Χίος, Κυριακή 21 Οκτωβρίου

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ BILL GATES (μέσα από τα… απομνημονεύματά μου)

Δευ, 02/10/2017 - 18:17

Αρχές του 1979: Πλησίστιος[1] και καθισμένος αναπαυτικά σε μια θέση του Μπόινγκ 747 (Τζάμπο) βλέπω από το παράθυρό μου… τον τόπο προορισμού μου…
 
Διακρίνεται το αριστερό πτερύγιο (φτερό) του αεροπλάνου και ένας από τους κινητήρες του. Στο βάθος η κορυφή του όρους Αγία Ελένη (St. Helen) που είναι από τα υψηλότερα βουνά των ΗΠΑ (υψηλότερο και από τα Olympic Mountains) και που καλύπτεται από χιόνι σχεδόν όλο το χρόνο! Σε λίγο θα ακουστεί το: «Προσδεθείτε, προσγειωνόμαστε»!
Σε λίγο νιώθω τον ανεπαίσθητο θόρυβο που έκαναν οι ρόδες του αεροπλάνου καθώς προσγειώθηκε. Ήταν κάπως διαφορετικός από τον συνηθισμένο… ήταν κάπως χαρούμενος! Ρωτώντας έμαθα ότι τα Μπόινγκ παράγονται εδώ (Σιάτλ, Βρετανική Κολομβία – Seattle, Wa., BC) και μάλλον το αεροπλάνο χάρηκε διότι… έφθασε στο σπίτι του!...
Η πρώτη μου επαφή με τους ντόπιους, ήταν η έρευνα των αποσκευών μου που έγινε από δύο ευγενικές κυρίες, οι οποίες ανακάλυψαν μεταξύ των άλλων και «κάνναβη» σε σωστή συσκευασία στις αποσκευές μου!!! Τελικά η «κάνναβη» απεδείχθη… ρίγανη (ειδική παραγγελία από κάποιους γνωστούς – συγγενείς της γυναίκας μου στην Tacoma, 80 μίλια δυτικότερα του Seattle).
Αφού έληξε η παρεξήγηση (αθωώθηκα πανηγυρικά) ρωτώντας πού με συμβουλεύουν να διανυκτερεύσω, η απάντησις ήταν: «Επειδή είστε γιατρός» (ήμουν τότε 37 ετών, Γενικός Χειρουργός και Αγγειοχειρουργός), «σας στέλνομε στο καλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής, στο Olympic Hotel», σαν να λέμε στο… Hilton. Το ξενοδοχείο ήταν θαυμάσιο αλλά τα 60 δολάρια ημερησίως (πολλά για την εποχή εκείνη) δεν μου περίσσευαν κι έτσι την επομένη μετακόμισα σε ένα φθηνό φοιτητικό στέκι! Αλλά – αν θυμάμαι καλά – σε 3-4 μέρες το Πανεπιστήμιο μου παραχώρησε ένα χαριτωμένο σπιτάκι στο University Village (πανεπιστημιακό χωριό) πολύ κοντά στη δουλειά μου, τόσο κοντά που πηγαινοερχόμουν με τα πόδια κι έτσι φαντάζομαι ότι ήμουν το μοναδικό άτομο που ζούσα στην Αμερική χωρίς αυτοκίνητο!!!
Ξέχασα να γράψω, ότι προερχόμουν από 3ετή (σχεδόν) παραμονή μου στο Λονδίνο, όπου έκανα εκπαίδευση στην Αγγειοχειρουργική στην RPMS (Royal Postgraduate Medical School – Βασιλική[2] Μετεκπαιδευτική Ιατρική Σχολή) η οποία εστεγάζετο (εφιλοξενείτο, θα έλεγα) στο Hammersmith[3] Hospital στο East Acton, κι έτσι τα αγγλικά μου (όχι τα αμερικανικά μου – και θα εξηγήσω πιο κάτω τι εννοώ) ήταν αρκετά καλά (όχι τέλεια).
Φθάνοντας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με υποδέχθηκαν στο Εργαστήριο Υπερήχων (Ultrasound Laboratory) πλήθος ιατρών και τεχνικών αμφοτέρων των φύλων και όλων των φυλών (λευκοί, μαύροι, κίτρινοι) διότι το «μεγάλο αφεντικό», ο Καθηγητής κ. E.D. Strandness (Eugene Donald Strandness) ήταν διάσημος, ήταν πρωτοπόρος στους υπερήχους κι έρχονταν να μάθουν κοντά του από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου! Ο Καθηγητής μου, ο Ευγένιος (όνομα και πράγμα) με… υιοθέτησε κυριολεκτικά…, με είχε σαν παιδί του, με στοργή, με αγάπη, εν αντιθέσει με τους Άγγλους (ο αείμνηστος Ευγένιος είχε Νορβηγικές ρίζες) που σε κρατάνε σε κάποια απόσταση.
