Χίος, Σάββατο 18 Αυγούστου

Tα γιαταγάνια του Αφρίν και η αφέλεια του… κυρ – Φώτη

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 18/03/2018 - 20:29
φωτο από τους σημερινούς πανηγυρισμούς κατάληψης της Αφρίν

Οντως η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει. Πριν 196 χρόνια χρειάστηκε οι ναυτικοί να μεταφέρουν την φρίκη στην Ευρώπη και ένας Ντελαγκρουά, που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στη Χίο, να δώσει μέσα από τον χρωστήρα του το μέγεθος και την περιγραφή της ανείπωτης φρίκης, της Σφαγής του 1822.

Σήμερα ήρθε η πρόοδος. Ο Πούτιν συνεχίζει να κυβερνά με εκλογές, το πιο σύντομο ανέκδοτο, στις ΗΠΑ κυβερνά ο… ακυβέρνητος, στην Ευρώπη το… τίποτα και στην Τουρκία ο Σουλτάνος Ταγίπ.

Ηρθε όμως και η τεχνολογική πρόοδος. Σήμερα δεν χρειάζεται κανένας ζωγράφος να σχεδιάσει γιαταγάνια, τα κραδαίνουν οι εισβολείς στο Αφρίν της Συρίας και σε χρόνο μηδέν μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο.

Ένα κόσμο, που βλέπει αγανακτισμένος ίσως αλλά… πολυθρονάτος, αποσβολωμένος αλλά ξανά… πολυθρονάτος, διαμαρτυρόμενος αλλά μανά…πολυθρονάτος, την Τουρκία να εισβάλλει στην Συρία, να σκοτώνονται 1500 τουλάχιστον Κούρδοι, να βομβαρδίζονται Νοσοκομεία, να οδηγούνται στην προσφυγιά του πουθενά άλλοι 150.000 άνθρωποι και δεν κουνιέται φύλλο.

Στην Τουρκία οι φίλοι της ειρήνης και της λογικής, που είναι πολλοί, τρέμουν όχι την επόμενη παρανοϊκή κίνηση του Σουλτάνου τους, δεν τρέμουν μη δούν τον πατέρα, τον συγγενή ή τον γείτονα να φυλακίζεται, αυτά πιά είναι ρουτίνα, δεν τρέμουν μια ενδεχόμενη επιστράτευση, άλλωστε το κλίμα έχει καλλιεργηθεί δίπλα από καιρό, δεν τρέμουν στην ιδέα ότι η Ευρώπη πήγε γι’ αυτούς περίπατο, τρέμουν όμως στην ιδέα ότι αυτή ακριβώς η Ευρώπη μένει άφωνη και παράλυτη, μπροστά σε ένα ακόμα έγκλημα, που γίνεται δίπλα στην πόρτα τους, με μια εισβολή βαρβάρων σε μια γειτονική χώρα και δεν αντιδρά κανείς. Και δεν μιλάμε για τις ψοφοδεείς κυβερνήσεις της δύσης αλλά για τους ίδιους τους πολίτες της.

Την ίδια ώρα, για να δούμε και τον δικό μας μικρόκοσμο ο κυρ – Φώτης ο Κουβέλης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, με μια παρ’ ολίγον βύθιση σκάφους του Λιμενικού Σώματος, με τα Ιμια… γκρίζα, τον Ερντογάν να μας λέει ότι θα να μας ξανακάνει… παστούς και δύο στρατιωτικούς αιχμαλώτους στον Εβρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του αντιμιλιταριστή και συνδέει την τουρκική επιθετικότητα με τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πιστεύει όμως ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο και πολύ περισσότερο σύρραξη στο Αιγαίο. Είναι επίσης κατηγορηματικός όταν απαντά σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δηλώνοντας κατηγορηματικά  ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση της.

Μετά ταύτα υποκλίνεται κανείς στον Αϊστάϊν, που ερωτώμενος, σε ελεύθερη απόδοση, αν υπάρχει κάτι ανίκητο, απήντησε: Nαι ο… βλάκας.

 

 

Υ.Γ. Ευγενική παρατήρηση στην κυρία, που έκανε ρόμπα την σημαία μας, ξέρω ότι είχε τις καλύτερες των προθέσεων, στην συγκέντρωση της Πλατείας για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Λάθος και να μην το επαναλάβει. Αν ήταν να μετριέται έτσι ο πατριωτισμός και η αγάπη στην πατρίδα, θα φτιάχναμε και γαλανόλευκα… βρακιά

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 15/08/2018 - 07:44
Η υποδοχή των δύο αιχμαλώτων

Ως γνωστόν οι συνεχιστές της διπλωματίας του Φαναρίου δεν είμαστε εμείς αλλά οι… Τούρκοι. Όταν το σκάφος έχει μια μεγάλη τρύπα να μπάζει, σχέσεις με ΗΠΑ, το πλήρωμα φροντίζει να κλείσει τις άλλες μικρές τρύπες και μια απ’ αυτές ήταν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αιχμάλωτοι.

Αφού λοιπόν χαρούμε γι’ αυτό και κυρίως να αισθανθούμε υπερήφανοι για την αρμόζουσα σε έλληνες Αξιωματικούς συμπεριφορά των δύο απελευθερωθέντων, οφείλουμε να προβληματιστούμε για την συνέχεια.

Ποιά θα είναι αυτή; Θα κλείσει την μεγάλη τρύπα ο Ερντογάν ή θα την αφήσει ανοιχτή;

Αν συμβεί το πρώτο δεν θα μας επηρεάσει, αν όμως συμβεί το δεύτερο πρέπει να προετοιμαστούμε σε… αντίποινα.

Ποιά θα είναι αυτά; Μα να ανοίξει η κάνουλα των 3 εκατομμυρίων Σύρων και άλλων, που περιμένουν στην Τουρκία. Αν αυτοί μας κατακλύσουν η Τουρκία δεν θα το κάνει για να αποτελειώσει την Ελλάδα, αλλά να πιέσει τον Τράμπ μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόβλημα το δικό μας είναι εκ των πραγμάτων Ευρωπαϊκό και αν η Τουρκία κλείσει τις Αμερικάνικες βάσεις, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλο τρόπο ασφαλούς μετεγκατάστασης πλην των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν δεν εξετάσουμε το σενάριο αυτό και μείνουμε μόνο στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών σημαίνει ότι… τσάμπα οι Φαναριώτες διπλωμάτες ήταν Ελληνες.

 

Υ.Γ. Μπορεί η Παναγιά μας να έβαλε το χέρι της στην απελευθέρωση. Εκείνοι που το έβαλαν σίγουρα ήταν οι Αμερικάνοι, που παρέδωσαν μια λίστα αιχμαλώτων, που πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, ανάμεσα τους και οι δύο δικοί μας με πρώτο στη λίστα βέβαια τον δικό τους Πάστορα.