Για το όνομα του Θεού

Τετ, 10/02/2021 - 17:40

Χρησιμοποιώ σήμερα για τίτλο του κειμένου μου ένα επιφώνημα που το χρησιμοποιούσαμε και εδώ, και στην Αγγλία, και στην Αμερική, που έτυχε να ζήσω (“for goodness sake”), όταν ο κόμπος έφθανε στο κτένι ή όταν μαθαίναμε κάτι απίστευτο! Κάπως έτσι κι εγώ, ακούγοντας τα «νέα» από πρώτο χέρι (τηλεφωνικώς από το γαμπρό μου), έμαθα ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν από την ΒΙΑΛ στην περιοχή που ονομάζεται «Άγιος Ιωάννης ο Θόλος».

Η περιοχή αυτή ευρίσκεται στην αρχή της Βόρειας Χίου (αφού περάσομε τους Μηλιγκάδες, μετά δηλ. την Κεντρική Χίο όπου κι εγώ κατοικώ, στην περιοχή Δασκαλόπετρα ή Πέτρα του Ομήρου), και αποτελείται από έναν μικρό όρμο που είναι κλεισμένος και από ένα νησάκι στην είσοδό του. Επειδή ακριβώς δεν είναι προσιτός στον σκληρό (κυρίως) βοριά, έχει χρησιμοποιηθεί εκτός από «αραξοβόλι» (αγκυροβόλιο) και για επισκευαστική κλίνη (μικρό ναυπηγείο) κατά καιρούς! Τα τελευταία χρόνια το χρησιμοποιεί ένας τεχνίτης (καραβο­μαραγκός) με το επίθετο Χιώτης, χωρίς να είναι Χιώτης. Νομίζω ότι κα­τάγεται από τη Σάμο, ή τον μπερδεύω με τον Πάχο – άλλον καραβομαραγκό!

Τέλος πάντων, ακούω ότι οι «ιθύνοντες» απεφάσισαν (βρισκόμαστε στην εποχή του «αποφασίζω και διατάσσω») να μεταφέρουν τους πρό­σφυγες της ΒΙΑΛ στην περιοχή του Αγ. Ιωάννου του Θόλου. Βέβαια ας έχουν υπ’όψιν τους (οι «ιθύνοντες») ότι δεν είναι εντελώς απίθανο να τα «καταφέρουν», ιδίως αν χρησιμοποιήσουν 1-2 τάγματα ΜΑΤ (παλαιό­τερα βέβαια απέτυχαν). Το πρόβλημα όμως που θα υπάρξει εις το μέλλον είναι αν θα ξαναπατήσουν οι ίδιοι στη Χίο (βέβαια δεν θα τους κοστίσει και πολύ – ο νοών νοείτο!...).

Στην αδύνατη μνήμη μου περνά κάποια είδηση προ 4-5 ετών. Ότι η εταιρεία του φίλου μου του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου θα ενοικίαζε ή θα αγόραζε την περιοχή του «Θόλου» και θα την αξιοποιούσε, είτε για επισκευές πλοίων, είτε για τουριστικούς σκοπούς!... Αλήθεια πού «κόλ­λησε» η υπόθεση;

Πάντως το «Σχέδιο Κίσινγκερ»[2] προχωρεί αργά μεν αλλά σταθερά, κι εν τω μεταξύ εμείς εξοπλιζόμαστε – καλώς – για τον έξωθεν κίνδυνο που ονομάζεται Τουρκία. Το ίδιο και αυτοί. Εξοπλίζονται για τον έξωθεν κίνδυνο που ονομάζεται «Ελλάς»(!!!). Και βέβαια κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τρέχουν και… οι μίζες!

Και ο λαός συνεχίζει να πεινάει και να κρυώνει, ένθεν… κακείθεν(!!!). Και σαν να μην έφθαναν όσα είχαμε, προσετέθη και… το… κερασάκι στην τούρτα που λέγεται κορωνοϊός! Έτσι είμαστε πλήρεις. Έχουμε πρόσφυγες (και μετανάστες, αν προτιμάτε), έχομε αεροπλάνα, έχομε φρεγάτες κλπ. κλπ., έχομε και τον γείτονα (τον Τούρκο εννοώ, ο οποίος πεινάει περισ­σότερο από εμάς) αλλά από… αξιοπρέπεια είμαστε πλήρεις (ο Ερντογάν να είναι καλά, έχει τακτοποιήσει κι αυτός γιους, κόρες και εγγόνια).

Είμαι περίεργος[3] πόσο σκληρά έχουν εργαστεί οι πολιτικοί μας στη ζωή τους, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν, αν έχουν ξενυχτήσει, αν έχουν ιδρώσει κλπ. κλπ. Και δεν εννοώ για μόρφωση (υπάρχουν αρκετοί μορφωμένοι και επιστήμονες και τίμιοι), ρωτάω για «τον άρτον τον επιούσιον» αν κουράστηκαν για να πάνε το «μεροκάματο» στο σπίτι τους. Εμείς, τα παιδιά των ναυτικών, μην έχοντας πατέρα (ταξίδευαν για χρόνια μακριά μας) ωριμάσαμε πριν την ώρα μας.

Θυμάμαι έχοντας ένα χαρτάκι με τα ψώνια στο χέρι μου, ψώνιζα για την – πολύτεκνη – οικογένειά μας, ό,τι δηλ. κάνω και τώρα! Θυμάμαι να πηγαίνω με την «τράτα» (την ψαρόβαρκα), θυμάμαι να ποτίζω από το πηγάδι τον κήπο μας, θυμάμαι, θυμάμαι, θυμάμαι, παρά το γεγονός ότι ήμουν πλουσιόπαιδο!...

Αλλά, για να ξαναγυρίσω στο θέμα μας, μόνο η Μόρια (νομίζω ότι κάηκε τελείως), η ΒΙΑΛ και η Σάμος υπάρχουν; Αν η Ευρώπη δεν δέχεται τους μετανάστες (τους φουκαράδες, τα… απόβλητα – ήμαρτον Θεέ μου), ολόκληρη ηπειρωτική Ελλάδα τι κάνει; Για σκεφθείτε το, άδικο έχω;

Συγνώμη αν παραφέρθηκα - που παραφέρθηκα!

 


[1]     Το άρθρο είναι γραμμένο από Χιώτη και απευθύνεται σε Χιώτες, κι έτσι -μεταξύ μας- καταλαβαινόμαστε!... (η ΒΙΑΛ είναι εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΒΙομηχανίας ΑΛουμινίου).

[2]     Κατάληψη της Ελλάδος δι’ειρηνικών μέσων, όπως ο εποικισμός, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του πληθυσμού (ξεχάστε γλώσσα, θρησκεία, ιστορία, ήθη, έθιμα, κ.λπ.!...).

[3]     Περιμένω κάποια μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση» από κάποιον πολιτικό που να έχει φιλότιμο, για να υποστηρίζω φανερά όσα υποστηρίζω με υπονοούμενα. Αλλά πού τέτοια… τύχη!...

Άλλες απόψεις: Του Αναστ. Ι. Τριπολίτη