Από δικής μου πλευράς ήμουν (είμαι) ένα μέτριο μυαλό, αλλά πρώτος πήγαινα στη δουλειά και τελευταίος έφευγα[4], πράγμα που το εξετίμησαν και μου το ανταπέδωσαν: όταν κάποια μέρα παρατήρησαν ότι… έκανα οικονομία στο φαγητό, με φώναξε ο Καθηγητής μου στο γραφείο του και με ρώτησε πόσα δολάρια ξοδεύω το μήνα. Εγώ του απήντησα ότι με 400-420 ήμουν… εντάξει (το σπιτάκι που έμενα ανήκε στο πανεπιστήμιο και δεν πλήρωνα ενοίκιο). Σε 1 εβδομάδα περίπου, μου είχε βγάλει μια υποτροφία… 1.200 USD (δολάρια), τόσο που γύρισα… πλούσιος(!) από την Αμερική.
Ξεκινώντας το κείμενο, αναφέρθηκα στη γλώσσα. Στα αμερικανικά, εκτός από τη χαρακτηριστική προφορά τους, υπάρχουν και πολλοί ιδιωματισμοί. Έτσι, όταν πρωτοπήγα, ο Bill (William Blacksure, Καθηγητής αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας) με χαιρέτησε αποχωρώντας από το εργαστήριο με τη φράση: See you later” κι εγώ περίμενα στο εργαστήριο νομίζοντας ότι… χρειάζεται κάτι. Ο Κερκ (Kirk Beach), διάδοχος αργότερα του Strandness, περνώντας (φεύγοντας) με ρώτησε τι περίμενα. Όταν του απάντησα: «Περιμένω τον Μπιλ διότι μου είπε… "θα σε δω αργότερα"», έβαλε τα γέλια και μου εξήγησε ότι απλώς σημαίνει: «Γεια χαρά»!
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, εγώ όμως ξεκίνησα να γράψω για τον Bill Gates για δύο λόγους: ο πρώτος είναι διότι αρκετά αργότερα έμαθα ότι την υποτροφία μου την προσέφερε αυτός, και ο δεύτερος διότι πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου η βιογραφία του και μου έλυσε πολλές απορίες. Μέχρι τη στιγμή που διάβασα τη βιογραφία του (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ) το μόνο που γνώριζα ήταν ότι ο Bill Gates ήταν φίλος του πανεπιστημίου μας (George Washington University) κι ότι έμενε σε μια γειτονιά του Σιάτλ που ελέγετο Bellview (σαν να λέμε, έμενε στην Κηφισιά). Επίσης, κάποιες κολόνες Κορινθιακού ρυθμού που ευρίσκοντο στο χώρο μας (του πανεπιστημίου εννοώ) έμαθα ότι ήσαν έργο δικό του![5]
O William (Bill) Gates ο νεώτερος γεννήθηκε στο Σιάτλ (Wa., BC – Ουάσινγκτον, Βρετανική Κολομβία) στις 28/10/1955. Την ίδια χρονιά η ΙΒΜ κυκλοφόρησε το σύστημα 702 των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το 1962 ο Μπιλ σε ηλικία 7 ετών, επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση του Σιάτλ (γνωστή ως έκθεση του 21ου αιώνα) και εντυπωσιάστηκε από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έβλεπε, ιδιαίτερα με αυτά που είχαν σχέση με τον «αγώνα του διαστήματος». Ο Μπιλ καθώς μεγάλωνε γινόταν απόμακρος και εσωστρεφής. Ο πατέρας του, διακεκριμένος δικηγόρος της εποχής του (και πρώην βετεράνος του Βιετνάμ) για να τον βάλει στο σωστό δρόμο και να ακολουθήσει την καριέρα του δικηγόρου, τον έγραψε, όταν έγινε 13 ετών, σε ένα διακεκριμένο σχολείο του Σιάτλ.
Εκεί ο Μπιλ διακρίθηκε στα Μαθηματικά και στο… Θέατρο και ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με υπολογιστή τον ASR-33 της Teletype Corporation. Οι απεριόριστες δυνατότητες του υπολογιστή ενθουσίασαν το έξυπνο και φιλοπερίεργο παιδί. Σε αυτό το σχολείο ο Μπιλ γνώρισε τον Πωλ Άλλεν (Paul Allen) με τον οποίο, ήταν γραφτό να προχωρήσουν στη ζωή συμπληρώνοντας ο ένας τα σχέδια και τις σκέψεις του άλλου. Οι δύο φίλοι λοιπόν πήγαιναν κρυφά τις νύχτες και δούλευαν με τις ώρες στον ASR-33. Πολλές φορές μάλωναν, όμως τελικά εκεί πρωτοέφτιαξαν τα πρώτα απλά προγράμματα! Ο Μπιλ τότε ήταν μόνο 17 ετών, ο Πωλ λίγο μεγαλύτερος. Ίδρυσαν λοιπόν μια εταιρεία κι έφτιαξαν το πρώτο τους πλήρες πρόγραμμα που παρακολουθούσε την οδική κυκλοφορία στο Σιάτλ. Από εκεί έβγαλαν τα πρώτα τους 20.000 δολάρια.
