Χίος, Πέμπτη 2 Απριλίου

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ (σκέψεις-κριτική για τη συγκέντρωση στην Αθήνα)

Πέμ, 20/02/2020 - 18:01

Στην ώρα μου (10:30 το πρωί) φθάνω στον τόπο τον οποίο είχαν δια­λέξει οι τοπικοί Άρχοντες για να διαδηλώσομε (για να δείξομε με την πα­ρουσία μας, αν προτιμάτε) την αντίθεσή μας για τη… μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών στα νησιά μας. Κοσμοπλημμύρα λοιπόν, αλλά πού Χιώτες! Μετά από… ψάξιμο βρήκα 10-20 άτομα, άντε και άλλοι 20 που δεν είδα, άντε και άλλοι 20 που δεν… γνώριζα, τελικά νομίζω ότι είμα­στε κάτω των 100 ατόμων! Παρών και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, όμως κανένα πανό, κανένα χαρτί, τίποτα που να θυ­μίζει Χίο και Χιώτες (!!!), εν αντιθέσει προς τους Μυτιληνιούς (Λεσβίους, αν προτιμάτε) που ήλθαν «πάνοπλοι» και αν δεν ήταν 1.000 άτομα, όμως περνούσαν κατά πολύ τους 500. Για τους Σαμιώτες δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, διότι και αυτοί (όπως εμείς οι Χιώτες) ήλθαν απροετοίμαστοι, δηλαδή χωρίς πανό, χαρτιά, σημαιούλες κλπ. εφόδια!...

Ο κ. Κ. Μουτζούρης, ο Περιφερειάρχης μας, ήταν ο πρωταγωνιστής, με συμπαραστάτιδα τη σύζυγό του! Κάποια στιγμή φάνηκε και ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρματζης, και αργότερα (είχα φύγει διότι είχαμε στο «Δρομοκαΐτειο» συνεδρίαση του Δ.Σ.) έδωσε συνέντευξη μαζί με τους Δη­μάρχους Μυτιλήνης και Σάμου.

Εντύπωση μου έκανε η προετοιμασία που είχαν κάνει οι Μυτιληνιοί! Αντιγράφω λοιπόν, σαν μικρό δείγμα, την ΑΠΑΙΤΗΣΗ του Συλλόγου Μα­νταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης», από ένα κείμενο που βρέθηκε στα χέρια μου:

======================================================

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

  • Να μην γίνει κανένα νέο hot-spot ούτε στο χωριό μας ούτε πουθενά αλλού στο νησί.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.
  • Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες-μετανάστες.
  • Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

Αθήνα, 12-02-2020

Η Πρόεδρος                                                                  Η Γενική Γραμματέας

Μένη Κουρδουσά                                                                 Μαρία Ζαφειρίου

======================================================

Εντύπωση μου κάνει το γεγονός ότι πρωταγωνίστριες στις κινητο­ποιήσεις είναι γυναίκες!...

Ακόμα ένα έντυπο από τη Λέσβο (Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου «Ο Άγιος Γεώργιος») με μια ωραία εικόνα που καταλήγει με τις φράσεις:

======================================================

 

ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ & ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΒΙΑΙΟ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

======================================================

Αγαπητοί Πατριώτες μου, Αγαπητοί Χιώτες,

ΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ! Πάλι οι Μυτιληνιοί μας έβαλαν τα γυαλιά!... Κάπου στον Χιώτικο Τύπο, προσφάτως (ΑΛΗΘΕΙΑ, 3/2/2020), διάβασα ότι δεν γνωρίζει ο κόσμος πού βρίσκεται η Χίος για να την επισκεφθεί! Ίσως είναι υπερβολή, αλλά επειδή μένω πολύ κοντά στο Εκθεσιακό Κέντρο των Αθηνών με την ονομασία HELEXPO έχω ιδίαν πείρα. Σπανίως προβάλλομε τη Χίο μας! Πώς θα αυξηθεί έτσι ο τουρισμός μας;

 

 

Με ΑΓΑΠΗ,

 

Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

Άλλες απόψεις: Του Αναστ. Ι. Τριπολίτη