Στον Άγιο Δημήτρη τον… Αρμολούση και τον ολίγο… Μεστούση

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 26/10/2022 - 21:07

Η αναφορά μου γίνεται για τους… χωραϊτες, γιατί στα χωριά μας το ξέρουν ότι κάθε γιορτή είναι και μια ξεχωριστή μέρα, για να ξαναβρεθούν μεταξύ τους, να θυμηθούν τα παλιά, να φρεσκάρουν τα τωρινά, να προσκυνήσουν τον Άγιο τους.

Σήμερα είχαν την τιμητική τους τα Αρμόλια, με τον Άγιο Δημήτρη τους και εμείς γευτήκαμε την χαρά τους, μαζί με τους συναδέλφους του… Χάους, που είχαν την ιδιαίτερη δική τους επαφή, την οποία θα γευτείτε τηλεοπτικά.

Και μέσω αυτής φαίνεται πόσο πιο καθαρή είναι η σκέψη στα χωριά μας, αυτά που επιμένουν να αντιστέκονται στον χρόνο.

Στον χρόνο που κυλάει αδιάφορος για μας.

Για σκεφτείτε, ο Άγιος Δημήτρης κτίστηκε το 1846 και το 1881 στον «Χαλασμό» τον μεγάλο σεισμό έγινε ένας σωρός ερειπίων, για να τον ξανασηκώσουν οι Αρμολούσοι ξανά πέτρα την πέτρα. Και δίπλα του ακριβώς βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγίας, οι δυό τους Εκκλησίες επικοινωνούν σήμερα μεταξύ τους εσωτερικά και νομίζει κανείς ότι η Εκκλησία είναι μία. Και πότε κτίστηκε η Παναγία; Το 1600 και λόγω μικρού μεγέθους και κατασκευής άντεξε και το 1881, κάτι που δεν έκανε η διπλανή της Εκκλησιά του Αγίου Χαραλάμπους.

Για σκεφτείτε ιστορία, για σκεφτείτε ανθρώπους, γάμους, βαφτίσια και κηδείες, χαρές και λύπες, ένα χωριό τρείς «κολλημένες» μεταξύ τους Εκκλησίες.

Και επειδή ψαλμωδίες και μπουζούκια πάνε μαζί, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι Αρμολούσοι γλεντάνε ακόμα στην πλατεία, αφού έβαλαν ευλογητό το… μεσημέρι.

Αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία είναι το… επίσημο τραπέζι του Σεβασμιωτάτου και των αρχών του χωριού. Τα άλλα… επίσημα αρχίζουν μετά.

Σημειώστε τα πανέξυπνα παιδιά τους, 25 έχουν τα Αρμόλια παρακαλούμε. Μόνο στο χωριό αυτό στεριώνουνε τις οικογένειες 4 νέα ζευγάρια, τα σπίτια τους και οι δρόμοι τους λάμπουν, ο τόπος μοσχομυρίζει μαστίχα και τα Αρμόλια δεν είναι μόνο ο εξωτερικός δρόμος, που δεν μας αφήνει ίσως να προχωρήσουμε προς τα μέσα.

Αφού αυτό κάναμε και εμείς συνεχίζοντας για Μεστά, που είχαν και εκεί τον δικό τους Άγιο Δημήτρη. Τα Μεστά του κεφιού, της απλότητας, της χαράς, της σούμας.

Τα χωριά μας, μας περιμένουν και οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να… ξαναβαφτιζόμαστε.

Ακολουθήστε σε πρώτη ευκαιρία αυτό τον δρόμο και δεν θα χάσετε.

 

Υ.Γ.: Χρόνια πολλά και στον σεμνό Ιερέα του χωριού τον πατ. Δημήτρη Γαϊλα από τους Ολύμπους. Υπηρετεί τον Άγιο Δημήτρη Αρμολίων εδώ και 34 χρόνια και χειροτονήθηκε Διάκονος σαν σήμερα, πάλι του Αγίου Δημητρίου, στον ίδιο Ναό το 1988.

Σχετικά Άρθρα