Στη συνέχεια ο Μπιλ ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που επέλεγαν οι γονείς του, πήγε το 1972 ως ασκούμενος (για να αποκτήσει εμπειρίες) στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον για λίγο και μόλις τέλειωσε το σχολείο του έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ! Καταλαβαίνετε τη χαρά των δικών του! Όμως τη Νομική την είχε αφήσει ως πάρεργο!... Πού τον έχανες, πού τον έβρισκες… τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε στο Κέντρο Πληροφορικής της Σχολής.
Στο μεταξύ ο παλιός του φίλος ο Πωλ Άλλεν είχε φύγει από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και δούλευε ως προγραμματιστής στην Honeywell στη Βοστώνη. Εκεί ο Πωλ είδε τυχαίως σε ένα περιοδικό τον πρώτο μικροϋπολογιστή, τον Altair 8.800 της MITS. Αμέσως ήλθε σε επαφή με τον Μπιλ  κι αφού έπεισαν (και πήραν βέβαια την άδεια από την MITS) έφτιαξαν τον «πιο φίνο κώδικα που έγραψε ποτέ κανείς» (λόγια του Μπιλ). Ήταν ένας βασικός αποκωδικοποιητής της γλώσσας Basic, που παρήγαγε μια απλή εξίσωση που άφησε εποχή!
Το 1975 ο Μπιλ και ο Πωλ ίδρυσαν την Microsoft, και ο Μπιλ παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του παράτησε το Χάρβαρντ και πήγε στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού όπου και δημιούργησε την πρώτη έδρα της Microsoft. Τα χρόνια που ακολούθησαν η Microsoft ενεπλάκη σε δικαστικές διενέξεις διότι της υπέκλεπταν το λογισμικό της και δικαιώθηκε πλήρως σε όλες. Το 1979 οι δύο φίλοι επανέκαμψαν στο Σιάτλ με τους 16 υπαλλήλους τους και με τζίρο περί το 1 εκατομμύριο δολάρια.
Στο Σιάτλ ο Μπιλ γνώρισε μέσω της μητέρας του (η οποία συμμετείχε σε φιλανθρωπικό οργανισμό) την ΙΒΜ με την οποία και συνεργάσθηκε επ’ωφελεία και των δύο μερών!...
Το 1983 η Microsoft είχε 100 υπαλλήλους και έσοδα πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια. Όμως μια ασθένεια του Πωλ Άλλεν (νόσος του Hodgkin) άφησε τον Μπιλ μόνο του στα 28 του να διοικεί την επιχείρηση. Στις 20 Νοεμβρίου του 1985 η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows, σε δικαστική δε διαμάχη με την Apple, η Microsoft υπερίσχυσε. Το 1986 η Microsoft έγινε πολυμετοχική και ο Μπιλ Γκέιτς στα 31 του έγινε δισεκατομμυριούχος.
Το 1990 κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση των Microsoft Windows και πάλι κέρδισε αγωγές της Commodore, της Apple και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου! Αυτό το διάστημα γνώρισε και τη Μελίντα Φρεντς (Melinda French), τη γυναίκα του, που τον κάλυπτε «τόσο συναισθηματικά όσο και πνευματικά».
Το 1993 βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ G. Bush με το περίφημο Μετάλλιο του Έθνους για την Τεχνολογία. Τον επόμενο χρόνο (αρχές του 1994) παντρεύτηκε στη Χαβάη τη γυναίκα της ζωής του, τη Μελίντα Φρεντς. Στο γάμο του παρευρέθη και ο Πωλ Άλλεν που εν τω μεταξύ πήγαινε καλά από τη νόσο του. Τον Οκτώβρη του ‘94 ο Μπιλ ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική με καθαρά κέρδη πάνω από 9 δις δολάρια. Το ’95 κυκλοφόρησε τα διάσημα Windows 95, τα οποία έγιναν με ενθουσιασμό αποδεκτά ακόμα και με… τραγούδι (Start me up) των Rolling Stones!...
Το 1996 ο Μπιλ ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και συγχρόνως έγινε και ο ευτυχέστερος: στις 26 Απριλίου έγινε πατέρας και το όνομα αυτής… Jennifer!...
Από το 1997 και μετά οι Gates και Ballmer στράφηκαν στο διαδίκτυο και το 1998 η Microsoft ενσωμάτωσε στα Windows το πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer. Την επομένη χρονιά απέκτησε γιο, τον Rory John Gates. Ακολούθως η Microsoft ασχολήθηκε και με τα παιχνίδια (Halo, WWF κ.ά.) και έφτιαξε και ειδική κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών XBox, που αύξησε τα κέρδη της. Το 2002 απέκτησε και άλλη κόρη, την Phoebe Gates και το 2005 ο Bill χρίστηκε ιππότης από την Βασίλισσα Ελισάβετ. Το 2005 έφτιαξε το XBox 365 που έγινε ανάρπαστο!...
