Του χρωστάμε, μια… Φρεγάδα του… Καποδίστρια

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 28/09/2021 - 18:15

Τώρα θα πεί κανείς, ακόμα δεν τις είδαμε τις Φρεγάδες θα τους βγάλουμε και… όνομα;

Ή τι δουλειά έχει η ιστορία να χώνεται συνέχεια στα πόδια μας.

Κατ’ αρχήν να καταγράψουμε κάτι για την ιστορία του… Κυριάκου Μητσοτάκη, και ας είναι σαφώς νωρίς.

Φέρνει μια αμυντική συμφωνία στη Βουλή και το σημαντικό δεν είναι ότι η Ελλάδα αγοράζει 3 συν 1 Φρεγάτες και 3 συν 1 κορβέτες το 2025. Το σημαντικότερο είναι ότι χώνει την Γαλλία στην μούρη της Τουρκίας το ενδιάμεσο διάστημα, που θα είχε αξία ακόμα και αν ήταν μήνες, όχι τώρα που είναι τέσσερα χρόνια!

Στο διάστημα αυτό η μια χώρα συνδράμει την άλλη αν δεχθεί επίθεση ακόμα και από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Ε, αν δεχθεί η επίθεση η… Γαλλία θα βοηθήσουμε βρε αδελφέ προς χάριν της ιστορίας.

Η ιστορία τώρα που κολλάει;

Αν ξεχνάμε εμείς προφανώς δεν ξεχνούν οι Γάλλοι.

Βρισκόμαστε στο 1815, μια…τρίχα ιστορίας μας χωρίζει. Ελλάδα δεν υπάρχει, έχουν τελειώσει οι Ναπολεόντιοι πόλεμοι με την ήττα του εφιάλτη για την Γαλλία, στο Βατερλό.

Αρχίζουν τα Συνέδρια στην Βιέννη και το Παρίσι με τις αντίστοιχες Συνθήκες, στις 26 Ιουνίου 1815 στην Βιέννη και στις 20 Νοεμβρίου 1815 στο Παρίσι. Θέμα τους η τύχη της… μεταπολεμικής Γαλλίας. Κυριαρχούν δύο προσωπικότητες, ο Μέτερνιχ και το ελληνόπουλο που ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Α’ εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική της χώρας του, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Αν κερδίσει ο πρώτος η Γαλλία ταπεινώνεται, διαλύεται, μέχρι τώρα ακόμα δεν θα είχε πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, που ήθελε ο δαιμόνιος υπουργός Εξωτερικών της Πρωσσίας.

Αν κερδίσει ο Καποδίστριας η Γαλλία διασώζεται και ο Βασιλιάς της Λουδοβίκος ΙΗ’ επιστρέφει στον θρόνο του. Γίνεται το δεύτερο για πολλούς λόγους, δίνοντας μας μας μια αφορμή να διαβάσουμε λίγη ιστορία, που τελικώς είναι… χρήσιμη.

Τότε ο επικεφαλής των Γάλλων διπλωματών Κόμης Molet λέει την ιστορική φράση «Εάν η Γαλλία είναι ακόμη Γαλλία, το οφείλει κυριολεκτικά σε δύο ανθρώπους, που τα ονόματά τους δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχάσει: Στον Τσάρο Αλέξανδρο και, κυρίως, στον …. Καποδίστριαν».

Ας δούμε την ιστορία από τότε μέχρι σήμερα. Από την συμβολή των Γάλλων στην Επανάσταση του 1821 μέχρι την επιστροφή του Καραμανλή και την θεμελίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, οι Γάλλοι δεν ξέχασαν ποτέ.

Είναι γνωστό βεβαίως ότι το αναγνώρισαν και επισήμως όταν ζήτησαν από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, τι δώρο να του κάνει η Γαλλία όταν η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα, ως ανεξάρτητο κράτος.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Κυβερνήτης ζήτησε να σταλεί στην Ελλάδα ότι δεύτερο βιβλίο περίσσευε από τις Σχολικές Βιβλιοθήκες της Γαλλίας.

Αυτόν τον Κυβερνήτη φυσικά… δολοφονήσαμε.

Τουλάχιστον ας βγάλουμε μια Φρεγάδα στο όνομα του.

 

Υ.Γ.: Την ώρα που γράφονταν το κείμενο περνούσαν πάνω από το νησί F16 που πέταξαν από την Αγχίαλο στα πλαίσια αναχαίτισης Τουρκικών αεροσκαφών. Άρχισαν προφανώς οι… γιορταστικές εκδηλώσεις της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

 

 

Σχετικά Άρθρα