

Δηλαδή ένα διεθνές, τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί διεθνείς συσκέψεις, συναντήσεις ηγετών πρώτου μεγέθους, που απασχολεί σήμερα όλα τα πολιτικά μυαλά, θα το λύσουμε κλείνοντας την Περιφέρεια και τα Δημαρχεία;

Αλήθεια, τι ζητάμε;

Να φυλάσσονται τα σύνορα. Η φύλαξη απαιτεί δύο, αλλιώς υπάρχει το πνίξιμο.

Το θέλουμε; Να το πούμε αλλά όχι κλείνοντας τα… Δημαρχεία.

Να επιστρέφονται γρήγορα όσοι απορρίπτεται το άσυλο τους.

Να γίνει, αλλά στο τέλος και αυτό απαιτεί δύο. Η Τουρκία, μια σοβαρή χώρα και ένας κακός γείτονας, έχει σήμερα ας πούμε στη Χίο, την ώρα που δεν επιστρέφουμε κανέναν, δύο Αστυνομικούς. Αν αποφασίσουμε να επιστρέφουμε θα τους κάνει δέκα, όπως παλιά. Αυτοί θα εγκρίνουν στο τέλος τις επιστροφές και όχι εμείς, το λησμονούμε.

Θέλουμε να αδειάσουν τα νησιά. Αυτή η Κυβέρνηση το προσπαθεί, αλλά ας παραδεχτούμε αυτό που έλεγε ο… αχώνευτος ο Μουζάλας. Όσους παίρνουμε άλλους τόσους θα μας στέλνουν την επομένη.

Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα στην ιστορία της. Πατάει στις συγκυρίες… προσφυγικό σήμερα, και κάνει… πόλεμο στους γείτονες της, πήζοντας τους στις ροές απελπισμένων και φέρνοντας τις ίδιες τις χώρες σε απελπισία.

Σε μια τέτοια βρίσκεται και η χώρα μας.

Θέλαμε να κλείσει η Μόρια και η ΒΙΑΛ. Αυτό εξήγγειλε η Κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των κλειστών κέντρων, τα οποία τελικά θέλει να τα κάνει εκεί, που υποδείκνυαν οι ίδιοι οι αιρετοί, δηλαδή του «Διαόλου τη  μάνα». Αυτοί οι αιρετοί που σήμερα κλείνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες.

Τώρα λοιπόν, που ήρθε ο λόγος στην πράξη δεν θέλουμε τα Κλειστά Κέντρα, αλλά θέλουμε να κλείσουν και τα υπάρχοντα.

Μήπως δεν γίνονται και τα δύο μαζί;

Βεβαίως η παρούσα κυβέρνηση ας πούμε, είναι επί του προκειμένου, πιο αργή από τον θάνατο, βεβαίως και στο τέλος μπορεί να μας μείνει και η ΒΙΑΛ και το ΠΡΟΚΕΚΑ και αν θέλει ο Ερντογάν θα ανοίξουμε και δεύτερη ΒΙΑΛ. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αναγνωρίσουμε, να την διαβάσουμε σωστά αλλιώς θα ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα, όπως θα κάνουν οι Δήμαρχοι την Τετάρτη.

Δυστυχώς είμαστε απέναντι σε ένα διεθνές πρόβλημα, που λόγω γεωγραφικής θέσης μπήκε στο σπίτι μας. Ή συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και το αντιμετωπίζουμε ακόμα και στη λογική αντί να ξοδεύουμε τόσα λεφτά συντήρησης να επιδοτούμε την επιστροφή ή θα αντιμετωπίσουμε τεράστια κρίση, την οποία πρέπει να δούμε σε πανεθνικό επίπεδο και μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Άλλωστε στο κέντρο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τι πρόβλημα ξέφυγε από τα νησιά.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 40.000 ανθρώπους στα νησιά μας. Όσο και αν το απέφυγε η υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τα νησιά δεν χωρούν άλλους, το πρόβλημα έγινε από Αιγαιακό, πανελλαδικό και αύριο θα γίνει πανευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή οι απελπισμένοι που τάϊζαν τα χρυσά στομάχια των Βορειοευρωπαίων θα ξεσηκώνονταν.

 Ε, αυτό έγινε, γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε επίπεδο κινητοποιήσεων, τα κάναμε όλα. Δεν χρειάζεται να φωνάξουμε σε κανένα κέντρο και να κλείσουμε τίποτα, το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό μας και λυπάμαι αν δεν το καταλάβαμε. Το πρόβλημα έχει φύγει από τα νησιά, σε λίγο θα πνίξει τη χώρα. Αν κύριοι της Κυβέρνησης δεν το βάλετε πρώτο στην αντζέντα σας, θα σας πάρει μαζί του σαν βαρίδι στον πάτο.

 

Υ.Γ. Το κλείσιμο Περιφέρειας και Δήμων έχει την ίδια σοβαρότητα με την… παραίτηση των Δημάρχων για το ίδιο πρόβλημα.