ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΛ, Η ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ 3/5

Σάβ, 05/10/2019 - 23:08

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι το κορυφαίο πρόβλημα για τον τόπο μας και για όλο το Βόρειο Αιγαίο.

 

Όταν μιλάμε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρέπει να γνωρίζουμε , πρώτον ότι μιλάμε για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με όλα τα πλήρη και σεβαστά δικαιώματα τους και δεύτερον για το ποια πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί σε ένα σύγχρονο,δομημένο και Ευρωπαϊκό κράτος.

 

Δεν διανοούμαι ότι μπορεί να βρεθεί άνθρωπος που να μην βοηθήσει μια μάνα, ένα παιδάκι, ένα νεαρό, ένα κατατρεγμένο άνθρωπο,

πρόσφυγα ή μετανάστη ο οποίος θέλει να ζήσει και έχει ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για το σκοπό αυτό.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι τα μέρη εκείνα που εμπλέκονται κυρίως στο θέμα αυτό, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε αυτούς που δημιουργούν τους πολέμους και την φτώχεια στον πλανήτη μας.

 

Η Ευρωπαΐκή Ένωση έχει κλειδώσει τα σύνορα της, διαθέτει όμως πολλά χρήματα πρός τρίτους, για να μην έχει περαιτέρω προβλήματα.

 

Η Τουρκία έχει 3 με 4 εκατομμύρια πρόσφυγες-μετανάστες και πιέζει με τον τρόπο της να παίρνει χρήματα από την ευρωπαΐκή ένωση.

 

Οι Κυβερνήσεις μας, θυσιάζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για να μην εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα το πρόβλημα αυτό και παράλληλα να πιέζει ( παζαρεύει ) τους Ευρωπαίους για αντισταθμιστικά οφέλη με την μη περικοπή των συντάξεων,την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κλπ.

 

Αυτοί είναι οι έξω από την Χίο ¨παίκτες¨ οι οποίοι καθορίζουν την εξέλιξη του μεταναστευτικού - προσφυγικού.

 

Εμείς εδώ όλοι οι Χιώτες θα πρέπει να παρακολουθούμε με σταυρωμένα χέρια για το τι γίνεται;

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με τους φορείς μας , τον δήμο, την περιφέρεια και τους βουλευτές του τόπου μας, θα πρέπει να ενεργήσουμε προς μία κατεύθυνση χαράζοντας μια κοινή πολιτική;

 

Αυτή την περίοδο υπάρχουν 4.000 πρόσφυγες-μετανάστες στην Χίο με τάση συνεχώς αυξανόμενη, που μπορεί να φτάσουν τις 7.000 ή και παραπάνω, φαντάζοντας ο σημερινός αριθμός μικρός,όπως φαινόταν μικρός ο προηγούμενος αριθμός 1.700 που φιλοξενούνταν στην ΒΙΑΛ.

 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣΤε 1.270 ως ανώτατο όριο φιλοξενίας ) για την ΒΙΑΛ έχει προ πολλού μείνει χωρίς αντίκρυσμα και χωρίς την ευθύνη κανενός για την υλοποίησης της.

 

Πρόσφατα η νέα Κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργηθεί στην Χίο μία νέα δομή κλειστού τύπου ( ΠΡΟΚΕΚΑ), δηλαδή μια μεγάλη καινούργια φυλακή.

 

Ούτε μια κουβέντα περί κλεισίματος της ΒΙΑΛ.

 

Πιστεύει κανείς ότι θα κλείσει η ΒΙΑΛ;

 

Μόνο στα λόγια κλείνει,από αυτούς που επικαλούνται το κλείσιμο της.

 

Ο Κυβερνητικός Βουλευτής,ως μέλος της Κυβέρνησης,ψηφίζει την δημιουργία στη Χίο νέας κλειστής δομής και παράλληλα

υπόσχεται-δεσμεύεται ότι θα κλείσει η ΒΙΑΛ,μη λέγοντας που θα πάνε οι 4.000 φιλοξενούμενοι της.

 

Μπορούν ταυτόχρονα να γίνουν δύο αντιφατικά πράγματα;

 

Οι πιθανές τοποθεσίες για την δημιουργία της νέας δομής, επειδή έχουν εξεταστεί και στο παρελθόν είναι το αεροδρόμιο τον Ολύμπων, το στρατόπεδο στο Καμπή και ο παλιός σκουπιδότοπος της πόλης της Χίου.

 

Ας είμαστε έτοιμοι όταν έρθει αυτή η ώρα.

 

Ο νέος Δήμαρχος Χίου την ΔΕΣΜΕΥΣΗ του για κλείσιμο της ΒΙΑΛ, την μετέτρεψε σε ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για κλείσιμο της ΒΙΑΛ, μη έχοντας ορίσει μέχρι σήμερα αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για το σπουδαιότερο πρόβλημα του Δήμου μας που είναι το

προσφυγικό - μεταναστευτικό, κατά δήλωσή του.

 

Παράλληλα για το θέμα αυτό ζήτησε την συνεργασία των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου,μέσα από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, την στιγμή που πεισματικά αρνείται ( οχυρωμένος πίσω από τα 3/5 της Κυβερνησιμότητας ) κάθε συνεννόηση και συνεργασία με τις παρατάξεις για θέματα οργάνωσης,διοίκησης και δημιουργίας ενός σύγχρονου μοντέλου λειτουργίας του Δήμου Χίου.

 

Αυτή την περίοδο υπάρχουν στις κορυφαίες θέσεις εξουσίας οι κύριοι Μηταράκης ως Βουλευτής, Μουτζούρης ως Περιφερειάρχης και Κάρμαντζης ως Δήμαρχος Χίου.

 

Έχουν ιδεολογικά,πολιτικά, διαπροσωπικά και θεσμικά όλο το ¨πακέτο ¨ για να συνεργαστούν και να επιλύσουν το μέγα αυτό πρόβλημα.

 

Θα το κάνουν ή θα το περιγράφουν και επικοινωνιακά μόνο θα το επιλύουν;

 

Το 10% σήμερα του πληθυσμού της Χίου είναι πρόσφυγες-μετανάστες.

 

Αύριο πόσοι θα είναι;

 

Η προσωπική μου άποψη διαχρονικά είναι μία για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

 

Χρειάζεται θεσμικά μία και μόνο μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,η οποία υπάρχει ήδη κατά 90%, αλλά δεν υλοποιείται.

 

Πάνω σε αυτή την απόφαση όλοι, μα όλοι οι Χιώτες να κατέβουμε στην πλατεία, με μπροστάρηδες τους αιρετούς και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την Χίο μας και τα παιδιά μας.

 

Μυριαγκός Βασίλης

 

Δημοτικός Σύμβουλος

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μυριαγκού