Από το 2006 σκέπτεται να ξεκουραστεί: απομακρύνεται σταδιακά από τη Microsoft (αφού είδε την κυκλοφορία των Windows Vista) και παίρνει «τιμής ένεκεν» το πτυχίο του από το Χάρβαρντ.
«Περίμενα πάνω από 30 χρόνια για να πω αυτό: "Μπαμπά, στο’λεγα πως θα επιστρέψω και θα πάρω το πτυχίο μου". Η μεγαλύτερη πρόοδος της ανθρωπότητας δεν είναι οι ανακαλύψεις της, αλλά το πώς αυτές χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της αδικίας είτε μέσω της δημοκρατίας, μιας ισχυρής δημόσιας εκπαίδευσης και της ποιότητας στις παροχές υγείας, είτε με οικονομικές ευκαιρίες για όλους. Η καταπολέμηση της αδικίας είναι ο υψηλότερος ανθρώπινος στόχος. Αν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις ανάγκες των φτωχών δημιουργώντας κέρδη για τις επιχειρήσεις και ψήφους για τους πολιτικούς, θα έχουμε βρει έναν βιώσιμο τρόπο να ελαττώσουμε την αδικία στον κόσμο.
Αυτό το έργο δεν έχει τέλος, όμως μια συνειδητοποιημένη προσπάθεια να απαντηθεί αυτή η πρόκληση θα αλλάξει τον κόσμο. Είμαι αισιόδοξος πως αυτό είναι εφικτό, όμως μιλώ με κάποιους σκεπτικιστές που ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει ελπίδα. Λένε: "Η ανισότητα υπάρχει από καταβολής κόσμου και θα υπάρχει για πάντα… Απλώς γιατί ο κόσμος… δεν ενδιαφέρεται". Διαφωνώ κάθετα. Εγώ πιστεύω πως το ενδιαφέρον φτάνει και περισσεύει.
Εσείς, οι απόφοιτοι, ενηλικιωθήκατε σε μια εκπληκτική εποχή. Αφήνοντας το Χάρβαρντ, έχετε τεχνολογία που δεν είχε κανείς στην τάξη μου, καθώς και επίγνωση της παγκόσμιας ανισότητας, που εμείς δεν την είχαμε ποτέ. Έτσι, θα το’χετε βάρος στη συνείδησή σας αν αδιαφορήσετε γι’αυτούς τους ανθρώπους ενώ, με ελάχιστη προσπάθεια, θα μπορούσατε να αλλάξετε τη ζωή τους.
Ελπίζω λοιπόν κι εσείς να επιστρέψετε στο Χάρβαρντ ύστερα από 30 χρόνια και να αναλογιστείτε τι κάνατε με το ταλέντο και την ενεργητικότητά σας. Ελπίζω να κρίνετε τον εαυτό σας όχι μόνο βάσει των επαγγελματικών σας επιτευγμάτων αλλά και με το πώς σταθήκατε απέναντι στις μεγαλύτερες ανάγκες του κόσμου… πώς φερθήκατε σε αυτούς που είναι τόσο μακριά σας και με τους οποίους δεν έχετε κανένα κοινό πέρα από την ανθρωπιά σας. Καλή Τύχη!»
Το 2008 ο B.G. αποσύρθηκε από την καθημερινή εργασία του. Μετά το θάνατο της μητέρα του ο Bill συνέχισε τις φιλανθρωπίες της! Από τη μια έφτιαχνε μια περιουσία, από την άλλη χάριζε μιαν άλλη. Το 1994 με 94 εκ. δολάρια ο Bill ίδρυσε το Ίδρυμα William & Melinda Gates, βοηθώντας σε προγράμματα όπως για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, βελτίωση της ζωής των δυστυχισμένων συνανθρώπων μας κ.α. Επίσης, βοήθησε και τις ΗΠΑ με υποτροφίες[6] και επιχορηγήσεις χωρίς διάκριση.
Τελειώνοντας, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ΟΥΔΕΙΣ δεν κέρδισε ποτέ «υβρίζοντας» (αγωγές σε δικαστήρια κλπ.) τον Bill Gates. Όλες οι αγωγές εναντίον του κατέρρευσαν σαν κτίσματα στην άμμο!...
Αγαπητοί αναγνώστες μου, σας διαβεβαιώ ότι αυτό που γράφω είναι η πραγματικότης! Και μην ξεχνάτε: «Ο Χριστός μας εσυγχώρησε τα πάντα εκτός από την ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ». Εύχομαι ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του E.G. Strandness και να δίδει υγεία στην οικογένεια του Bill  Gates.
 
