Χίος, η Λαμπεντούζα του Αιγαίου;

Τρί, 03/11/2015 - 10:43

Δεν θέλω να αδικήσω το Δήμαρχο Χίου και να του αποδώσω ευθύνες για ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα όπως είναι το μεταναστευτικό. Δεν έχουμε όμως ακούσει προτάσεις για το τι επιδιώκουμε από όλους σχεδόν τους φορείς. Αν δεν υπάρχει πειστική πρόταση από εμάς, κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για εμάς, χωρίς φυσικά να λαμβάνουν υπόψη το τοπικό και πιθανά και το εθνικό συμφέρον. Καλούμαστε όμως να διαχειριστούμε καταστάσεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στο επαγγελματικό μας μέλλον, αλλά και στο τι περιβάλλον θα αφήσουμε τελικά στις επόμενες γενιές, όσο τετριμμένο και αν αυτό ακούγεται. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι μόνος στόχος είναι οι μεταναστευτικές ροές να εξυπηρετούνται (ανθρώπινα) μέσω ταυτοποίησης και μετά από 48 η 72 ώρες να αναχωρούν για τον τόπο προορισμού τους. Βέβαια, πουθενά καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους, από την πατρίδα τους μέχρι την Ευρωπαϊκή χώρα προορισμού , αυτό δεν γίνεται τόσο άναρχα, απρόβλεπτα και επικίνδυνα, παρά μόνο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με λίγα λόγια για τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε αναμονή για να δούμε πόσοι θα έρθουν, δηλαδή αν θα είναι 250, 2500, ή 5000 την ημέρα, αν θα φυσά η αν θα κάνει μπουνάτσα, αν θα πνιγούν η όχι κάποιοι, δηλαδή την αποδοχή της πλήρους ομηρίας από τα Τουρκικά Παράλια. Επειδή δεν είναι δυνατό μία κοινωνία να ζει σε τέτοιους ρυθμούς αλλά ούτε και είναι δυνατό όλο το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη να το σηκώσουν 4 νησιά (600.000 πρόσφυγες-μετανάστες εισήλθαν μέχρι στιγμής ) χωρίς την πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, επαναλαμβάνω ότι καταθέσαμε τις εξής προτάσεις :

- Δημιουργία των σημείων Hot spots (κέντρα καταγραφής προσφύγων) σε Τουρκικό έδαφος και ενίσχυση της Frontex για έλεγχο στις Μικρασιατικές ακτές.

- Άμεση πάταξη του δουλεμπορίου και καταγγελία του επίσημου Τουρκικού κράτους

- Άμεση προστασία έναντι της οικολογικής καταστροφής των νησιών μας.

- Άμεση προστασία των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών επιχειρήσεων.

- Άμεση προστασία του μεταναστευτικού ρεύματος από τον κίνδυνο της θαλάσσιας διέλευσης και ενίσχυσης τους με οικονομικά κίνητρα ώστε να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους.

Το κτύπημα στο δουλεμπόριο, η προστασία του μεταναστευτικού ρεύματος από την θαλάσσια διέλευση, αλλά και η μείωση της ροής προς τα νησιά πετυχαίνεται άμεσα, με το ελεγχόμενο άνοιγμα του Έβρου ή με προώθηση άλλων χερσαίων λύσεων.

 Το επικινδυνότερο όμως όλων, είναι η ειλημμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου καταγραφής προσφύγων (το οποίο βαπτίστηκε Hotspot προφανώς για να μην γίνεται κατανοητό τι ακριβώς σημαίνει στον απλό πολίτη) στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ., στην περιοχή του Χαλκειούς. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους, γιατί πάση θυσία θα πρέπει να μην γίνει όχι μόνο εκεί, αλλά και πουθενά στη Χίο:

Οι μετανάστες συμπεριφέρονται όλοι, λίγο ως πολύ, το ίδιο. Χαρούμενοι που γλίτωσαν τον πνιγμό και διπλά χαρούμενοι που ήλθαν, όπως νομίζουν στη γη της επαγγελίας , την Ευρώπη. Εφόσον αφήσουν ότι περιττό έχουν στην παραλία όπου καταφθάνουν, το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι που θα πάνε για να καταγραφούν. Δημιουργώντας επισήμως στο νησί μας Hotspot είναι σαν να ανάβουμε ένα γιγαντιαίο πράσινο φως και να φωνάζουμε προσκαλώντας : '' εφόσον δεν πνιγείτε ελάτε να... ταυτοποιηθείτε''.

