Δυό ακόμα νέες εκδόσεις από το Α-Π του Γιάννη Παληού

Πέμ, 06/08/2015 - 22:04

 Μόλις πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσα στον τοπικό Τύπο κείμενο με το προλογικό σημείωμα:

“Μέσα στις τόσο όμορφες και λίαν αξιέπαινες Χιακές εκδόσεις, από τις οποίες διαρκώς εμπλουτίζεται και αυξάνει η τοπική βιβλιογραφία, περιλαμβάνονται αυτές του εκδοτικού οίκου “Άλφα Πι” του φίλου Γιάννη Παληού. Εκδόσεις που, σεμνύνουν και λαμπρύνουν, τη χακή βιβλιογραφική πραγματεία στο ευρύτερο φάσμα της πνευματικής βιοτής.

            Ο αείμνηστος αδελφός του Γιάννη, Αντώνης, “έφυγε” πρόωρα από τον μάταιο τούτο κόσμο, άφησε όμως μαζί με τον αδελφό του ένα τεράστιο έργο για το οποίο θα μιλήσουν οι μελλοντικές γενιές. Έχω πει και άλλοτε ότι, κάθε βιβλίο του εκδοτικού οίκου “Άλφα Πι” δεν είναι απλά μια νέα έκδοση, είναι ένα κομψοτέχνημα. Όποιος γνωρίζει από βιβλία, όποιος αναθαρρεί και ζωογονείται από τη μυρωδιά των σελίδων του, εμπλουτίζει και μεταρσιώνεται από την ανάγνωση των κειμένων του και μεταμορφώνει τη σκέψη του σε άγγελο φωτός από την όραση των θεατών του στοιχείων, κατανοεί του λόγου μου το αληθές. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την αξία ενός βιβλίου είναι αδύνατον να καταλάβει αυτό το οποίο περιγράφω. Γι΄ αυτό κι εγώ, με χαρά μεγάλη καμαρώνω κάθε νέα έκδοση του καλλιτεχνικού τυπογραφείου “Άλφα Πι” που, με κόπο μεγάλο και τη βάσανο της διακονίας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας πλέον ο Γιάννης, δίχως τον Αντώνη, συνεπικουρούμενος –φυσικά– από τους λοιπούς, εκλεκτούς, συνεργάτες του.

            Μέσα στο τρέχον έτος (2015) αρκετά βιβλία κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις “Άλφα Πι” και ήδη παρουσιάσαμε δυο φορές στον τοπικό Τύπο ορισμένα εξ αυτών.

            Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε καταστεί κοινωνοί και νεότερων πονημάτων που, πρόσφατα, εκδόθηκαν και έφθασαν στα χέρια μας”.

            Συνεχίζοντας, λοιπόν, στο μέτρο του εφικτού και των μικρών δυνατοτήτων μας, την παρουσίαση των βιβλίων, εκδόσεων “Άλφα Πι”, σήμερα προβάλλουμε δυο έργα, ένα μυθιστόρημα και μια βιογραφία βιωματικού αφηγηματικού λόγου.

 

******************************

Συγγραφέας του πρώτου έργου είναι ο συμπολίτης μας κ. Λευτέρης Πυκνής. Ο φίλτατος Λευτέρης, άνθρωπος της προκοπής και της προσφοράς, ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια τη συγγραφή και ήδη έχει στο ιστορικό του άλλον έναν αφηγηματικό, βιογραφικό τόμο, με συναφές –του υπό αναφοράν- περιεχόμενο.

Το βιβλίο του τιτλοφορείται “Λευτέρης- Ιουλία, Έρωτας-Δημιουργία” και σκιαγραφεί γεγονότα της ζωής, τα οποία έζησε με την εκλεκτή της καρδιάς του σύζυγο, Ιουλία, που πρόωρα έφυγε από κοντά μας.

Ο Λευτέρης Πυκνής αποτελεί το λαμπρό παράδειγμα της ειλικρινούς άρμοσης, του πραγματικού δεσίματος, του ανδρογύνου, που έχει μάθει να τιμά και να σέβεται το έτερον ήμισυ στο διηνεκές. Γι΄ αυτό και το έργο του αποκτά ιδιαίτερη αξία και σημασία.

Διατηρώντας τη μνήμη ες αεί, ο Λευτέρης Πυκνής προβάλλει στοιχεία και γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του ζεύγους Λευτέρη και Ιουλίας Πυκνή και παράλληλα μας μεταφέρει στον κοινωνικό ιστό του νησιού μας, της Χίου, κάποιων παλαιότερων εποχών, όταν υπήρχε μεγαλύτερη αγνότητα στη σκέψη και τη ζωή, αλλά και μεγαλύτερο πάθος σε ότι καθένας καταπιανόταν.