 
Πάντα με ΑΓΑΠΗ,
 
 
Αναστ. Ι. Τριπολίτης
Αγγειοχειρουργός
 
Υ.Γ.: …Περπατήσαμε και σε «αγκάθια» για να γίνουμε άνθρωποι!...

[1]     Πλησίστιος: αυτός που ταξιδεύει ολοταχώς, με φουσκωμένα πανιά (Λεξικό Μπαμπινιώτη).

[2]     Βασιλική(!!!). Όλα… «βασιλικά» ελέγοντο (και λέγονται μέχρι σήμερα) στο Λονδίνο.

[3]     Ποτέ δεν έμαθα γιατί το νοσοκομείο ελέγετο Hammersmith ενώ ευρίσκετο στην περιοχή East Acton και όχι στην περιοχή Hammersmith.

[4]     Το 1981 ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος με συμπεριέλαβε στους «σκαπανείς» της Ιατρικής (θέμα: «Φυσιολογία του φλεβικού συστήματος»).

[5]     Προσπαθώ να γράψω τη βιογραφία του όσο πιο απλά και όσο πιο περιληπτικά μπορώ.

[6]     Εγώ την υποτροφία μου την έλαβα στο ξεκίνημα του Bill Gates (1979-1980), όχι όταν ανέπτυξε πακτωλό φιλανθρωπίας!...

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστ. Ι. Τριπολίτη