Ό λόγος που έχουν επιλεχθεί νησιά ως Hotspot (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) είναι διότι πληρούν τις προϋποθέσεις εγκλωβισμού, αφού ως γνωστόν είναι... γύρω γύρω θάλασσα, με πιο κοντινή στεριά, την χώρα από την οποία εισήλθαν (Τουρκία).

Όταν θα γίνει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας (επειδή είναι αδύνατο η E.E. να τους δεχθεί όλους) όσον αφορά το μεταναστευτικό, θα γίνεται η επαναπροώθηση αυτών που δεν πληρούν τα κριτήρια, πίσω στην Τουρκία. Άγνωστος, βεβαίως παράγοντας το πως θα συμπεριφερθούν οι μετανάστες, κατά την απόρριψη της αιτήσεως τους για άσυλο. Θα έχουν πληρώσει δουλεμπόρους, θα έχουν κινδυνέψει και θα περιμένουν την γραφειοκρατία της επαναπροώθησης, ουσιαστικά εγκλωβισμένοι στο νησί μας. Η επιστροφή με το καραβάκι της γραμμής προς Τσεσμέ από Χίο, δεν θα τους είναι καθόλου ευχάριστη και ούτε θα βγάζουν την γνωστή πλέον selfie.

Επειδή όμως η όποια συμφωνία με την Τουρκία θα αργήσει να έρθει, υπό την απειλή ότι θα τοποθετηθεί η FRONTEX στα σύνορα με τα Σκόπια ,δηλαδή να φυλάνε τα Ευρωπαϊκά σύνορα έναντι των μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα, έγινε αποδεκτή η αύξηση του αριθμού, του οποίου πρέπει να δεχθεί άμεσα η χώρα μας (50.000). Έχετε αναρωτηθεί τι θα σημαίνει η πραγματοποίηση αυτής της απειλής, τι συνθήκες ασφυξίας θα επιφέρει και κατά πόσο ήμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά θα μεταβληθεί η χώρα μας σε μία φυλακή και τα νησιά μας σαν το πρώτο κρατητήριο.

Άρα την ίδια στιγμή που η Δύση οχυρώνεται, αξιώνει να μεταβάλει τη χώρα μας σε μεθοριακό σταθμό που θα λειτουργεί ως «φίλτρο» των μεταναστευτικών ρευμάτων που διέρχονται προς τη Δύση, για να αποσπά από αυτό μόνο εκείνους που χρειάζεται (μετανάστες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με πολιτιστικές συνήθειες ανοχής κ.ο.κ.).

Ο Δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά, μιας και είμαστε συνάδελφοι μηχανικοί στο επάγγελμα, ότι η πολιτεία για να αποφύγει κατασκευές οι οποίες βλάπτουν το περιβάλλον έχει θεσπίσει ακόμα και στα πιο μικρά έργα, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε ένα τέτοιο γιγαντιαίο μεγέθους έργο, (Hotspot στην Χίο) το οποίο θα έχει σοβαρότατες ανθρωπιστικές, στην υγιεινή, οικονομικές, περιβαλλοντικές, πληθυσμιακές, εθνολογικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές επιπτώσεις για το νησί μας, δεν θα αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι χρήσιμο, και αν θα πρέπει να γίνει;

Καλώ τον Δήμαρχο αλλά και όλο το Δημοτικό συμβούλιο να απορρίψει την κατασκευή του. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ, υπό πλήρη συναισθηματική φόρτιση, υποβοηθούμενες από Διεθνείς Οργανώσεις και χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία. Βαδίζουμε πραγματικά σε αχαρτογράφητα νερά και αν γίνει, αποδέχεται η Χίος, την διαρκή ομηρία της. Τους καλώ να προστατέψουν πρώτιστα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας αλλά και των μεταναστευτικών ροών.

Θα μετατραπεί το νησί μας σε φυλακή και η Χίος θα γίνει η Λαμπεντούζα του Αιγαίου.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

* Το κέντρο καταγραφής (Hotspot) στην ΒΙ.ΑΛ. προβλέπει 100 οικίσκους δυναμικότητας των 10περίπου ατόμων ο καθένας, χωρίς να υπολογίζεται το τεράστιο κτίριο των 9.000 (!) τ.μ. με άγνωστο αριθμό δυναμικότητας. Οι ''φιλοξενούμενοι'' θα μετριούνται σε χιλιάδες.