Το βιβλίο, με λόγο που ρέει και διαβάζεται ευχάριστα, κάνοντας τον αναγνώστη του να μεταβαίνει νοερά στις προγενέστερες εποχές, νοσταλγώντας τις, διανθίζεται και από χαρακτηριστικό υλικό της περιόδου.

Η έκδοση, με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια παρουσιάστηκε, στις 15 Ιουλίου 2015, στο κέντρο “Χάραμα”, όπου πλείστοι όσοι συμπολίτες μας παρέστησαν και τίμησαν τον συγγραφέα του, ενώ εκλεκτοί ομιλητές το προέβαλλαν διεξοδικά.

Χαρακτηριστική είναι η ημερομηνία επιλογής της παρουσίασης, 15η Ιουλίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Μαρτύρων, Κηρύκου και Ιουλίτης, οπότε και εόρταζε η εκλιπούσα Ιουλία Πυκνή. Την ημέρα εκείνη ο Λευτέρης της χάρισε και το νέο αυτό δώρο του, όπως και το προηγούμενο βιβλίο, που –πάλι την 15η Ιουλίου– είχε παρουσιάσει στη Δασκαλόπετρα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον αγαπητό Λευτέρη Πυκνή και οι ευχές όλων μας για καλή δύναμη και καλή συνέχεια στη συγγραφική του προσπάθεια.

 

 ****************************

Το επόμενο βιβλίο ανήκει σε έναν ακούραστο άνθρωπο, ομογενή, πνευματικό και φιλόσοφο, τον κ. Μιχάλη Ευαγγ. Μουλλά, ο οποίος ζει και διαπρέπει στη Γερμανία. Έλκει την καταγωγή από την Κάπη –Μυτιλήνης και πέρασε και από τη Χίο, την οποία αγάπησε και στην οποία κάνει ιδιαίτερη μνεία στο έργο του.

Πρόκειται για το μυθιστόρημα “ΜΕΛΑΝΙΠΠΗ” το οποίο, ογκώδες και πλουσιότατο σε λεξιλόγιο και φιλοσοφικούς στοχασμούς, μας μεταφέρει στο κλέος και τη δόξα, την τιμή και τη σκαπάνη των ενδόξων προγόνων μας, στους προ Χριστού αιώνες, την εποχή των μεγάλων αστέρων της αρχαίας Ελληνικής πραγματείας.

Έχοντας μελετήσει αρκετά την αρχαία Ελληνική γραμματεία, ο συγγραφέας, παρουσιάζει φιλοσοφικούς και πνευματικούς στοχασμούς, έννοιες και ιστορήματα, μέσα από έναν μυθιστορηματικό λόγο που καθηλώνει τον αναγνώστη και που συνδέει τόπους και χρόνους αξιοζήλευτης ανάμνησης.

Η “Μελανίππη”, άσχετα με το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τα μηνύματα που εκπέμπει στον αφηγηματικό λόγο της, συνιστά έναν μεγάλο μυθιστορηματικό λόγο, που αποδεικνύει περίτρανα της ευστροφία του συγγραφέα της ο οποίος, στο παρελθόν, μας εξέπληξε θετικότατα και με άλλα περίφημα έργα του, όπως τα “Διλήμματα” (και πάλι εκ των περίφημων εκδόσεων “Άλφα Πι”).

Θα πρέπει να πούμε ότι, ο κ. Μιχάλης Ευαγγ. Μουλλάς, έχοντας αρκετές εμπειρίες από τη ζωή, μιας και εισήλθε αισίως στην ένατη δεκαετία της βιωτής του, πέραν των άλλων είναι και ευρεσιτέχνης και εφευρέτης αφού, έπειτα από πολύ μελέτη στα των οικονομικών, ανακάλυψε μαθηματικούς τύπους και θεωρήματα που μπορούν να διευκολύνουν τα μέγιστα στις αριθμητικές πράξεις των ανθρώπων, όχι μόνο στον τραπεζικό και λογιστικό τομέα αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Πραγματικά, καμαρώνει κανείς και θαυμάζει την πένα του κ. Μιχάλη Μουλλά, διαπιστώνοντας το τάλαντο που διαθέτει και που ξεδιπλώνει στα μάτια της ψυχής μας, μέσα από τα εύστροφα, μυθιστορηματικά, πονήματά του.

 

Κλείνοντας, να συγχαρώ και πάλι τον Γιάννη Παλήο για την λαμπερή και αξιοζήλευτη δουλειά του, που καθιστά τον εκδοτικό οίκο “Άλφα Πι” σε έναν εκ των καλυτέρων, όχι μόνο στη νησιωτική χώρα αλλά στην ελληνική επικράτεια.-

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου Χίου- Τακτικού Μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου