Η αξιολόγηση της ΕΜΧ

Δευ, 25/10/2021 - 07:13

Η Ε.Μ.Χ είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας και της κουλτούρας του νησιού μας.

Όλοι αναγνωρίζουν την επιτυχή εξέλιξη, την πρόοδο και την ανοδική προοπτική μίας συνεταιριστικής επιχείρησης η οποία διαχρονικά αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται από όλες τις Διοικήσεις της, κυρίως στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, με αποτέλεσμα την αύξηση τιμής της μαστίχας προς όφελος των Μαστιχοπαραγωγών και της τοπικής οικονομίας.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανέρχεται περίπου στα 21.000.000€.

Σε αυτό το τεράστιο οικοδόμημα γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια αξιολόγησης των εργαζόμενων.

Όμως η αξιολόγηση αυτή ξεκίνησε με λάθος τρόπο, σε λάθος βάση και με λάθος μηνύματα προς τους εργαζόμενους και στο σύστημα που προσπαθεί να εφαρμοστεί πανελλαδικά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σαφέστατα είμαι υπέρ της αξιολόγησης σε όλους τους τομείς, όμως με κανόνες, με τήρηση της νομοθεσίας και με σεβασμό πρωτίστως στο ανθρώπινο δυναμικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Χ ξεκίνησε την αξιολόγηση και σε σύνολο 40 περίπου εργαζόμενων στέρησε οικονομικά το 70% των χρημάτων σε τρεις (3) μόνο υπαλλήλους ( 700 € στον καθένα ), οι οποίοι θα έπαιρναν το πριμ ενός μισθού λόγω της αύξησης των κερδών από τις πωλήσεις της μαστίχας και των προϊόντων της.

Όλοι δηλαδή οι εργαζόμενοι πήραν ως πριμ τουλάχιστον ένα ολόκληρο μισθό και οι τρείς μόνο πήραν το 30 % ( 300 € ) του μισθού τους διότι κρίθηκαν "ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ".

Γιατί και πως κρίθηκαν ξαφνικά "ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ" οι τρεις εργαζόμενοι με 15-20 χρόνια υπηρεσίας στην Ε.Μ.Χ μόνο οι διοικούντες το γνωρίζουν.

Αν αυτό συνδυαστεί με τα λεγόμενα του κ. Προέδρου παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ της Ε.Μ.Χ στα ( Νένητα 16/10/2021 ) τότε οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν πολύ για τον εργασιακό τους βίο.

Είπε ο κ. Πρόεδρος:

1. Όσοι αξίζουν θα παίρνουν το πριμ και θα ανταμείβονται.

2. Όσοι υστερούν θα γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν.

3. Όσοι δεν αξίζουν θα βλέπουν την πόρτα της Ε.Μ.Χ δηλαδή θα απολύονται.

Αυτές οι απόψεις είναι πρωτόγνωρες, δεν συμβαδίζουν με τον σκοπό και την λειτουργία της Ε.Μ.Χ και οδηγείται ο Συνεταιρισμός σε αντιλήψεις και πρακτικές λειτουργίας πολυεθνικών εταιριών που οι άνθρωποι είναι αριθμοί και ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι, η Ε.Μ.Χ είναι ένας Συνεταιρισμός των Μαστιχοπαραγωγών με πολλές δεκαετίες λειτουργίας, του οποίου η πρόοδος και η καλή λειτουργία στηρίζεται στην αγάπη, την ζεστασιά, την αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών και των εργαζόμενων, με την κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα Μαστιχοχώρια.

Στην Ε.Μ.Χ δουλεύουν τα παιδιά και οι κάτοικοι των χωριών μας.

Ο κάθε εργαζόμενος είναι μαστιχοπαραγωγός μαζί με την οικογένεια του, έχει όνομα, αξιοπρέπεια,υπερηφάνεια, κοινωνικό περίγυρο και βοηθάει τα μέγιστα στην ανάπτυξη όλου του οικοδομήματος και γιγάντωσης της Ε.Μ.Χ.