* Η νήσος Λαμπεντούζα είναι Ιταλική και έγινε γνωστή για τις μεταναστευτικές ροές που δέχεται από την Αφρική. Απέχει 86 μίλια από την Τυνησία και 190 μίλια από την Λιβύη. Όποιος την αναζητήσει ιντερνετικά, μόνο φρικιαστικές φωτογραφίες θα δει. Για την ιστορία, η Χίος απέχει μόλις 4,2 μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

* Από τον Υπ.Εξ. Νίκο Κοτζιά ειπώθηκε στις 29/10 : "η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενδιάμεσων κέντρων καταγραφής των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, ώστε η μετεγκατάσταση στην Ε.Ε. να γίνεται απευθείας από εκεί, χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.". Ο Βουλευτής Χίου ο κ. Μηταράκης είπε επίσης, τα κέντρα καταγραφής να γίνουν στην Τουρκία. Κατά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκαν αρνητικά στην δημιουργία Hotspot στην Χίο, οι κύριοι Σκούφαλος και Αμπαζής. όπως και οι κυρίες Τσαρδάκα και Φρεζούλη. Έχουμε δηλαδή μία σύγκλιση απόψεων , επιθυμούμε να μην γίνει στο νησί μας, αλλά παρόλα αυτά εμείς προχωρούμε στην δημιουργία του!

* Από τις αρχές της χρονιάς γνώριζαν οι φορείς ότι οι μεταναστευτικές ροές προς Χίο θα αυξηθούν κατά το τέλος της τουριστικής περιόδου του ... Τσεσμέ, πράγμα που και έγινε, αποδεχόμενοι πλήρως τους ρόλους θύτη - θύματος. Την καθημερινή προώθηση, με πάνω από 6.000 μετανάστες την ημέρα, μόνο στη Λέσβο, ούτε μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο της Ευρώπης δεν μπορεί να πετύχει, επιβεβαιώνοντας έτσι και την επίσημη συμμετοχή του γειτονικού κράτους με τους δουλεμπόρους.

* Την Τρίτη 27/10/2015 έγινε τηλεφωνική επικοινωνία από τον Δήμο ότι θα συζητιόταν η επιστολή των 40 επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε Ξενοδοχεία και Τουριστικά Καταλύματα. Η επιστολή είχε σαν θέμα ''Μεταναστευτικό ,οι επιπτώσεις και η Τουρκική συμμετοχή'' και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Πολίτης'', με τον πιο εμπορικό τίτλο ''σφάξε με αγά μου να αγιάσω''. Η ειδοποίηση προς το άτομο μου, μιας και είχα ορισθεί υπεύθυνος επικοινωνίας, έγινε στις 16.00 με έναρξη του Δημοτικού συμβουλίου στις 19.00! Τελικά μαζί με ενδιαφερόμενους επαγγελματίες παραβρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακάλυψα ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ., όχι μόνο δεν είχαν λάβει την επιστολή των επαγγελματιών αλλά ούτε ήξεραν καν για αυτήν. Η συζήτηση για το μεταναστευτικό προκλήθηκε επισήμως από την Χιακή Συμπολιτεία. Μετά από την αναμονή ωρών όταν μου δόθηκε ο λόγος, μου αφαιρέθηκε στο δίλεπτο! Όταν ζήτησα έξτρα χρόνο δεν τον έδωσε το προεδρείο, λέγοντας ότι προσεβλήθησαν, επειδή τους είπα ότι η συζήτηση ήταν βαρετή και φυσικά είχαν αποχωρήσει όλοι οι επαγγελματίες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Τώρα, πως είναι δυνατό μια επιστολή αγωνίας, την οποία συνυπογράφουν το 60% των τουριστικών κλινών της Χίου, (από την πόλη της Χίου μέχρι το Λιθί και τα Μεστά) στις οποίες εργάζονται περίπου 400 ντόπιοι, να έχουν ενδιαφερθεί γι αυτήν μέσα ενημέρωσης από το εξωτερικό και να μην ενδιαφέρει το εδώ Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μάλλον κάτι που θα πρέπει επιεικώς να προβληματίζει, για τον τρόπο που κάποιοι αντιλαμβάνονται την άσκηση εξουσίας.

Για αυτό τον λόγο και επιλέγω την ολοκλήρωση του λόγου μου, γραπτώς μέσω ΜΜΕ. Η ουσία είναι η επιχειρηματολογία, η ενημέρωση και η εξεύρεση λύσεων, την στιγμή που ο κόσμος έχει κυριολεκτικά σαστίσει, μετά και από την χωρίς τέλος οικονομική κρίση .

* Το παρόν κείμενο θα αποσταλεί και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

* Ο Γιάννης Σιδεράτος είναι πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών Χίου.

Άλλες απόψεις: του Γιάννη Σιδεράτου