Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Blaming the Victim =  Κατηγορώντας το Θύμα

Κυρ, 23/02/2020 - 06:37

Αγαπητή Αλήθεια,

Προβληματίζομαι από καιρό βλέποντας τους χειρισμούς των Κυβερνήσεων  στο Προσφυγο-μεταναστευτικό διαχρονικά και ανησυχώ διότι: 

"Αχ συτή η Ψαρού πάει στα Κουτουρού"

Ισως έχετε ένα σχετικό γράμμα μου που δημοσιεύσατε στις 27-6-16.

Και μια φράση που λένε οι απλοί βαρκάρηδες: 

"Αμα η βάρκα μπάζει νερά, πρώτα  βούλωσε την τρύπα και μετά βγάζεις τα νερά, αλλιώς θα πας σίγουρα στον πάτο"!!

 

Blaming the Victim =  Κατηγορώντας το Θύμα

Δανείζομαι αυτόν τον τίτλο από ένα βιβλίο που είχα διαβάσει σε μάθημα Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο (University of Pennsylvania) των ΗΠΑ την ταραγμένη εποχή του 1960-70++, εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, του Woodstock, των Hippies…!!

Με λίγα λόγια το βιβλίο διαπραγματευόταν την κατάφορη αδικία να κατηγορείται το ίδιο το Θύμα – συνήθως έγχρωμος, φτωχός και κοινωνικοοικονομικά παραπεταμένος - για όσα του συμβαίνουν, όχι κυρίως από δικά του σφάλματα ή πράξεις, αλλά κυρίως από πολιτικο-κοινωνικές αδικίες, αβελτηρίες ή και πράξεις κατάφορης και εγκληματικής συμπεριφοράς των κατηγόρων.

 

Και για να το συνδέσουμε με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα του σήμερα – δηλ. οι Έλληνες- δεν είναι μόνο το Θύμα όλων των κακοδαιμονιών: όπως οικονομικών, προσφυγικών, μεταναστευτικών, και δεν αφαιρώ το ποσοστό, (εστω και μικρό) της δικής της υπαιτιότητας, που η Ευρώπη κυρίως, αλλά και άλλες Χώρες της καταλογίζουν.

Να το κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένο. Η Ευρωπαϊκή Οικογένεια και όχι μόνο, σε όλα τα επίπεδα κατηγορεί τον Ελληνα αναφορικά με το τεράστιο Μεταναστευτικό Πρόβλημα, με όλα τα συνοδά, κυρίως αρνητικά θέματα, που η ‘’Πλούσια Ευρώπη’’, είτε σκόπιμα, είτε από ανικανότητα!!, δεν μπορεί να δει και να αξιολογήσει σωστά.

 

Να γίνω πιο συγκεκριμένος: Γιατί όλοι αυτοί οι ‘δύσμοιροι’, είτε ονομαστούν πρόσφυγες, είτε οικονομικοί μετανάστες, έχουν μπεί στην Ουρά της ‘’Μεγάλης Εξόδου’’ από τις χώρες τους προς την Ευρώπη, που μας αφορά άμεσα, αλλά και τις ΗΠΑ, και την Αυστραλία κ.α.

Συνήθως όλες οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων, φεύγουν από τις χώρες και τα σπίτια τους, είτε γιατί βομβαρδίζονται, είτε γιατί καταδιώκονται και πεινούν, διψούν και δεν μπορούν να επιβιώσουν σαν ανθρωποι.

 

Να λοιπόν το πρώτο θύμα. που λίγο ως πολύ όλοι κατηγορούν (blaming).

Από ποιους βομβαρδίζονται και γιατί;

Συνήθως από αυτούς που τους κατηγορούν.

Και είναι εύκολο να δει κανείς ποιοι κατασκευάζουν, πωλούν και χρησιμοποιούν τα υπερσύγχρονα όπλα και τις καταστροφικές μηχανές του ολέθρου, που αφανίζουν κάθε έμψυχο και άψυχο δημιούργημα.

Ακόμα και οι μη πρόσφυγες πολέμου, γιατί εγκαταλείπουν τις εστίες τους;

Συνήθως και αυτοί από τις παραπάνω ανάγκες επιβίωσης. Και ποιοι είναι γνωστό ότι επέδραμαν από εκατοντάδων ετών και εκμεταλλεύτηκαν τον πλούτο τους, και τους χρησιμοποίησαν σαν σκλάβους με απάνθρωπη βία και κυνισμό (βλέπετε τον βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Β).

Συνήθως αυτοί οι “πολιτισμένοι” Ευρωπαίοι, είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα τους κατηγορούν (blaming)!

 

Και ερχόμαστε στο άλλο μεγάλο Θύμα, τον Ελληνα και την Ελλάδα, που όλοι κατηγορούν για τις ‘απάνθρωπες’ δομές τους και την απάνθρωπη μεταχείριση!! των προσφύγων, μεταναστών.  

Και ρωτά το Θύμα ο Ελληνας όλους αυτούς τους “πολιτισμένους” Ευρωπαίους, κλπ:

Εμείς δεν παράγουμε όπλα, δεν βομβαρδίζουμε κανένα λαό στην Εγγύς Ανατολή, ή Αφρική κ.α.

Δεν είμαστε στυγνοί αποικιοκράτες και δεν εκμετταλευόμαστε κανέναν φτωχό λαό, γιατί λοιπόν στρέφετε όλοι τις κατηγορίες σας στο Μεγάλο Θύμα;

Ακόμα και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι Ψυχολόγοι (European Federation of Psychological Associations) εξέδωσαν καταδικαστικό ψήφισμα ενανίον των Ελλήνων Ψυχολόγων!! 

 

Και προχωρώ στο άλλο ‘’Μεγάλο Θύμα’’, που είναι ο νησιώτης κάτοικος των Ελληνικών ακριτικών νησιών του Αιγαίου, όπου η ίδια η Πολιτεία του αντιτάσσεται, και ελπίζω δεν συμπλέει μαζί με άλλα άγνωστα, ακατονόμαστα συμφέροντα, που τον κατονομάζουν ή και υπονοούν: ξενοφοβικό, ρατσιστή, ακρο-οτι-νάναι!!.

 

Λυπάμαι, αλλά είδα το περασμένο καλοκαίρι καταγεγραμμένο σε παραλιακό τοίχο στον Αγιο Αιμιλιανό με κόκκινα μεγάλα γραμματα κατηγορίες όπως ‘ρατσιστες’, ‘φασίστες’ και παρότι τα έσβησαν, υποθέτω από την Δημοτική Υπηρεσία, επαναγράφονταν σε άπταιστα Ελληνικά!!

Και εδώ ελλοχεύει ο Μεγάλος κίνδυνος προφυγο-μεταναστευτικού ‘εμφυλίου’ μεταξύ των ‘Θυματων’, που μόνο περισσότερα δεινά θα μας φέρει, αν θυμηθούμε αυτά τα δεινά των μετα-κατοχικών γεγονότων!!     

Ο μη γένοιτο!!

Για να δει κανείς πόσο δίκαιο είχε ο συγγραφέας του βιβλίου ‘’Blaming the Victim’’, William Ryan, που τολμώ να πω ότι είναι ακόμα τόσο επίκαιρο, όσο τότε.

 

Με εκτίμηση

Παντελής Πρώιος, Ψυχολόγος

6976643588

      

Άλλες απόψεις: Του Παντελή Πρώϊου