Θέλουμε τον ΝΟΧ ξανά… ζωντανό;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 03/05/2023 - 21:33

Ομόφωνα ΝΑΙ και αντιλαμβάνεστε ότι δεν αναφέρομαι στην Ομάδα μας, αλλά στις πρώην ιστορικές εγκαταστάσεις της, οι οποίες είναι γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκονται.

 

Για εμένα η εικόνα που παρουσιάζεται χρόνια τώρα έχει σημειολογική αξία. Είναι η Χίος της παρακμής, το νησί που προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι. Αν σταματήσει να ανέχεται η Χίος ένα σωρό ερειπίων δίπλα στο κεντρικό της Λιμάνι, ένα σωρό μπάζα και σαβούρας γύρω από το εμβληματικό Ξενοδοχείο της το «Χανδρής» αν αυτό το σημείο αρχίζει να ξαναζεί, τότε, σημειολογικά πάντα, το νησί θα έχει γυρίσει σελίδα.

Ελπίζω και εύχομαι να το…προλάβω.

 

Με δεδομένα αυτά, ας δούμε το σημείο που βρισκόμαστε από τυπικής, γραφειοκρατικής πλευράς, που έχει όμως την σημασία της.

 

Τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τις προσχώσεις στο Ναυτικό Όμιλο Χίου ενέκρινε ομόφωνα η επιτροπή Ποιότητας Ζωής με το θέμα να έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Τόσο ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυριάκος Ζωάνος όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Ξενάκης, τόνισαν ότι η έγκριση της ΜΠΕ, ανοίγει το δρόμο για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν την αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος.

 

Άρα, σε απλά ελληνικά ανοίγει, με όσα χρόνια σημαίνει αυτή η λέξη για τη χώρα μας, ο δρόμος για να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις του ΝΟΧ να αποτελούν ένα σωρό ερειπίων.

 

Εδώ τώρα αξίζει να δώσουμε σημασία σε κάποιες… λεπτομέρειες, που αν τις παρακάμψουμε θα τις βρούμε μπροστά μας… βουνά.

 

Λεπτομέρεια πρώτη: To υπάρχον οικοδόμημα καταρρέει (οροφές καί πλευρές θαλάσσης) και τα εντοιχισμένα σίδερα έχουν φθαρεί κατά 60-90%. Yπάρχει μάλιστα σχετική έκθεση Πολεοδομίας κ.α. που κρίνει το κτίριο παντελώς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για οποιαδήποτε χρήση. Κατά συνέπεια η επισκευή του είναι αδύνατη κατ’ ουσία και η συντήρησή του ιδιαίτερα πολυέξοδη!

Ήδη τα κόστη πιθανής επισκευής και στη συνέχεια συντήρησης του οικοδομήματος υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος κατασκευής ενός νέου, σύγχρονου, λειτουργικού, ευκολοσυντήρητου κτιρίου του ΝΟΧ!

 

Άρα, αν μπούμε στη λογική, που ποτέ μου δεν κατάλαβα, με την έννοια ότι μιλάμε για σάπια στην κυριολεξία μπετά, ότι το κτίριο είναι… διατηρητέο, μιλάμε θα περιμένομε απλά την θεά τύχη να κάνει ένα… σεισμό, γιατί μόνο αυτός θα μας…σώσει.

 

Λεπτομέρεια δεύτερη: Anάλογες παρατηρήσεις πρέπει να γίνουν και για την θαλάσσια πισίνα η οποία δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει σωστά λόγω λασπώδους βυθού, θαλασσίων ρευμάτων, αδιεξόδου παράκτιας τοποθεσίας της και αδύνατης αποχέτευσης.

 

Λεπτομέρεια τρίτη: Η λειτουργικότητα και οικονομική απόδοση τού νέου ΝΟΧ θα πρέπει να ενσωματωθεί με την περιοχή Μπέλλα Βίστα (Χανδρής, Ίδρυμα Τσάκου, Ξενία, Περιφερειακός και αεροδρόμιο) με σκοπό την ανάπτυξη του, την πρόσβαση Χιωτών και επισκεπτών, την αθλητική και τουριστική του εκμετάλλευση πρός όφελος τού νησιού μας. Μέγιστα οφέλη θα ακολουθήσουν για τη Χίο, το πρώτο από τα οποία θα είναι η ευχερής, φτηνότερη χρηματοδότηση του νέου ΝΟΧ.

 

Λεπτομέρεια τέταρτη: Η δημιουργία και εκμετάλλευση τού μεγάλου χώρου σταθμεύσεως με είσοδο, σέ συνδυασμό με τον ΝΟΧ θα διευκολύνει την εκρηκτική κίνηση προς το λιμάνι και την πόλη, θα αποδώσει οικονομικά οφέλη, θα διευκολύνει τον για πολλά χρόνια σχεδιασμό της πεζοδρόμησης της περιοχής τού λιμανιού.

 

Λεπτομέρεια πέμπτη: Η αναβάθμιση τού νέου ΝΟΧ σέ αθλητικό-κοινωνικό κέντρο θα προσελκύσει δημιουργικά την νεολαία τής Χίου, θα προβάλει και ενθαρρύνει το αθλητικό ήθος και ιδανικά, θα αναδείξει την Χίο στο πανελλήνιο, θα δημιουργήσει (με σωστό σχεδιασμό) ένα κέντρο επιχειρηματικής προόδου και τουριστικής ανάπτυξης για το νησί, στο ωραιότερο σημείο του.

Άλλωστε μπορεί να μην είναι τυχαίο, που οι παλαιότεροι και μάλλον σοφότεροι ημών έχουν ονομάσει την περιοχή Μπέλλα βίστα, δηλαδή «Καλή, η καλύτερη θέα».

 

Λεπτομέρεια έκτη και καθοριστική. Μήπως ο Δήμος και ο ΝΟΧ πρέπει να ρθούν… προκαταβολικά σε επαφή με εκείνους τους οικονομικούς παράγοντες, που καταλαβαίνουν την σημασία, που έχει για την πόλη και το νησί αυτή η επένδυση, ώστε να δούμε και αυτοί τι σκέπτονται; Εκτός και αν δεν τους… ξέρουμε, εκτός να είναι… πολλοί και εκτός αν θέλει γίνει ο Δήμος…. επενδυτής, οπότε ας αφήσουμε την περιοχή ερείπιο αφού έτσι θα ξαναγίνει.

 

 

Υ.Γ.: Διαβάζοντας την εξειδίκευση των… περιοριστικών μέτρων για την άρδευση, καταλαβαίνετε, χωρίς να υποτιμάμε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, γιατί στο τέλος πρέπει να περιμένουμε να μιλήσει ο… Δήμαρχος; Αν γνωρίζετε… ανάγνωση, ανακοινώθηκαν τόσες εξαιρέσεις, που όχι δεν κλείνουν οι βάνες, δεν… υπάρχουν καν.

 

 

Σχετικά Άρθρα