Δεν πρέπει να απαξιώνονται και να ταπεινώνονται οι εργαζόμενοι με μια έωλη αξιολόγηση, που σε λίγο θα τους δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εργασία.

Το μέγεθος της αναλγησίας και της ανοησίας του συστήματος που πάει να εφαρμοσθεί σε λάθος βάση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ένας από τους τρεις εργαζόμενους ( με 20 χρόνια εργασίας στην Ε.Μ.Χ ), εδώ και δύο χρόνια έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και την ώρα που τρέχει στους γιατρούς και στα νοσοκομεία της Αθήνας, έρχεται ο εργοδότης του το Δ.Σ της Ε.Μ.Χ και με την αξιολόγηση του κάνει περικοπή χρημάτων ( 700 € ).

Αντί να τον βοηθήσει, να τον στηρίξει για να σταθεί στην κυριολεξία στα πόδια του, κάνει το αντίθετο και του περικόπτει χρήματα.

Αν αυτό δεν είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, άστοχο και απάνθρωπο τι άλλο μπορεί να είναι;

Είναι ένδειξη πυγμής, ένδειξη αυταρχισμού, ένδειξη μηνύματος φόβου προς τους άλλους εργαζόμενους ότι προσέχετε διότι θα πάθετε τα ίδια;

Παντού όλοι οι εργοδότες στα θέματα υγείας δίνουν προτεραιότητα και φροντίζουν να είναι σωστοί και ανθρώπινοι.

Το Α και το Ω σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε ιδιωτική και δημόσια λειτουργία είναι οι εργαζόμενοι.

Σε αυτούς στηρίζονται τα πάντα, αυτούς πρέπει να προσέχουμε, με αυτούς χτίζεται η ανάπτυξη, η πρόοδος και η εμπιστοσύνη της κάθε επιχείρησης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν Πανελλαδικές διαμαρτυρίες για την αξιολόγηση όπου πάει να εφαρμοστεί, στην Ε.Μ.Χ η αξιολόγηση που ξεκινάει με λάθος τρόπο, με λάθος μηνύματα, μη νόμιμη τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται από το νόμο, με περικοπές χρημάτων, με αυταρχικές αντιλήψεις, κανένας μα κανένας ( συνδικαλιστής, πολιτικά πρόσωπα, αντιπρόσωποι στην ΕΜΧ κλπ ) δεν διαμαρτύρεται.

Όλοι σιωπούν.

Οφείλει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΜΧ να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση θέλει να οδηγήσει τον Συνεταιρισμό των Μαστιχοπαραγωγών που είναι το καμάρι της Χίου.

Θα είναι ένας συνεταιρισμός των μαστιχοπαραγωγών με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, με ανθρώπινη αξιολόγηση, με λειτουργία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, με σεβασμό στους εργαζόμενους ή θα γίνει μια Επιχείρηση όπως είναι η Toyota, η Volkswagen και με απολύσεις εργαζόμενων;

Με περικοπές ύψους 2.100 € από 3 εργαζόμενους δεν περνάς συστήματα αξιολόγησης.

Υπάρχουν πολλά θέματα συζήτησης για να προοδεύσει ακόμα περισσότερο η Ε.Μ.Χ και είναι άδικο να ακυρώνεται και να αμαυρώνεται το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο ενός Συνεταιρισμού που ανήκει 100% στους ανθρώπους που δουλεύουν νύχτα και μέρα μέσα στα χωράφια και να τιμωρούνται τα παιδιά και οι άνθρωποι των χωριών μας.

Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτού του είδους η αξιολόγηση και να τιμωρηθούν ξανά αυτά τα τρία άτομα, αλλά πρέπει να αποκατασταθούν μπροστά στα μάτια των συναδέλφων, των συγχωριανών, των οικογενειών τους και να επανασχεδιαστεί η αξιολόγηση σε σωστές βάσεις.

Εγωισμοί και μικρότητες δεν πρέπει να επικρατήσουν, διότι στο Δ.Σ της Ε.Μ.Χ συμμετέχουν επιτυχώς, πολλά χρόνια, άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία και δεν πρέπει να σιωπούν.

 

 

 

 

 

 

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μυριαγκού